Οι ΗΠΑ υιοθετούν τα φιλανδικά κουτιά μητρότητας που σώζουν ζωές

Τα περίφημα κουτιά μητρότητας της Φιλανδίας, συμβολίζουν την ισότητα όλων των παιδιών στο ξεκίνημά τους και έχουν συμβάλει στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.

 

Από τον περασμένο Ιανουάριο, το Νιου Τζέρσεϊ προσφέρει στους νέους γονείς μια ακαταμάχητη προσφορά: Δωρεάν πακέτα μητρότητας που είναι γεμάτα με πάνες, μωρομάντηλα και ρούχα, όλα συσκευασμένα μέσα σε ένα κουτί από χαρτόνι, το οποίο διπλασιάζεται και γίνεται κρεβατάκι για το μωρό. 

Με άλλα λόγια, γίνεται η πρώτη αμερικανική πόλη που υιοθετεί τα περίφημα κουτιά μητρότητας της Φιλανδίας, που συμβολίζουν την ισότητα όλων των παιδιών στο ξεκίνημά τους και μειώνουν τη βρεφική θνησιμότητα.

www.thetoc.gr images articles 4 article 129989 upl5891f39bc806d

Τα βρεφικά κουτιά της Φιλανδίας και η ιστορία τους

Τα κουτιά μητρότητας είναι ένα concept με προέλευση από τη Φιλανδία, όπου τα μαιευτήρια μοιράζουν ανάλογα πακέτα από το 1938. Τα χάρτινα αυτά κουτιά είναι γεμάτα με ρούχα ουδέτερου χρώματος, πάνες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που θα χρειαστούν οι νέοι γονείς τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού τους.

www.thetoc.gr images articles 4 article 129989 upl5891eec118ce6

Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει ένα μικρό στρώμα, σεντόνια και κουβέρτες, ενώ το ίδιο το κουτί είναι μια ασφαλής κούνια για το νεογέννητο.

Πρόκειται για μια παράδοση που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’30 και σχεδιάστηκε για να δώσει σε όλα τα παιδιά στη Φιλανδία ένα ίσο ξεκίνημα στη ζωή, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους προέλευση.

Πακέτο μητρότητας από το 1947
Πακέτο μητρότητας από το 1947

Χιλιάδες παιδιά, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, έχουν περάσει τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες της ζωής τους στην ασφάλεια των τεσσάρων τοίχων ενός χάρτινου κουτιού.

www.thetoc.gr images articles 4 article 129989 upl5891eed1e6519

Ομως, το πιο επαναστατικό χαρακτηριστικό αυτών των κουτιών, είναι ότι έχουν μειώσει το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Οταν η Φιλανδία εισήγαγε για πρώτη φορά τα κουτιά, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας ήταν περίπου 65 θάνατοι (σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους) ανά 1.000 γεννήσεις.

Το 2016, υπήρχαν μόνο 2,5 θάνατοι βρεφών ανά 1.000 γεννήσεις στη Φινλανδία, σε σύγκριση με 5,3 στις ΗΠΑ και 4,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.thetoc.gr images articles 4 article 129989 upl5891eedf293e3

Στα 75 του χρόνια, το μωρουδιακό κουτί είναι πλέον μια καθιερωμένη πρακτική της φινλανδικής ιεροτελεστίας μετάβασης προς τη μητρότητα, ενώνοντας πολλές γενιές γυναικών. Και τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες.

thetoc.gr

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue