Ο ωραίος Νίκος Κούνδουρος

Πλήρης ημερών και με μια γεμάτη δημιουργία ζωή, έφυγε από κοντά μας ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο βέρος Κρητικός, ο αριστερός με φυλακές και εξορία και ο ζωγράφος. Έφυγε στα 90 του, ενώ τον τελευταία καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Την τελευταία φορά που τον είδα και μιλήσαμε ήταν το 2010, λίγο μετά αφού είχαν εισβάλει σπίτι του 3 μασκοφόροι με σκοπό να τον ληστέψουν. Τον τραυμάτισαν μάλιστα και όταν τον είδα κυκλοφορούσε με μπαστούνι. Η συνάντηση μας έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Φλέσσα, που είχα εκδώσει νωρίτερα εκείνη την χρονιά. Ήρθε, μίλησε, τον φωτογράφησα και τα είπαμε.

Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 -22 Φεβρουαρίου 2017), ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες. Καθιερώθηκε με την πρώτη του κιόλας ταινία, αλλά το 1956, σκηνοθετώντας το νεορεαλιστικό αριστούργημα Ο Δράκος, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στον κεντρικό ρόλο, έγινε γνωστός και στην Ευρώπη. Σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 1956 είχε αρνητική αντιμετώπιση από τον τύπο με αποτέλεσμα να αποτύχει. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες εφημερίδες της εποχής κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική ζητώντας την επέμβαση του εισαγγελέα. Ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον Ιταλικό νεορεαλισμό, τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το film noir. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του δεν ήθελαν να πολιτογραφηθεί σαν Αθηναίος, κι’ έτσι …….

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr/

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue