Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2014%2F11%2Fimages easyblog images 928 30acc056eefaa17655fb482e0f42c3aa XL

Μια gourmet φιλοσοφία για την διατροφή

Η art de la table των προγόνων μας μαρτυρά πολλά στοιχεία για τον διατροφικό τους τρόπο.
Η Αλίκη Πανοπούλου σε ένα ρόλο all around παρατηρητή – ερευνητή καταγράφει την φιλοσοφία τό διατροφικό κι όχι διατροφολογικό… σύστημα. Παρατηρείται συνήθως, πως σχετικά πονήματα έχουν ως αντικείμενο όχι τόσο τον θεραπευόμενο και τις διατροφικές ανάγκες του, όσο την ίδια την επιστήμη της διατροφής και τους στόχους του διατροφολόγου, με την άτυπη συναίνεση του παχύσαρκου… Ψάχνοντας την ναρκισσιστική τους αναγνώριση, οι άνθρωποι, περνούν με αρκετές ”λιπαρές” ενοχές ,σκεπτόμενοι γραμμάρια, θερμίδες, μετρήσεις, απαγορεύσεις, στερήσεις, υμνώντας την πείνα.
Σε αντίθεση με τις στερητικές δίαιτες, οι οποίες μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ίσως και λόγω της αρχικής αγχωτικής εμμονής τους στο γρήγορο αποτέλεσμα της «εξαφάνισης» των παραπανίσιων κιλών, η Πανοπούλου αντιπροτείνει ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, το οποίο εξετάζει τον ψυχικό τόνο και όχι το το λίπος με τις αυταπάτες.
 
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η βασική παραδοχή της ότι ψυχή και σώμα αποτελούν άρρηκτη ενότητα. Παράλληλα μας οδηγεί, με αριστοτεχνικό τρόπο, να αναγνωρίσουμε πως στην άκρη των πιάτων και των ποτηριών μας υπάρχουν κρυμμένα συναισθήματα, σαν στόματα κλειστά τα οποία, παραδόξως, μιλούν για σχέσεις ενός παρελθόντος που δεν έχει παρέλθει πραγματικά, δεν έχει «μεταβολιστεί» ολοκληρωμένα, οπότε έτσι επιβεβαιώνεται ότι το λίπος παραπέμπει, πλαγίως πλην σαφώς, σε αυτά που μας λείπουν…
Επιπλέον, η συγγραφέας θεωρεί ότι, εκτός από την απόλαυση,  η αυτοσυνείδηση και η αγάπη αποτελούν τα «πόδια» που μπορούν να μας  οδηγήσουν στον στόχο, που είναι το να δημιουργήσουμε μια άλλη εικόνα σώματος βασισμένη στη γνώση, γι` αυτό και στη διαδικασία αυτήν εισάγει, με πρωτοτυπία, τέσσερις χαρακτηρότυπους παχυσαρκίας και περιγράφει τα τέσσερα στάδια αδυνατίσματος.
 
Ένα βιβλίο με διατροφική φιλοσοφία, το οποίο ευθέως ακυρώνει τη μόδα των στερητικών διαιτών που χαρακτηρίζουν την εποχή της ευμάρειας, της ταχύτητας και της έλλειψης αρμονίας και των ”μυστηρίων” που ίσως μας έχουν ξεπεράσει.
 
 
(Η Αλίκη Πανοπούλου θα παρουσιάσει το βιβλίο της ”Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή {μετά τις στερητικές δίαιτες}”, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ . Τη συγγραφέα θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ και ο επιμελητής των εκδόσεων Opera ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ
Στις 24/11, στις 18:00)

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED