Κορσές: Το ασφυκτικό εσώρουχο που έγινε σύμμαχος της γυναικείας θηλυκότητας.


28 Δεκ 2020

Στην μόδα δεν υπάρχει ούτε σταθερά , ούτε κίνηση εντός της πεπατημένης.

Η μόδα αποτελεί μια ανακύκλωση ιδεών  και μας συστήνει παλιές τάσεις συνυφασμένες με το σήμερα, οι οποίες μέσα από τη δημιουργικότητα  και την υψηλή αισθητική, μοιάζουν πρωτόγνωρες.

Ο κορσές αποτελούσε εσώρουχο ένδυμα με σκοπό να δημιουργεί ξεχωριστές σιλουέτες-από τη μορφή κλεψύδρας.

Η μορφή κλεψύδρας, ήταν δημοφιλής τον 19ο αιώνα, μέχρι και το τελικό «S» στις αρχές του 20ου- και βρίσκει τις ρίζες της εφεύρεσής του γύρω στα 1600 π.Χ. Από τις αρχές του 16ου αιώνα και μετά, η χρήση του άρχισε να γίνεται διαδεδομένη από άντρες και γυναίκες στον Δυτικό κόσμο.

663d3e0e449a32cbabc7b213f8fbb738

Η τάση των ανθρώπων να δείχνουν αρεστοί, ελκυστικοί και  αψεγάδιαστοι, ήταν η αφορμή για την δημιουργία του ελισαβετιανού τύπου κορσέ, ο οποίος  αποτελούσε βασικό ενδυματολογικό στοιχείο, ιδιαίτερα για την υψηλή κοινωνία της εποχής. «Πανοπλίες, ασπίδες, περιλαίμια, κορσέδες, μπανέλες, κορδόνια, επωμίδες, χειρίδες, πόρπες από φτερά… αχ, γυναίκες, αυτοί οι θωρακοφόροι της ηδονής, που τους αρμάτωσαν απ’ τα χαράματα στιβαρές καμαριέρες» έγραφε ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Κοκτώ την περίοδο του μεσοπολέμου, αναφερόμενος στα μαρτύρια των γυναικών για να νιώσουν ομορφότερες και πιο επιθυμητές.

corset timeline

Παρόλο που πολλοί γιατροί απέδιδαν στη χρήση του κορσέ ευθύνες για αναπνευστικές παθήσεις, παραμορφώσεις στα πλευρά, βλάβες στα εξωτερικά όργανα, γενετικές ανωμαλίες και αποβολές, ο κορσές συνέχιζε να αποτελεί αγαπημένο ενδυματολογικό στοιχείο των γυναικών. Κατά το πέρασμα του χρόνου, οι γυναίκες των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και της εργατικής τάξης, ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε η αριστοκρατία της εποχής .

010 Vogue Encyclopedia The Corset 5th April 2019 Vogue Int CREDIT John Rawlings Conde Nast Archive Getty Images

Η επανάσταση των σχεδιαστών κατά του κορσέ γύρω στο 1910, η ανακάλυψη νέων ελαστικών υφασμάτων στη δεκαετία του 1920, η στροφή των γυναικών στον αθλητισμό, τον υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και στις πλαστικές επεμβάσεις  από το 1970 και μετά, άρχισαν να σηματοδοτούν το τέλος της χρήσης του κορσέ, όπως τον γνωρίζαμε.

008 Veronica Lake Vogue Encyclopedia The Corset 5th April 2019 Vogue Int CREDIT Getty Images

Από το 1990 , σχεδιαστές όπως η Vivienne Westwood, ο Jean-Paul Gaultier και ο Thierry Mugler άρχισαν να συστήνουν από την αρχή στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό, τον κορσέ, όχι μόνο ως εσώρουχο αλλά και ως εξωτερικό ενδυματολογικό στοιχείο που είναι σύμμαχος της γυναικείας θηλυκότητας και αγκαλιάζει κάθε κορμί, όπως είναι.

023 Jean Paul Gaultier Dita Von Teese Vogue Encyclopedia The Corset 5th April 2019 Vogue Int CREDIT Getty Images

Η αναβίωση των κορσέδων είναι γεγονός και έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τη βιομηχανία της μόδας από το 2010 , καθώς αποτελούν ορόσημο της θηλυκότητας και του γυναικείου στυλ…Παρακάτω σας προτείνουμε ιδέες για να εντάξετε τον κορσέ στην δική σας γκαρνταρόμπα , ενώ το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη τόλμη και φαντασία.

how to style corsets in the most chic way 1

how to style corsets in the most chic way 2

s chem nosit korset 55

versace s20 024 1589987345

corset4

 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue