Όλα γίνονται για την Αγάπη!

Η αγάπη έχει όρια σε μια σχέση; Για εμένα, όχι.

Ζούμε σε μια εποχή ιδιοτέλειας. Αλλά στη συνέχεια θα μοιραστώ ένα μυστικό μαζί σου που ίσως να σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις πολλά πράγματα για τη ζωή σου.

Πιστεύω ότι τα πάντα γίνονται για αυτήν την αγάπη.

Όλα γίνονται για την αγάπη. Στο τέλος της ημέρας ένα πράγμα θέλουμε όλοι οι άνθρωποι: Να νιώσουμε ότι είμαστε αγαπητοί. Σε προκαλώ να πας και να ελέγξεις όλη σου τη ζωή και θα παρατηρήσεις πως όλη σου τη ζωή την έχεις περάσει προσπαθώντας να νιώσεις αγαπητός.

Θέλεις να βγάλεις χρήματα;

Να έχεις μια σχέση;

Θέλεις να έχεις ένα ωραίο σώμα;

Δεν έχεις αυτοπεποίθηση;

Έχεις κρίσεις πανικού;

Πίσω από τα πάντα κρύβεται η ανάγκη, μια βαθύτερη κραυγή του εαυτού μας, να νιώσει πως μας αγαπάνε οι άλλοι άνθρωποι. Και έχει απόλυτη λογική αυτό με βάση τον ερπετοειδή εγκέφαλο και το σκοπό της δημιουργίας του. Όμως εάν δεν κατανοήσουμε πως δουλεύει ο εγκέφαλος και δεν κατανοήσουμε πως παράγουμε ασυνείδητα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, τότε μια ζωή συνειδητά θα ταλαιπωρούμαστε και θα αναρωτιόμαστε: “Τι αν…”, “Πώς;”, “Γιατί σε μένα;”, “Ωχ Θεέ μου!”, “Τι άλλο να κάνω;”, “Έλα Παναγίτσα μου”.

Προσπάθησε σε ασυνείδητο επίπεδο
Είναι γνώστες αυτές οι εκφράσεις σε σένα; Αν είναι γνώστες μάλλον προσπαθείς με το συνειδητό. Αλλά αν θέλεις να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου χρειάζεται να προσπαθείς με το ασυνείδητο. Αλλά για να προσπαθείς με το ασυνείδητο χρειάζεται να καταλάβεις και να ξέρεις πως δουλεύει. Αλήθεια ξέρεις τι είναι ο ασυνείδητος νους; Ξέρεις πως δουλεύει; Εάν ναι γράψε από κάτω την γνώμη σου.

Και γιατί στο λέω αυτό; Δε πιστεύω ότι όλα τα ζευγάρια που ξεκινάνε τώρα μια σχέση σε πέντε χρόνια ή σε τρία χρόνια, ειδικά όταν κάνουν παιδιά από την κύηση και 2-3 χρόνια αφού γεννηθεί το παιδί και γίνει τριών χρονών, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που όλα τα ζευγάρια χωρίζουν, η αγάπη εξαφανίζεται; Όχι. Απλά συνήθως οι άνθρωποι δεν ξέρουμε το παιχνίδι του ασυνείδητου νου. Πάμε να απομυθοποιήσουμε μερικά στεγανά που έχουν να κάνουν με την αγάπη.

Πώς θέλεις να είναι η σχέση σου;
Η αγάπη έχει όρια; Όχι βέβαια. Γιατί όταν η αγάπη αρχίζει και μπαίνει σε πλαίσια, καλούπια και όρια, παύει να είναι αγάπη. Δεν ξέρω τι είναι για σένα αλλά είναι κάτι άλλο. Ακούω πολλά ζευγάρια που έρχονται να κάνουν coaching και μου λένε: “Κάνω ένα, μου κάνει δύο..”. Αφού δεν είναι εμπορική συναλλαγή η σχέση. Στο τέλος της ημέρας όμως ξέρεις τι γίνεται; Παίζει ρόλο πως θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου. Πως θέλεις να απολαύσεις τη σχέση σου.

Και σε ρωτώ: Ποια θέλεις να είναι η σχέση σου; Θέλεις να έχεις ένα calendar, ένα excel και να υπολογίζεις; “Εγώ σήμερα του πήρα δυο δώρα, αυτό έκανε δυο ευρώ το άλλο έκανε δεκαεπτά ευρώ, μέσο όρο του μήνα του αγοράζω επτά μέρες δώρα, του φτιάχνω μια φορά πρωινό…”. Έτσι θέλεις να είναι η σχέση σου;

Δε νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά, αυτός ο τρόπος σκέψης, αντικατοπτρίζει εσένα… Αλλά πέρα από την πλάκα πάμε να το δούμε πρακτικά και ουσιαστικά.

Το παράδειγμα με το σκυλάκι
Θα σου περιγράψω κάτι που μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση. Η μητέρα μου έχει ένα σκυλάκι. Το σκυλάκι είναι μέσα στη καλή χαρά. Χοροπηδάει πάνω κάτω, ότι και να του κάνουν τα αλλά ζώα, γυρνάει ανάποδα και παίζει. Δε καταλαβαίνει τίποτα. Είναι μες στην χαρά και το κέφι, πρότυπο για να ζεις. Ουάου! Τον θαυμάζω αυτόν τον σκύλο. Όμως κάποια στιγμή που το έβλεπα αυτό το σκυλί και το πως του φερόντουσαν οι άλλοι άνθρωποι και τα άλλα σκυλιά κατάλαβα ένα πράγμα:

Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι αυτό το σκυλί έκανε τους άλλους ανθρώπους να του συμπεριφέρονται πολύ ωραία από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και άνθρωποι που φοβούνται τα σκυλιά μόλις βλέπουν αυτό το σκυλί χαίρονται. Αλλάζει η αντίληψη τους για τα σκυλιά. Έτσι κάθισα και αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που κάνει αυτός ο σκύλος που καταφέρνει ανθρώπους και ζώα να τους κάνει να το αγαπάνε. Η απάντηση βρέθηκε και είναι η εξής… Η αγάπη που βγάζει δεν έχει όριο. Από την άλλη πλευρά βλέποντας όλες αυτές τις σχέσεις που είναι με κομπιουτεράκι “Μου έκανες τόσα, σου έκανα τόσα..” και όλα αυτά, διαβρώνονται και χαλάνε.

“Δυσκολεύομαι να βρω σύντροφο..”
Τώρα θα μου πεις: “Μάνο, βρίσκομαι σε μια σχέση που με κακοποιεί ο σύντροφος μου λεκτικά, με κακοποιεί συναισθηματικά, δεν με σέβεται, δεν με υπολογίζει, δεν υπάρχει επικοινωνία.” Ok. Αυτό είναι κάτι άλλο… Όμως με κάποιο τρόπο έφτασε εκεί πέρα η σχέση. Εκτός αν κάνατε σχέση από συνοικέσιο, ή αν είσαι γυναίκα ενδεχομένως να είδες κάποια καλά πράγματα, λογικά.

Όπως τις προάλλες μια γυναίκα μου λέει: “Δεν μπορώ να βρω άντρα, δυσκολεύομαι”. Και κάποια στιγμή μου στέλνει ένα μήνυμα και μου λέει.. “Αυτός έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλω. Έχει χρήματα. Έχει καλή δουλειά. Είναι μορφωμένος.”

Και το ίδιο μοντέλο ακούω και από τους άνδρες από την άλλη πλευρά: “Έχει τα πάντα αυτή η γυναίκα. Είναι ωραία, με ωραίο στήθος.” Αυτά είναι που θέλεις από μια γυναίκα μόνο;

Όταν βλέπεις τον άλλον άνθρωπο ως αντικείμενο, δεν βρίσκει χώρο η αγάπη
Όταν λοιπόν την γυναίκα ή τον άντρα τον προσεγγίζουμε απλά ως ένα αντικείμενο με τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε μην περιμένεις να σου δώσει κάτι παραπάνω πίσω. Δεν μπορείς να συνδεθείς με τον υπολογιστή σου ή την καρέκλα σου, το γραφείο, την κάμερα… Με τους ανθρώπους συνδεόμαστε, με κάτι που είναι ζωντανό.

Όταν λοιπόν τον άλλο τον βλέπεις σαν αντικείμενο τότε δε χωράει αγάπη. Και η αγάπη γιατρεύει πολλά πράγματα. Δεν σου είπα να είσαι κορόιδο, να είσαι θύμα, να σε εκμεταλλεύεται.. Ούτε να δίνεις τα πάντα και να μην παίρνεις τίποτα. Όχι. Ίσα-ίσα, είμαι ο πρώτος που λέω, και γύρνα πίσω σε άλλα βιντεάκια να δεις ότι δεν πιστεύω μόνο στην αγάπη.

Αλλά όταν αποφασίσεις να αγαπήσεις έναν άνθρωπο και αποφασίσεις να μπεις σε μια σχέση, και μοιραστείς το κορμί σου, τα συναισθήματα σου, την ψυχή σου με έναν άνθρωπο, τότε μην επιτρέψεις στην αγάπη να βάλει όρια. Γιατί η αγάπη άνευ όρων θα θεραπεύσει όλες τις πληγές του άλλου ανθρώπου κι αυτό θα γυρίσει πίσω πολλαπλάσια. Όχι πάντα. Αλλά όταν θα βρεις τον άνθρωπο που θα στο βγάλει θα ζήσεις πράγματα που θα είναι μαγικά. Αξίζει; Δεν ξέρω. Εσύ θα ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα.

Τα πιο ωραία πράγματα στην ζωή δεν είναι εύκολα
Ξέρεις τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι εύκολα. Θέλουν κόπο. Και ο κόπος είναι που τα κάνει όμορφα. Ο κόπος είναι που τα κάνει να τα έχουν λίγοι και αυτοί που τα αποκτούν να τα ευχαριστιούνται. Να είναι ικανοποιημένοι. Άρα, η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής: Γιατί να μην αγαπάς άνευ όρων τον άλλο άνθρωπο;

Όμως δεν θα σταθώ μόνο εκεί. Γιατί να μην αγαπάς άνευ όρων το δικό σου εαυτό; Γιατί αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου άνευ όρων τότε…

Η γιαγιά μου από την Σμύρνη έλεγε: “Πότιζε – πότιζε τον κήπο των άλλων θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα έχεις νερό για τον δικό σου τον κήπο”.

Άρα:

#1 – Χρειάζεται να αγαπήσεις τον εαυτό σου άνευ όρων

#2 – Χρειάζεται να δώσεις και στους άλλους αυτή την αγάπη άνευ όρων

Η αγάπη είναι άνευ όρων
Άρα η αγάπη δεν πρέπει να έχει όρια όταν αποφασίσεις να την δώσεις. Τσέκαρε, έλεγξε.. Αξίζει αυτός ο άνθρωπος να του δοθείς; Και δώσε τον εαυτό σου. Πίστεψε με ακόμα και αν αυτός δεν έχει το μυαλό να το καταλάβει θα σου έρθει κάποια στιγμή πίσω αρκεί να μην σταματήσεις να δίνεις αγάπη.

Να τονίσω άλλο δίνω αγάπη κι άλλο αφήνω να με πατάνε. Άλλο κατανοώ ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που του δίνω και άλλο, κλίνομαι εσωτερικά, κλίνομαι συναισθηματικά και κάνω τη ζωή μου δύσκολη.

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος.

Ακολούθσε με στα social facebook | Instagram | Youtube | web για να μαθαίνεις περισσότερα

Photo cover unsplash

Μανώλης Ισχάκης, NLP Life Coach-Ομιλητής-Συγγραφέας

Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να εμπνέονται, να σχεδιάζουν και να κάνουν το επόμενο βήμα έτσι ώστε να ζουν μια χαρούμενη και ήρεμη ζωή, επιτυγχάνοντας τους στόχους που θέλουν και αξίζουν. Έχω ιδρύσει την Online Ακαδημία της Επιτυχίας στην Ελλάδα που έχει σαν όραμα να βοηθήσει τους άνθρωπους να χρησιμοποιήσουν με κατάλληλο τρόπο το μυαλό, το σώμα και την καρδιά τους, έτσι ώστε να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Η βάση για κάθε είδους επιτυχία!

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue