Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F04%252Flikewomangr odigos gia viosimo jean

Οδηγός Αγοράς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά ενός βιώσιμου τζιν

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τι πρέπει να προσέξετε πριν αγορέσετε ένα τζιν

Η βιωσιμότητα είναι μια λέξη καλά εδραιωμένη στο χώρο της μόδας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια τόσο από τις εταιρίες όσο και από του  τους αγοραστές να επιλέξουν την πιο πράσινη επιλογή. Όμως που πραγματικά αρχίζει η βιωσιμότητα και που σταματάει;

Συχνά διαβάζουμε τις λέξεις «βιώσιμο», «eco», «ανακυκλώσιμο» πάνω στις ετικέτες τον ρούχων και επαναπαυόμαστε πιστεύοντας ότι έχουμε κάνει την κατάλληλη επιλογή. Όμως, η βιωσιμότητα δεν σταματά εκεί. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις κύριους παράγοντες  που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν πριν την αγορά ενός τζιν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Levi’s (@levis)

Υλικά

Τα ρούχα αποτελούν την πιο βλαβερή για το περιβάλλον βιομηχανία, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η παραγωγή τζιν. Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζιν αποτελείται από βαμβάκι, το πιο «διψασμένο» υλικό. Για την παραγωγή ενός τζιν χρειάζεται 1.500 λίτρα νερό, ποσό αρκετά μεγάλο αν συλλογιστείς την ζήτηση που έχει. Από την άλλη για την γρήγορη παραγωγή του βαμβακιού χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα που βλάπτουν το περιβάλλον. Όπως είναι κατανοητό τζιν και βιωσιμότητα είναι δυο λέξεις που δύσκολα συνδυάζονται.

Πολλές εταιρίες δουλεύουν σκληρά για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αυξάνοντας τα ανακυκλώσιμα υφάσματα και περιορίζοντας την χρήση νερού και ενέργειας. Η χρήση βιοδιασπώμενων υφασμάτων, όπως το ύφασμα κάνναβης είναι πολύ διαδεδομένη. Η κάνναβη χρειάζεται την μισή έκταση γης σε σχέση με το βαμβάκι για να παραχθεί χωρίς την ανάγκη χημικών ουσιών. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε από τι υλικά είναι φτιαγμένο το τζιν και πως μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Levi’s (@levis)

Προέλευση

Η βιωσιμότητα όμως δεν σταματάει στην αγορά τζιν από βιοδιασπώμενα υλικά. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε από που προέρχεται το παντελόνι σας. Η παραγωγή ρούχων υπό αντίξοες συνθήκες και η παιδική εργασία είναι δυο κατηγορίες που η βιομηχανία την μόδας έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα. Αυτό συναντάται πιο συχνά σε fast fashion εταιρείες που τα εργοστάσιά τους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες και επιθυμούν γρήγορη παραγωγή και προώθηση ρούχων. Ένας εύκολος τρόπος να γνωρίζετε την προέλευση των ρούχων είναι να βεβαιωθείτε ότι παράγονται σε χώρες αναπτυγμένες.

Μακροζωία

Η επιλογή κομματιών που αντέχουν στην διάρκεια του χρόνου είναι θεμελιώδη για την δημιουργία μιας βιώσιμης γκαρνταρόμπας. Επιλέξτε κομμάτια που προέρχονται από ανθεκτικά υλικά και έχουν δοκιμαστεί στην διάρκεια του χρόνου, αντί κακώς κατασκευασμένων ρούχων που χρειάζονται συχνή αντικατάσταση. Το τζιν είναι ένα ρούχο που έχει διαχρονικό χαρακτήρα, επενδύστε σε κλασσικές σιλουέτες που ταιριάζουν στο προσωπικό σας στυλ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NO THINKIN (@no_thinkin)

Ανακύκλωση

Τι κάνουμε όμως όταν δεν χρειαζόμαστε άλλο το τζιν; Αυτή η ερώτηση είναι εξίσου σημαντική με την έξυπνη αγορά ενός τζιν. Η ανακύκλωση έχει πολλές μορφές, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση, επανασχεδίαση.  Καλώς ή κακώς κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αλλάξετε το παλιό σας τζιν και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταλήξει στις χωματερές. Αν δεν μπορεί να ανακυκλωθεί υπάρχουν πολλές εταιρείες που δέχονται τα παλιά ρούχα και τα μεταποιούν, δίνοντας νέα πνοή.

Κάθε αγορά έχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της. Έχοντας όλες τις γνώσεις γύρω από την βιωσιμότητα των ρούχων ο αγοραστής πλέον έχει την δύναμη στα χέρια του.

Likewomangr dimitra babi

Δήμητρα Μπάμπη

Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Νοσηλευτικής, αλλά η αγάπη μου για την μόδα με οδήγησε στους δρόμους της αρθρογραφίας. Εκ φύσεως ανήσυχο πνεύμα και εθισμένη στα περιοδικά μόδας. Πιστεύω ότι πίσω από κάθε fashion item κρύβεται μια ιστορία και μαζί ελπίζω να την ανακαλύψουμε.

RECENT

RELATED