Ο Τίνος, μια χελώνα caretta-caretta, επέστρεψε και πάλι υγιής στο φυσικό της περιβάλλον! (photos & video)

Ήταν 13 Αυγούστου του 2016 όταν ο Τίνος, με καβούκι μήκους 62 εκατοστών και βάρος 26 κιλά, νεαρής ηλικίας, βρέθηκε στη Ζάκυνθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από τον κ. Παύλο, Συντονιστή του Κέντρου, ο οποίος είναι πανταχού παρών σε κάθε τραυματισμένη χελώνα που βρίσκεται σε ανάγκη και κυριολεκτικά η… ψυχή του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο Τίνος στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του μια και δεν χρειάστηκε τελικά να εγχειριστεί αφού ο Παύλος, με την πολύχρονη πείρα που διαθέτει, κατάφερε με γυμνό χέρι να πιέσει το αγκίστρι όσο μπορούσε προκειμένου να το φέρει σε μια ευθεία ώστε να καταφέρει να το αφαιρέσει από το στόμα του ζώου όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Στη συνέχεια ο Τίνος έπρεπε να παραμείνει στο Κέντρο Διάσωσης για του παρασχεθεί η απαραίτητη φαρμακευτική φροντίδα από τους εθελοντές και να επουλωθεί το τραύμα.

Ο Τίνος ανάρρωσε γρήγορα (ευτυχώς για εκείνον δεν χρειάστηκε να παραμείνει για πολύ) και χθες 3 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, έφτασε η πολυπόθητη μέρα της απελευθέρωσής του.

Ώρα 18:30. Ο κ. Παύλος, τα κορίτσια – εθελόντριες του ΑΡΧΕΛΩΝ και φυσικά… ο Τίνος (!) έφθασαν με ένα φορτηγάκι στον Όρμο Καταφυγή στο Θυμάρι Αναβύσσου. Η παραλία σχεδόν άδεια από λουόμενους «θεατές», μια και η προχωρημένη εποχή είναι πλέον αποτρεπτική για κολύμπι για τους περισσότερους. Συγκεντρωθήκαμε όμως μια πολύ μικρή παρέα 5-6 ανθρώπων για να τον αποχαιρετίσουμε.

tinos carretta carretta 1

tinos carretta carretta 2

Βγάζοντάς τον από τη λεκάνη μεταφοράς και ακουμπώντας τον στην ακτή, αντίκρισα ένα κουκλί, ένα εξαιρετικό δείγμα του είδους caretta caretta. Η αγωνία του μεγάλη και η ανυπομονησία του έκδηλη. Τα κορίτσια με το ζόρι τον συγκρατούσαν, η θάλασσα τον τραβούσε σαν μαγνήτης. Ίσα ίσα που προλάβαμε να τον φωτογραφήσουμε στα γρήγορα … το ταξίδι του είχε κιόλας ξεκινήσει!

tinos carretta carretta 3

Για λίγα μέτρα μέσα στη θάλασσα τον συνόδευσε ο κ. Παύλος μαζί με μια εθελόντρια, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κολυμπάει άνετα και δεν θα χάσει τον προσανατολισμό του.

Τα συναισθήματά μου ανάμεικτα: συγκίνηση, χαρά, αισιοδοξία και μια μικρή δόση ανησυχίας για την πορεία της ζωής του από δω και πέρα…  Η εμπειρία μου: ανεκτίμητη!

Από τη μεριά μου θα ήθελα να ευχηθώ σ΄αυτό το σπάνιο πλάσμα να έχει τύχη, να τριγυρνάει στις θάλασσές μας αμέριμνος, να βρίσκει πολλές μέδουσες και πολλούς  αχινούς στο διάβα του και να μην κινδυνέψει ποτέ ξανά στη ζωή του… Καλό ταξίδι Τίνο!

Υ.Γ. Να μην παραλείψω να αναφερθώ στο τεράστιο έργο που προσφέρουν οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ και μάλιστα αφιλοκερδώς. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Είναι όλοι αξιέπαινοι.  Όλα όσα κάνουν είναι προσωπική εργασία και τα έσοδά τους είναι κάποιες χορηγίες και η συνδρομή όλων όσοι αγαπάμε και θέλουμε να φροντίζουμε την πανίδα της χώρας μας. Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, νομίζω ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα…

Γιώτα Πετσιώτη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το έργο του, επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο διαδίκτυο:

http://www.archelon.gr/

ή τη σελίδα τους στο facebook:

ΑΡΧΕΛΩΝ (the official page of) the Sea Turtle Protection Society of Greece

tinos carretta carretta 4

tinos carretta carretta 6

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue