«Κριθαράκι»: Ο ενοχλητικός επισκέπτης των ματιών και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ο πλήρης οδηγός για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά «κριθαράκια» – συν τι τα προκαλεί και πώς να τα εμποδίσετε.

Τα κριθαράκια σας κάνουν να αισθάνεστε τόσο άσχημα όσο άσχημα είναι και στην εμφάνιση και, για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, οποιοδήποτε σπυράκι ή διόγκωση στο βλέφαρό μας δείχνει πραγματικά φρικτό. Αν αναρωτιέστε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά,  η τύχη σας χαμογέλασε διότι εδώ έχουμε τις συμβουλές του εμπειρογνώμονα Gary Heiting, OD, αρχισυντάκτη της AllAboutVision.com, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτά τα δυσάρεστα αποστήματα του ματιού. 

Τι προκαλεί τα κριθαράκια;

Πριν μάθετε πώς να απαλλαγείτε από αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε αρχικά τι είναι αυτό που τα δημιουργεί. Σύμφωνα με τον Heiting, υπάρχουν διάφορες «συμπεριφορές» που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Μία από αυτές έχει να κάνει με τα πινέλα του μακιγιάζ που δεν έχουν πλυθεί μέσα στους τελευταίους μήνες. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτά και όταν τα χρησιμοποιείτε στα μάτια σας, προσθέτετε περισσότερα βακτήρια στα βλέφαρά σας.

Κανονικά – μη προβληματικά βακτήρια υπάρχουν ήδη στο δέρμα των βλεφάρων μας. Όταν τα βακτήρια παγιδευτούν κάτω από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν φλεγμονή, φράζουν τους λιπαρούς πόρους και, ναι, δημιουργούνται έτσι τα κριθαράκια. Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν θα πρέπει να κοιμόμαστε χωρίς να έχουμε αφαιρέσει πρώτα το make-up, έτσι δεν είναι;

Εκτός από τη χρήση βρώμικων πινέλων, φορώντας παλιό make-upματιών και πέφτοντας για ύπνο χωρίς να έχει προηγηθεί ντε-μακιγιάζ ματιών, τα κριθαράκια προκαλούνται συνήθως αγγίζοντας απλώς και μόνο τα βλέφαρά μας με βρώμικα χέρια ή έχοντας τοποθετήσει στα μάτια τους φακούς επαφής χωρίς να έχουμε πλύνει προηγουμένως τα χέρια μας, εξηγεί ο Heiting. Λέει ότι οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία, ροδόχρους ακμή και βλεφαρίτιδα (χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων ) μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στα κριθαράκια από τους άλλους ανθρώπους.

 5a7281acc18db2b38b01669304404317

Δείτε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά σύμφωνα με τον Heitng:

Είναι τα κριθαράκια μεταδοτικά;

Τα κριθαράκια δεν είναι μεταδοτικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μπορεί να το «κολλήσετε» από κάποιον που το έχει, ή αν το έχετε εσείς, να το μεταδώσετε σε άλλους. «Έτσι, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν χρειάζεται να κοιμάστε στον καναπέ». 

Πόσο διαρκούν;

Συνήθως διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Αλλά μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσής τους με την κατάλληλη θεραπεία. 

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά:

Με ζεστές κομπρέσες. Για γρήγορη ανακούφιση, ο Heiting συνιστά τη χρήση ζεστής κομπρέσας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 100-110 βαθμοί Φαρενάιτ. Εφαρμόστε στο μάτι σας για οκτώ έως 10 λεπτά περίπου. Από τη στιγμή που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο για να προσδιορίσετε τη θερμοκρασία με ακρίβεια, βουτήξτε μια πετσέτα σε τόσο ζεστό νερό που ναι είναι άνετο στην επαφή. 

(Σημείωση: Μη μπείτε στον πειρασμό να ζεστάνετε την πετσέτα στο φούρνο μικροκυμάτων – διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστεί πάρα πολύ ζεστό και να σας κάψει τις βλεφαρίδες. Ένα κριθαράκι και ένα καμένο βλέφαρο; Πραγματικά καθόλου ευχάριστη κατάσταση)

Στύψτε την πετσέτα και εφαρμόστε στο μάτι σας. Καθώς αρχίζει να δροσίζει, περίπου κάθε δύο λεπτά να την ξανα-ζεστένετε σε εξίσου ζεστό νερό μέχρι να περάσουν 10 λεπτά με την κομπρέσα στο μάτι. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτές οι κομπρέσες βοηθούν το κριθαράκι να ανοίξει και να ξεθυμάνει – ένα αηδιαστικό αλλά απαραίτητο πράγμα που πρέπει να συμβεί για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

b96bd7599327560c03751a35286d6149

Υπάρχουν κάποιες επιλογές που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τις ζεστές κομπρέσες: η Μάσκα Bausch + Lomb TheraPearl Eye. Μπορεί απλώς να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε κλειστά βλέφαρα, χωρίς την ανάγκη αναθέρμανσης. Η ζεστασιά ανακουφίζει – και τελικά το κριθαράκι «σκάει», ανοίγει. 

Επίσης, φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό ώστε να μπορέσει να εξαφανιστεί γρηγορότερα. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα βλέφαρά σας καθημερινά – ειδικά πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό άφρισμα του βλεφάρου όπως το Thera Tears Steri Lid βλεφάρων Cleanser.

Ο Heiting προτείνει μεταξύ άλλων την αραίωση μωρουδίστικου σαμπουάν με νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σκεύασμα για να καθαρίσετε τα μάτια σας αλλά οι επιλογές OTC είναι πιο αποτελεσματικές. 

Τι να μην κάνετε:

Ετοιμαστείτε να νιώσετε λίγο ναυτία: πέρα από τις επιλογές OTC που βοηθάνε το κριθαράκι να ανοίξει, μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να το «σπάσετε» ώστε να αδειάσει γρηγορότερα και να ανακουφιστείτε μια και καλή από αυτό. Μην το επιχειρήσετε αυτό για κανένα λόγο. 

Μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε ελαφρύ μασάζ στο βλέφαρό σας (αν αντέχετε τον πόνο) για να το βοηθήσετε να ανοίξει.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό:

Εάν διαρκεί περισσότερο από μια ή δύο εβδομάδες, ή αν παρουσιάσετε περισσότερα από ένα κριθαράκια, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβακτηριακές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές και – αν χρειαστεί – από του στόματος αντιβιοτικά . Εάν έχετε ένα κριθαράκι που συναγωνίζεται σε μέγεθος το χειρότερο σπυράκι σας ή αν πονάει υπερβολικά, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια μικρή τομή κοντά στο κριθαράκι ώστε να αδειάσει και να στραγγίσει. Σε περίπτωση που δεν είναι προφανές, μην το επιχειρήσετε ποτέ αυτό μόνοι σας στο σπίτι. 

κριθαράκι 0

Τι πρέπει να αποφύγετε:

Το μακιγιάζ απαγορεύεται – θα πρέπει να ζήσετε χωρίς το τέλειο μάτι της γάτας για μια εβδομάδα. Πρέπει να παρακάμψετε όλα τα είδη μακιγιάζ των ματιών και να φοράτε γυαλιά αντί για φακούς επαφής. Και κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα μάτια σας, ειδικά εαν είναι βρώμικα. 

Απλώς θυμηθείτε: Με τη σωστή φροντίδα, θα απαλλαγείτε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση σε περίπου μια εβδομάδα. 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue