Ο σπουδαίος συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης, εμφανίζεται ξανά με ένα καθηλωτικό κοινωνικό μυθιστόρημα

Ο σπουδαίος συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης, μετά από καιρό, κάνει και πάλι την εμφάνισή του στα γράμματα, με ένα καθηλωτικό, καταιγιστικό, κοινωνικό μυθιστόρημα. Απλό μέσα στην πολυπλοκότητά του, βάζει τον αναγνώστη σε σκέψεις. Θίγει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ανελέητος με μια γραφή μεστή, ωμής ειλικρίνειας, «ξεσκίζει» με την πένα του, την ίδια την κοινωνία. «Χαστούκι» δυνατό ρίχνει στο τέρας της εκμετάλλευσης, του ρατσισμού, του αυταρχισμού, της βίας! Σ’ αυτό το τέρας που συνθλίβει τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.
«Χαράζει» τον άνθρωπο και τον ξεγυμνώνει μπροστά στις αλήθειες του, στα ένοχα μυστικά του. Θύτης και θύμα ταυτόχρονα! Έρμαιο της μοίρας του, των αποφάσεων του, των ίδιων των επιλογών του! Αντιμέτωπο τον «στήνει», με το εγώ του, με την συνείδησή του σε μια προσπάθεια συγχώρεσης… εξιλέωσης.

Αλύπητα «χτυπά» την εμπορευματοποίηση του ανθρώπου προς χάρη του παράνομου πλουτισμού. Βγάζει τη μάσκα της υποκρισίας σκίζοντας το χρυσό περιτύλιγμα του πλούτου, της επίπλαστης ευτυχίας και της ευμάρειας, αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο του φασισμού στην όποια του μορφή.

Με πόνο μετρά τις απώλειες, ανασύρει τις μνήμες. Καταδικάζει και συγχωρεί! Σκύβει με προσοχή και σεβασμό στην «διαφορετικότητα» των ανθρώπων. Της χαμογελά δίνοντας της μια ελπίδα. Την αποδέχεται και την «αγκαλιάζει». Την αντικρίζει γεμάτος αισιοδοξία με βλέμμα διάφανο, με ψυχή «ανοιχτή» και με σύμμαχο την συμπόνια, την κατανόηση ,την υπομονή, αγωνίζεται να σταθεί πλάι της ν’ αντέξει.. Τον όρκο τον «βαρύ», στον έρωτα να τιμήσει!

Λάβα καυτή, η αγάπη χύνεται αργά, ασταμάτητα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Να κάψει θέλει στο πέρασμά της, όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να λιώσει όλα τα κλειδιά για ν’ ανοίξουν κάποια μέρα διάπλατα όλες οι πόρτες της ζωής, στο «Φως».

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στην ελληνική επαρχία των τελών της δεκαετίας του ’50 γεννιέται η Κατερίνα σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την απώλεια της μάνας της εξαιτίας της δύσκολης γέννας. Με το στίγμα της «φόνισσας» και την κακομεταχείριση από τα αδέλφια της, περνά τα παιδικά της χρόνια, μεγαλώνοντας μέσα στην απόρριψη και τον εκφοβισμό της τοπικής κοινωνίας.
Μόνη της παρηγοριά, η αγάπη του πατέρα της…
Στα χρόνια της δικτατορίας σε μια καθεστωτική μεγαλοαστική οικογένεια, μεγαλώνει ο Παύλος. Ένας έφηβος στερημένος από τη γονική στοργή, με ξεσπάσματα θυμού, λόγω του διπολικού του χαρακτήρα. Κλεισμένος μένει για χρόνια σ’ ένα σπίτι γεμάτο κλειδαριές.
Σ’ αυτό το σπίτι το γεμάτο κλειδαριές, μέσα σ’ ένα αρρωστημένο περιβάλλον, θα βρεθεί η Κατερίνα σαν ψυχοκόρη, με τον πιο ειδεχθή τρόπο… Οι δύο έφηβοι, θα γνωριστούν και θα ενώσουν τις μοίρες τους σε μια πορεία γεμάτη κινδύνους και απειλές…
Για την Κατερίνα, ο Παύλος είναι ο «τρελός» της, με την καλή ψυχή… Για τον Παύλο, η Κατερίνα είναι το «φάρμακο» του, ο άγγελος του..
Η συμπόνια και η ζεστασιά δεν αργούν να τυλίξουν τους δύο εφήβους. Σε ένα πρώτο φιλί, οι καρδιές τους ανοίγουν. Διάφανο το βλέμμα τους, τρυπά την ψυχή τους και τότε ο έρωτας ορμά με όλη του τη σφοδρότητα. Θα μπορέσουν άραγε να ζήσουν μαζί την ζωή που ονειρεύονται; Αυτά τα «διαφορετικά» πλάσματα, τα τόσο μόνα;

Αυτό το βιβλίο το πρόσμενα καιρό. Τώρα που το «ταξίδι» του τελείωσε, μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ να πω..

Από καρδιάς! 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue