Μελάνωμα-Μας αφορά όλους

2.000 άτομα ετησίως στην Ελλάδα και 200.000 παγκοσμίως διαγιγνώσκονται απο μελάνωμα,την πιο σοβαρή και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα μελανοκύτταρα του δέρματος όπου εντοπίζεται το μελάνωμα είναι κύτταρα της επιδερμίδας υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης,μιας χρωστικής ουσίας που διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται απο παράγοντες οπως το κλίμα,η φυλή,η έκθεση στον ήλιο καθώς και ορμονικές αλλαγές.

Η μελανίνη ουσιαστιακά, εκτός του οτι καθορίζει το χρώμα του δέρματος,μας προστατεύει απο τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.Οσο περισσότερη η έκθεση μας στον ήλιο τόσο μεγαλύτερα ποσά μελανίνης παράγονται,κατα συνέπεια το δέρμα ”μαυρίζει”.Οταν τα μελανοκύταρα σταματήσουν να ανταποκρίνονται στους φυσιολογικούς ελεγχτικούς μηχανισμούς του σώματος για την ανάπτυξη των κυττάρων αναπτύσεται το μελάνωμα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε μια υπάρχουσα ελιά ή κρεατοελία του δέρματος αλλα σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ”καθαρή” περιοχή που δεν προυπάρχει σπίλος οπότε είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί οπτικά.Συνήθως η όψη του είναι ασσύμετρη.

Το μελάνωμα δεν φεύγει απο μόνο του και μάλιστα εαν δεν διεγνωστεί έγκαιρα εξαπλώνεται και προκαλεί μετάσταση.

Ο καθένας απο μας πρέπει να αυτοεξετάζει συχνά το σώμα του και σε περίπτωοη που παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο προυπάρχων σπίλο ή διαπιστώσει έναν καινούργιο εξόγκωμα θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον γιατρό του.

Η χρήση αντιηλιακού και η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο υπο προυποθέσεις επιβάλλεται!

Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα!

 

Γράφει η Αλεξοπούλου Μαρία

Αισθητικός-Κοσμητολόγος

Spa Therapist

t.6981929818

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue