Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F01%2Fsimsos filippines

Μεγάλος σεισμός 7,1 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

author likewoman

21 Ιαν 2021

Το μεσημέρι λίγο πριν 14.30 σύμφωνα με το Ευρωμεσογεικάο Ινστιτούτο, ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 της κλίμακας ρίχτερ χτύπησε τις Φιλιππίνες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 234 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καμπουράν των Φιλιππίνων.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός καταγράφηκε 213χλμ. από την πόλη Πονταγκιτάν στο νησί Μιντάναο. Το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 138,9χλμ.

Μέχρι στιγμής​​ δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές λόγω του σεισμού, ενώ οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι.

έντονη ανησυχία εξέφρασε ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Αλκυονίδες νήσους.

Το 10% – 15% των εδαφών της ελληνικής επικράτειας, σε αρκετά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί και κατοικημένες περιοχές χαρακτηρίζονται ως χαλαρά από τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα να μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά φαινόμενα ρευστοποίησης έπειτα από σεισμό τουλάχιστον 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Το φαινόμενο της ρευστοποίησης μπορεί να προκαλέσει βύθιση ή και κατάρρευση πολυκατοικιών και άλλων οικοδομημάτων, ακόμα και πολύ καλών κατασκευών, οι οποίες μπορεί να μην έχουν πάθει ούτε την παραμικρή ρωγμή από τη σεισμική δόνηση. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, σημειώνοντας ότι τα χαλαρά εδάφη είναι διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο.

«Τα χαλαρά εδάφη μπορεί να είναι αμμώδη ή από άργιλο και σίγουρα υπάρχει σε αυτά νερό. Έπειτα από ένα σεισμό τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους, ένα τέτοιο έδαφος μπορεί να συμπεριφερθεί όπως ένα ρευστό και να δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα μικρό ηφαίστειο άμμου. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται τα θεμέλια των οικοδομών και τα κτίσματα, ακόμα κι αν είναι πολύ καλής κατασκευής, μπορεί να γείρουν ή να βυθιστούν. Κάτι τέτοιο είδαμε πρόσφατα στον σεισμό της Αλβανίας. Μία εξαιρετική μελέτη και καταγραφή για το θέμα έκανε ο πρώην μεταπτυχιακός μου φοιτητής και σήμερα επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Παπαθανασίου», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.

Επιρρεπή σημεία
Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πόλη της Λάρισας, αφού μέσα στον οικοδομικό ιστό υπάρχουν αρκετά χαλαρά εδάφη, που μπορούν μετά τον σεισμό να προκαλέσουν φαινόμενα ρευστοποίησης. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Πηνειό ποταμό.

via www.athensmagazine.gr

RECENT

RELATED