Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F02%252Flikewomangr avga diatrofi

Ήρθε η ώρα να συμπεριλάβετε τα αυγά στη διατροφή σας – Όλα τα tips από την Μαρία Ψωμά

Ενώ τα αυγά έχουν ως επί το πλείστον κατηγορηθεί, πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση, τόσο στο τύπο όσο και στην ιατρική κοινότητα σχετικά με το αν ή όχι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας καθώς και σε ποιες ποσότητες.

Έχω επίσης διαπιστώσει πως υπάρχει αρκετός πληθυσμός ο οποίος αποφεύγει τα αυγά, ακόμα κι αν οι περισσότεροι γιατροί έχουμε παραδεχθεί πώς να καταναλώνετε αυγά με μέτρο είναι περισσότερο ωφέλιμο για εσάς παρά αποτρεπτικό.

Η κατανάλωση αυγών δεν αποτελεί κίνδυνο για την καρδιά σας και δεν προκαλεί την μεγάλη αύξηση της χοληστερόλης σας.

Μελέτη του Χάρβαρντ που περιελάμβανε πάνω από 100.000 άτομα τα οποία είχαν καθημερινή κατανάλωση αυγών, απέδειξε πως σε υγιή άτομα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Επίσης μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών αυγών την ημέρα σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, πράγματι βελτιώνει την «καλή» χοληστερίνη-HDL και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Στην πραγματικότητα τα ερωτήματα που γεννιούνται σε σχέση με την χοληστερίνη έχουν αρκετές ασάφειες.

Η παρακάτω λίστα θα βοηθήσει να δούμε τις εντυπωσιακές ιδιότητες που έχουν τα αυγά.

Τρόφιμα του εγκεφάλου:

Τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη, ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο ,από την νεογνική ηλικία και κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής μέχρι το γήρας.
Ελλείψεις σε χολίνη , σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μάθηση και τη μνήμη.
Επίσης από την έκταση που έχουν πάρει οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και χαμηλές σε χοληστερόλη μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια σε χολίνη.
Να καταναλώνετε αυγά σε τακτική βάση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα έχετε κάποια ανεπάρκεια σε χολίνη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο και την καρδιά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης βοηθούν στην γνωστική λειτουργία .
Μπορείτε να καταναλώνετε αυγά , ειδικά εκείνα που έχουν υψηλότερες δόσεις ωμέγα-3, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα από την διατροφή μας και πρέπει να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα.

Πολλά οφέλη για τα μάτια:

Ο κρόκος του αυγού , ο οποίος αποκλείστηκε όταν κατηγορήθηκε το αυγό, είναι πλούσιος σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά τρέφουν τα μάτια και είναι σημαντικά στην προστασία από εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.
Δεδομένου ότι η γήρανση συνδέεται συχνά με προβλήματα όρασης, συμπεριλάβετε και αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας.

Πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Ο κρόκος του αυγού έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τις διατροφικές ανάγκες ενός νεοσσού. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλός σε περιεκτικότητα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β , οι οποίες αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής.
Για το λόγο αυτό, σας προτείνω να πάρετε οργανικά αυγά, ελευθέρας βοσκής.

Πλούσια σε πρωτεΐνη:

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ένα αυγό περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πολύ θρεπτικά, υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, και περιέχουν «καλά» λιπαρά.
Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορείτε να διαπιστώσετε πως τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική τροφή η οποία δεν αξίζει να εγκαταλειφθεί.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί μύθοι σχετικά με την προετοιμασία των αυγών.

Αρχικά πρέπει να μαγειρεύετε τα αυγά σας. Με την κατανάλωση ωμών αυγών, υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας και άλλων τροφογενών νόσων οι οποίες εξαλείφονται με το μαγείρεμα.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι, πως θα έχετε μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία σας από το μαγείρεμα τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα στο αίμα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης είναι υψηλότερα μετά την κατανάλωση των μαγειρεμένων αυγών αντί των ωμών.

Επίσης τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιοτίνης , όμως τα ωμά αυγά περιέχουν αβιδίνη, το οποίο δεσμεύει και αποτρέπει την απορρόφηση της βιοτίνης.

Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα των αυγών, τα στιλ του μαγειρέματος που προτιμούνται είναι εκείνα που διατηρούν τον κρόκο του αυγού ανέπαφο, αυτά είναι το βραστό ή το ποσέ ή το τηγανιτό εάν καταφέρετε να μην σπάσετε τον κρόκο. Όταν ο κρόκος σπάει κατά το μαγείρεμα, η χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί από “καλή” σε “κακή” λόγω της οξείδωσης που επέρχεται.

Συμπερασματικά θα τονίσουμε, πως η ομελέτα είναι καλύτερη τροφή από ότι η διατροφή χωρίς καθόλου αυγά.

#PsomaMedicalWellness | www.psoma.gr | 210 6801085-6

Follow me στα social Facebook | Instagram

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της Μαρίας Ψωμά εδώ!

author maria psoma

Μαρία Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος

Είμαι η Μαρία Ψωμά, γιατρός – βιοπαθολόγος παχυσαρκίας. Μπόρεσα να συνδυάσω την κλασική ιατρική με την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά γιατρός. Σπούδασα Ιατρική και δεν αρέσκομαι στη λέξη «δίαιτα», αλλά στη «διατροφή». Δεν πιστεύω στις δίαιτες. Αν κάνεις μία αυστηρή δίαιτα, θα στερηθείς και μετά θα «πέσεις με τα μούτρα» λέει.

RECENT

RELATED