Ο “μαγικός” ρόλος της ζωγραφικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Η ζωγραφική αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στο σπίτι αλλά και ένα μέρος της εκπαίδευσης στο σχολείο. Eίναι πολύ σημαντική καθώς έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ένα μέσο έκφρασης για τα παιδιά, καθώς αποτυπώνουν τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης τους με τρόπο που τα λόγια δε μπορούν να περιγράψουν.

Στην ηλικία των 18 μηνών το παιδί αρχίζει να μουντζουρώνει. Δυσκολεύεται να πιάσει τη ξυλομπογιά ή το μαρκαδόρο και φυσικά δυσκολεύεται να σχεδιάσει αυτό που θέλει. Σ’ αυτή την ηλικία δίνουν περισσότερο έμφαση στα χρώματα και τις γραμμές.

Στην ηλικία των 2-3 ετών έχει ξεπεράσει το στάδιο της μουντζούρας προσπαθώνταςνα σχεδιάσει σχήματα. Καθώς ενώνει τις γραμμές σχηματίζει ανθρωπάκια χωρίς φυσικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Στην ηλικία των 3-4 ετών αρχίζει να δίνει ζωντάνια στο χαρτί ζωγραφίζοντας ήλιο, σπιτάκι, σύννεφα, δέντρα, πουλιά κλπ. Προσπαθούν να συνδέσουν τα σχέδια τους με τον εξωτερικό κόσμο, καθώς και την ονομάζουν σύμφωνα με αυτό που απεικόνισαν.

Στην ηλικία των 6-7 ετών οι ζωγραφιές τους αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κόσμο.Οι ζωγραφιές πλέον είναι ρεαλιστικές και αποκτούν έμφαση αφήνοντας πίσω τα φανταστικά σχέδια των προηγούμενων ετών.

Οι γονείς πρέπει να επιβραβεύουν κάθε προσπάθεια των παιδιών και να τα ενθαρρύνουν μιλώντας τους για τα όμορφα χρώματα , τις γραμμές και τα σχήματα που κάνει το παιδί. Μέσα από τη ζωγραφική εκφράζουν τα συναισθήματα τους και χτίζουν την αυτοπεποίθηση τους. Γι’ αυτό όταν δείτε το παιδί σας να μουντζουρώνει σ’ ένα χαρτί θαυμάστε το. Είναι κάτι παραπάνω από μουντζούρα! 

Λίγα λόγια για μένα:

Είμαι η Βαρβάρα Βλάχου, Blogger & Owner του www.mamasstories.gr και μαμά της Χαριτίνης. Είμαι μία μαμά με ιστορίες που θέλει να τις μοιραστεί μαζί σας! Αγαπώ να γράφω, να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου.

Εδώ θα μιλήσουμε για τα παιδιά -τους θησαυρούς μας! Για θέματα ιατρικής φύσεως, μα και για θέματα ψυχολογίας. Θα αγαπήσουμε τον εαυτό μας μέσα από όσα κάνει καθημερινά μια μητέρα. 

facebook

instagram

twitter

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue