Οξειδωτικό Stress: Τι Είναι, Ποιοι Παράγοντες Το Επιβαρύνουν Και Πως Το Αντιμετωπίζω

=> Οξειδοτικό stress είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας της οξείδωσης, που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων. Όταν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του οργανισμού είναι σε έλλειψη και δεν μπορούν να δεσμεύσουν όλες τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (προϊόντα μεταβολισμού που δημιουργούνται συνέχεια μέσα στον οργανισμό και προκαλούν τη γήρανση του δέρματος και όλων των ζωτικών οργάνων), τότε έχουμε οξειδωτικό στρες.

=> Οι παράγοντες οι οποίοι επιταχύνουν το οξειδωτικό stress στο οργανισμό είναι: 
• το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, 
• η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα, 
• οι συσκευασίες των τροφίμων, 
• τα χημικά πρόσθετα των τροφών, 
• το άγχος και το ψυχολογικό στρες, 
• η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά, 
• οι διαταραχές του ύπνου, 
• η καθιστική ζωή ή και η υπερβολική άθληση, 
• καθώς και οι ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυναίκες ή φάρμακα που παίρνουν για την εμμηνόπαυση, τα αντισυλληπτικά χάπια κλπ.

=> Πως το αντιμετωπίζεται : 
*διακοπή καπνίσματος και βλαβερών ουσιών *συστηματική φυσική δραστηριότητα * κατανάλωση σε καθημερινή βάση ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής *περιορισμός συσκευασμένων τροφών, ζάχαρης και γλυκισμάτων *κατανάλωση ‘’καλών λιπαρών’’ όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο κ.α. *ενίσχυση του ημερήσιου διαιτολογίου με ‘’υπερτροφές’’ και ξηρούς καρπούς όπως: σταφίδες, βατόμουρα, μύρτιλα, αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα-βερίκοκα), γκράνπερι, γκότζι μπέρι, καρύδια κ.α. *εμπλουτισμός των γευμάτων με μπαχαρικά όπως: ρίγανη, κανέλλα κεϋλάνης, κάρυ, κύμινο, κουρκουμά, γαρύφαλλο, τζίντζερ κ.α. *καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας βοτάνων όπως πράσινο τσάι, φασκόμηλο, κίσκο κ.α. * βαθιές διαφραγματικές αναπνοές και χαλάρωση τουλάχιστον 2φορές/ ημέρα

* Το παρόν άρθρο έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Άρτεμις Δρυγιαννάκη, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue