Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F02%2FLikewomangr apotelesmatikoi anthropoi 3

Οι 7 συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων

Σε μια εποχή με τόσο γρήγορους και εξαντλητικούς ρυθμούς, το να είναι κανείς πολυπράγμων, όχι απλώς θεωρείται δεδομένο αλλά είναι και άκρως θεμιτό.

Βλέπεις κάποιον άλλον που εργάζεται πολύ σκληρά και νιώθεις ότι πρόκειται για κάποιου είδους διαγωνισμό, τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσεις. Αν δεν είσαι τόσο απασχολημένος όσο ο άλλος, θεωρείς ότι εισαι απλώς τεμπέλης. Ωστόσο το να είσαι πολυάσχολος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξιοποιείς και αποτελεσματικά το χρόνο σου.

Ένα πολυάσχολο άτομο μπορεί να χρειαστεί μια ώρα για να κάνει μια εργασία που ένα αποτελεσματικό άτομο μπορεί να κάνει σε περίπου 15 λεπτά. Επίτρεψε μου, λοιπόν, να ρωτήσω: θα προτιμούσες να είσαι ένα πολυάσχολο άτομο ή ένα αποτελεσματικό άτομο; Ελπίζω ότι θα διαλέξεις το τελευταίο, γιατί σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά και συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων.

Η προνοητική ικανότητα

Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι αφιερώνουν το χρόνο και την ενέργεια τους σε πράγματα που μπορούν να ελέγξουν, όπως ο προγραμματισμός του χρόνου τους ή η εστίαση σε καλές συνήθειες. Το μόνο πράγμα που δεν θα τους δεις να κάνουν είναι να παραπονιούνται για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν· γιατι πραγματικά που θα σε οφελήσει το να γκρινιάξεις για τον καιρό; Οι προνοητικοί άνθρωποι δεν καταβάλλονται από μια βροχερή μέρα. Ξέρεις γιατι; Γιατί έχουν πάρει μαζί τους ομπρέλα!

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που αναστέλουν κάθε παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα είναι η σύγκριση, η κριτική και το παράπονο. Μπορει να μην μπορεις να ελέγξεις πολλα πράγματα, αλλά ένα πράγμα που μπορείς να ελέγξεις είναι η νοοτροπία σου. Ας πούμε, για παράδειγμα ότι συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, ίσως ζηλεύεις τη δουλειά τους ή τις υγιείς επιλογές του τρόπου ζωής τους. Τις περισσότερες φορές η σύγκριση οδηγεί σε αυτοκριτική και στη συνέχεια καταλήγουμε να παραπονιόμαστε γι’ αυτό στους φίλους μας ή στην οικογένεια μας. Έτσι, όπως βλέπεις, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με πράγματα και καταστάσεις, στα οποία αφήνουμε το μυαλό μας να επικεντρωθεί και σπαταλάμε πολύτιμη ψυχική ενέργεια, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ασχοληθούμε με κάτι εποικοδομητικό. Γι’ αυτό προσπάθησε να είσαι προνοητικός, να συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου και να βγεις απο το τριπάκι, όταν νιώθεις ότι επηρεάζεσαι συναισθηματικά από εξωτερικά ερεθίσματα.

Δώσε χρόνο στο 2ο τεταρτημόριο

Ας μιλήσουμε λίγο για τον πίνακα αποφάσεων Eisenhower. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν πίνακα χωρισμένο σε 4 μέρη, στον οποίο κατηγοριοποιείς τις εργασίες σου με βάση το ποσο σημαντικές και ποσο επείγουσες είναι. Συνήθως οι άνθρωποι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, εστιάζοντας στα πράγματα που βρίσκονται στο πρώτο τεταρτημόριο του πίνακα, δηλαδή σε αυτά που είναι εξίσου επείγοντα και σημαντικά. Αν και ακούγεται λογικό, όταν αναζητούμε μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα θέλουμε να αφιερώνουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε στο δεύτερο τεταρτημόριο. Εκει βρίσκονται οι εργασίες που είναι υψηλής σημασίας, αλλά δεν είναι τόσο επείγουσες. Το να δουλεύεις πάνω στο δεύτερο τεταρτημόριο σημαίνει ότι επενδύεις χρόνο σε εκείνα, που είναι πραγματικά πολύτιμα, σε πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα και που σου προσφέρουν μια αίσθηση ικανοποίησης. Όταν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε όσα βρίσκονται σε αυτό το τεταρτημόριο, δουλειές που συνήθως αφορούν μακροπρόθεσμους στόχους, νιώθουμε αυτόματα και μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποτελεσματικά.

image0 1 e1676885415495

Χρησιμοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου με σύνεση

Ίσως εχεις ακούσει ότι μια συνήθεια των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι διαβάζουν…πολύ. Πρόκειται για μια ποιοτική συνήθεια που είναι τόσο εύκολο να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, στην θέση μιας άλλης όχι και τόσο ποιοτικής, όπως είναι ο ατελείωτος χρόνος που περνάμε στα social media. Ξερω ότι η χαλάρωση είναι πολύ σημαντική μετα από μια δύσκολη μέρα, αλλά πόσο χαλαρώνουμε πραγματικά, όταν στην ουσία απλώς φορτώνουμε τον εγκέφαλο μας με παραπανίσια άχρηστη πληροφορία συνοδευόμενη από εικόνες; Η πληροφορία είναι σπουδαία αρκεί να έχει κατι ουσιαστικό να σου προσφέρει. Για όσους παλι δεν τα πηγαίνουν καλα με την ανάγνωση και για αυτούς που νιώθουν ότι τους κουράζει αντί να τους ξεκουράζει, υπάρχει και η εναλλακτική των audiobooks ή των podcasts, που μπορείς να εντάξεις ακόμη ευκολότερα στην ρουτίνα σου, ακούγοντας τα στο δρόμο για την δουλειά, λίγο πριν κοιμηθείς, ακόμη και ενώ καθαρίζεις ή μαγειρεύεις.

image3 scaled e1676885481499

Δες πότε εισαι πιο παραγωγικός

Μερικοί άνθρωποι εργάζονται καλύτερα το πρωί, κάποιοι μετά το μεσημεριανό γεύμα και άλλοι είναι πιο αποδοτικοί τα βράδια. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι προγραμματίζεις τις πιο σημαντικές και απαιτητικές δουλειές σου κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, που ξέρεις ότι θα είσαι πιο παραγωγικός. Στην συνέχεια, άσε τις δραστηριότητες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη σωματική και πνευματική ενέργεια, όπως το να απαντήσεις σε e-mails , για εκείνες τις ώρες που η ενέργεια σου είναι λίγο πιο πεσμένη.

Προγραμμάτισε τον χρόνο σου

Τώρα που ξέρουμε πότε είμαστε πιο παραγωγικοί, ήρθε η ώρα να προγραμματίσουμε την ημέρα μας. Ιδανικά, θα πρότεινα να το κάνεις την προηγούμενη μέρα, αν αυτό είναι δυνατόν, ετσι ώστε να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο από το επόμενο πρωί, ξεκινώντας απευθείας τις δουλειές της ημέρας. Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια έχω γίνει πρωινός τύπος, οπότε προσπαθώ να προγραμματίζω τις πιο δύσκολες και σημαντικές εργασίες τις πρωινές ώρες. Γράφω επίσης πόσες ώρες προβλέπω ότι θα μου πάρει να ολοκληρώσω μια συγκεκριμένη εργασία, και με αυτόν τον τροπο εξασκώ στην πράξη το οραματισμό. Όταν οραματίζεσαι κατι που πρόκειται να κάνεις, ουσιαστικά το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά, και αυτός είναι ένας τρόπος να φέρνεις εις πέρας τις δούλευες σου ευκολότερα και γρηγορότερα. Η δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων μας κάνει επίσης πιο υπεύθυνους για την εκτέλεση των εργασιών μας σε αυτό το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

image2 1 scaled e1676885545125

«Ακόνισε τα πριόνια σου»

Αν ένας ξυλοκόπος παραπονιέται ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να ακονίσει το πριόνι του, τότε απλώς δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικός στο κόψιμο των δέντρων. Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για διαλείμματα και αυτοφροντίδα, αλλιώς δεν θα είμαστε τόσο αποτελεσματικοί. Επομένως, είναι σημαντικό, όταν προγραμματίζεις την ημέρα σου, να συμπεριλαμβάνεις στο προγραμμα και τα διαλείμματα σου, τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αισθάνεσαι ενοχές, όταν παίρνεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για τον εαυτό σου.

Επικεντρώσου σε μια εργασία κάθε φορά

Υπάρχει μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με το αν το multitasking μας κάνει να είμαστε περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικοί· και νομίζω ότι πολλές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εξαρτάται από τον τομέα στον οποίο εργάζεσαι. Πάντα πίστευα ότι ήμουν εξαιρετική multitasker, ωστόσο πρόσφατα άρχισα να αναθεωρώ. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι το γεγονός πως ήμουν καλή στο να κάνω πολλα πράγματα ταυτόχρονα δεν σήμαινε ότι ήμουν και άκρως αποτελεσματική σε αυτά που έκανα. Έτσι, αποφάσισα να με δοκιμάσω, εστιάζοντας σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά. Το να δουλεύεις πάνω σε ένα μόνο αντικείμενο και να το ολοκληρώνεις, προτού αναλάβεις μια άλλη μεγάλη δουλειά, είναι λυτρωτικό. Νιώθω ότι από τότε που άρχισα να το κάνω αυτό, είμαι πολύ πιο αποτελεσματική με το χρόνο μου, αισθάνομαι ότι ολοκληρώνω γρηγορότερα εργασίες, πράγμα που με ανταμείβει. Συγκρίνοντας το με το multitasking, είχα την αίσθηση ότι ήμουν απασχολημένη διαρκώς και έκανα λίγο από όλα, αλλά χωρίς να ολοκληρώνω όσα έπρεπε να γίνουν. Ωστόσο, όπως προείπα, το multitasking δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό, αλλά εξαρτάται από εσένα. Δες στην πράξη τι σου λειτουργεί καλύτερα και καθιέρωσε το!

Με αυτόν, αλλά και τους προηγούμενους τρόπους θα καταφέρεις να εισαι λιγότερο απασχολημένος και περισσότερο αποτελεσματικός.

Εδώ που τα λέμε ποιος θέλει να είναι απασχολημένος όλη την ωρα; Είναι εξουθενωτικό!

photos unsplash

Μαργαρίτα Κώνστα

Σπουδάζω θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλα πράγματα και να νιώθω παραγωγική. Θεωρώ ότι κάθε εμπειρία στην ζωή μας έχει κατι να μας δώσει αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να το δούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να γράψω. Αγαπώ την τέχνη σε ολες της τις μορφές και προεκτάσεις. Ειμαι τελειομανής και φλύαρη, λατρεύω τα ταξίδια και έχω αδυναμία στα 70s.

RECENT

RELATED