Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F09%2Fimages easyblog images 928 2d9c6ec24bc1fb99260bf12d63333c7c XL

Βάλτε τον κήπο στην κουζίνα σας

 
Αν πάντα νόμιζες ότι κάτι έλειπε από την κουζίνα σου, ενώ την διαμόρφωσες όπως τελικά ονειρευόσουν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να βοηθήσω. Δώσε λίγη ζωή στον χώρο σου με έναν μικρό κήπο. Μια τόσο προσωπική πινελιά που θα αλλάξει όλη την εικόνα.
 
Δώσε προσοχή στο χώμα
 
Όπως και άλλα φυτά χώρου, έτσι και τα βότανα είναι ευαίσθητα και μπορούν να αναπτύξουν μικρόβια που είναι βλαβερά τόσο για τα ίδια όσο και για τον οργανισμό σου.
Έτσι είναι απαραίτητο να αγοράσεις μείγμα γης, ειδικό για λουλούδια και βότανα. Μπορείς να το βρεις σε μαγαζιά με γεωπονικά είδη. Πρέπει δηλαδή να είναι ελαφρύ και να μπορεί να στραγγίζει καλά.
Επίσης αρκεί να λιπαίνεις τα βότανα σου μια φορά το μήνα, γιατί αλλιώς αλλοιώνεται η γεύση τους.
Tip: Βότανα από νότιες περιοχές είναι συνηθισμένα σε άγονο έδαφος.
Αν έχεις αμφιβολίες ρώτα έναν γεωπόνο της γειτονιάς σου. Είμαι σίγουρη πως θα σε βοηθήσει.
 
Τα βότανα
 
Είναι σημαντικό εδώ να δώσεις λίγη προσοχή (ακόμη και αν σου φανεί λίγο μεγάλο το κείμενο), καθώς τα βότανα χρειάζονται ξεχωριστή και ιδιαίτερη φροντίδα.
 
Δεν συμβιβάζονται όλα τα βότανα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι μερικά πρέπει να φυτευτούν μόνα τους ή σε μεγάλη απόσταση από τα άλλα.
 
Μελισσοβότανο: Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και γι αυτό τον λόγο χρειάζεται πολύ χώρο.
 
Φασκόμηλο: Όπως και το μελισσοβότανο χρειάζεται πολύ χώρο, γιατί μεγαλώνει γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φυτευτεί μόνο του.
 
Εστραγκόν: Φυτεύεται και αυτό μόνο του!
 
Αυτοί οι συνδυασμοί θα πρέπει να αποφευχθούν, καθώς τα ακόλουθα φυτά μεγαλώνουν γρήγορα
 
-Χαμομήλι και Μέντα
-Βασιλικός και Μελισσοβότανο
-Εστραγκόν και Άνηθο
-Μάραθο και Κορίανδρο
 
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βότανα, τα ακόλουθα συνδιάζοντε μεταξύ τους και μπορούν να φυτευτούν μαζί
 
-Άνηθο, Μαϊντανός, Κάρδαμο, Ματζουράνα και Ανθρίσκος
-Σχοινόπρασο(πρασουλίδα), Θυμάρι, Δεντρολίβανο
 
Τώρα θα σου „μάθω“ μερικές ιδιαιτερότητες μερικών βοτάνων που όλοι οι κήποι θα έπρεπε να έχουν
 
-Βασιλικό: Κρατάει ένα χρόνο. Του αρέσει η ζέστη και το φως. Χρειάζεται πολύ νερό, για να μεγαλώσει.
 
-Άνηθο: Κρατάει και αυτό ένα χρόνο. Χρειάζεται πολύ χώρο και γι αυτό πρέπει να φυτευτεί μόνο του ή σε με γαλή απόσταση με τα άλλα φυτά. Έχει μεγάλη ρίζα και γι αυτό τον λόγο, πρέπει να βρεις ένα μέρος που θα μείνει (γιατί δεν θα μπορέσεις να το μεταφυτεύσεις)
 
-Εστραγκόν: Κρατάει αρκετά χρόνια. Απαιτεί πολύ ήλιο και ζέστη. Επίσης του αρέσει η υγρασία και γι αυτό χρειάζεται πολύ νερό.
 
-Ανθρίσκος: Χρειάζεται υγρή γη και ημισκιά.
 
-Ματζουράνα: Έχει διάρκεια ζωής ένα χρόνο. Του αρέσουν τα ηλιόλουστα μέρη και καθόλου ο αέρας. Επίσης χρειάζεται χαλαρό και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες έδαφος.
 
-Μελισσοβότανο: Χρειάζεται πολύ νερό και μέρος που προσφέρει σκιά. Πρέπει να αλλάζεις τη γλάστρα του και να το βάζεις σε μεγαλύτερη σχετικά τακτικά.
 
-Μέντα: Αντέχει πολλά χρόνια και απαιτεί ένα μέρος που προσφέρει τόσο σκιά, όσο και ήλιο. Του αρέσει το δροσερό έδαφος.
 
-Ρίγανη: Του αρέσουν τα μέρη με ήλιο και εκεί που δεν χτυπάει ο αέρας. Χρειάζεται χαλαρό έδαφος με πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αντέχει πολλά χρόνια.
 
-Μαϊντανός: Έχει διάρκεια ζωής δύο χρόνια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Του αρέσει το δροσερό έδαφος και τα μέρη με ημισκιά. Αν το έδαφος προσφέρει πολλά θρεπτικά στοιχεία ο Μαϊντανός μεγαλώνει όλο τον χρόνο.
 
-Δεντρολίβανο: Χρειάζεται στεγνό και αμμώδες έδαφος. Δεν χρειάζεται πολύ νερό, αλλά γι αυτό απαιτεί πολύ ζέστη και ήλιο.
 
-Φασκόμηλο: Ήλιο, λίγη σκιά και έδαφος χωρίς πολλά θρεπτικά στοιχεία είναι αυτά που χρειάζεται αυτό το βότανο.
 
-Σχοινόπρασο(πρασουλίδα): Επειδή χρειάζεται πολύ αέρα καλύτερα να το φυτέψεις σε δική του γλάστρα. Καλύτερα το έδαφός του να είναι δροσερό και να στέκεται σε ημισκιά. Με λίγη προσοχή μπορείς να το χρησιμοποιείς όλο τον χρόνο.
 
-Θυμάρι: Το έδαφός του πρέπει να είναι στεγνό και σχετικά άγωνο. Χρειάζεται πολύ ήλιο και ζέστη.
 
Γενικά Tips
 
-Πρόσεξε να μην δημιουργηθεί συσσώρευση νερού στο πάτο της γλάστρας. Μπορείς να βοηθήσεις αν κάνεις τρύπες για να φεύγει το νερό ή να πάρεις έτοιμες γλάστρες.
 
-Καθάρισε και περιποιήσου τακτικά τα βότανα σου. Κόψε τα ξεραμένα φύλλα και κλωναράκια.
 
-Ειδικά τα βότανα που χρειάζονται πολύ ήλιο κινδυνεύουν στεγνώσουν. Πότισε τα συχνά.
 
-Η καλύτερη στιγμή να τα κόψεις είναι το πρωί!
 
Μερικές ιδέες πως να κάνεις τον δικό σου κήπο
 
 
 
 
per1
 
per3
per4
 
 

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED