Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Flikewomangr endosxoliki via paidion sarakinou

Ο ρόλος των γονέων στη βία μεταξύ ανηλίκων

author likewoman

12 Οκτ 2024

Άρθρο από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.

Δεν είναι εύκολο για κανέναν να μεγαλώνει ένα παιδί με υπευθυνότητα. Κάτι όμως φαίνεται να γίνεται πολύ λάθος, ώστε να βλέπουμε φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων που προκαλούν τέτοια ανησυχία, πόνο αλλά και τρόμο.

Η εφηβική βία μας απασχολεί όλο και συχνότερα, σχεδόν καθημερινά και ο ρόλος των γονιών, είναι θα λέγαμε, καθοριστικός για την αποφυγή ή τη διαχείριση της. Οι γονείς μπορούν να λειτουργήσουν σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους έχοντας πάντα ένα θετικό ρόλο και αυτό γιατί η κοινωνικοποίηση του παιδιού ξεκινά από τον πυρήνα της οικογένειας και οι πρώτες σχέσεις που δημιουργεί είναι με μέλη του οικογενειακού του πλαισίου. Άρα ο τρόπος με τον οποίο θα μεγαλώσει και θα ανατραφεί σε αυτό το περιβάλλον, αλλά και ο τρόπος που θα σχετιστεί, θα συμβάλλουν στο συναισθηματικό του κόσμο, στον κοινωνικό του εαυτό και στη κοινωνική ευαισθησία.

Έτσι λοιπόν, οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να εκφράζουν την απογοήτευση ή τον θυμό τους χωρίς βία.

Ο καθορισμός ορίων από νωρίς και η ενίσχυση θετικών αξιών, όπως ο σεβασμός προς τους άλλους, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία, βοηθούν τους εφήβους να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να υιοθετήσουν τις σωστές συμπεριφορές.

Οι γονείς, καλό είναι όσο μπορούν, να αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα. Η αντιμετώπιση των καβγάδων με ήρεμο και λογικό τρόπο δείχνει στα παιδιά πώς να λύνουν διαφορές χωρίς βία.

Η ανοιχτή και η ειλικρινής επικοινωνία:
Η ανοιχτή και ειλικρινής – ουσιαστική επικοινωνία με τον έφηβο, βοηθούν στην αντίληψη των προβλημάτων που ενδέχεται να τον απασχολούν. Οι γονείς πρέπει να δείχνουν προσοχή, νοιάξιμο και να ακούν, ώστε να είναι ικανοί να σημειώσουν ενδεχόμενες τάσεις.

Επίβλεψη και υποστήριξη:
Η διακριτική παρακολούθηση – επίβλεψη της κοινωνικής ζωής των παιδιών, της σχολικής τους επίδοσης και των σχέσεών τους με φίλους και συμμαθητές, βοηθά στην πρόληψη βίαιων συμπεριφορών.

Ο ρόλος των γονιών είναι να βοηθήσουν τους εφήβους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ηλικίας τους με υγεία, δημιουργώντας ένα ζεστό υποστηρικτικό περιβάλλον που να ενισχύει όσο γίνεται την αυτοεκτίμηση και την συναισθηματική τους ασφάλεια.

Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636, επικοινωνήστε μέσω e-mail: irasarak@yahoo.com, ή επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα www.talk2therapist.gr

RECENT

RELATED