Ο μήνας Απρίλιος…


2 Απρ 2017

Ο μήνας Απρίλιος

Απρίλιος, ή Απρίλης, ή Απρίλτς (Ποντιακά), είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ο όγδοος κατά το Εκκλησιαστικό που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ο δεύτερος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο δέκατος στο Αττικό ημερολόγιο στο οποίο ονομάζονταν Μουνιχιών. Ο Απρίλιος περιλαμβάνει 30 ημέρες.

Η λέξη Απρίλιος έχει καταγωγή από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη. Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα, περιελάμβανε 29 ημέρες και από τότε 30.

Το 65 μ. Χ. ο Νέρων προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius) σε ανάμνηση της σωτηρίας του μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του Σενέκας, που τελικά αυτοκτόνησε για να αποφύγει τον εξευτελισμό. Πολλές, από τις γιορτές των αρχαίων Ρωμαίων γίνονταν τον μήνα Απρίλιο και ήταν αφιερωμένες σε διάφορους Θεούς τους, όπως στην Αφροδίτη και τον Απόλλωνα (την 1η Απριλίου), στην Κυβέλη, ενώ στις 22 Απριλίου γιορτάζονταν (με ανάλογες κρασοκατανύξεις) τα Vinalia priora, οι πρώτες γιορτές κρασιού του έτους. Στα τέλη του μήνα ξεκινούσαν επίσης και τα Floralia, τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμήν της θεάς της βλάστησης και της Άνοιξης, της Flora.

Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα…. 

Διαβάστε την συνέχεια στο….. nikosonline.gr

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue