Όλη η ιστορία που κρύβεται πίσω από την Guernica


3 Νοέ 2017

80 χρόνια μετά, ο Νίκος Μουρατίδης γράφει…..

i1.wp.com www.nikosonline.gr wp content uploads 2017 08 Guernica with Nikos M %CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE 2

Όλη η ιστορία της Guernica

Κάποιοι την έχουμε δει από κοντά, εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν δει σε φωτογραφίες, σε σκίτσα, σε μπλουζάκια και χρηστικά αντικείμενα, έχουν περάσει 80 χρόνια από τότε που έγινε- κι όμως δεν την έχουμε βαρεθεί αλλά και η άτιμη, δεν έχει γεράσει καθόλου.

Η Γκερνίκα (Guernica ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), είναι το διασημότερο ίσως έργο του Pablo Picasso, που φέτος επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης των 80 της χρόνων, θα γίνει ένας μικρός χαμός στην Μαδρίτη.

i2.wp.com www.nikosonline.gr wp content uploads 2017 01 ab7539d77132ad301721af433aad2efc

Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στηνπροσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα Guernica στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον:  Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;  Κι εκείνος απάντησε με θάρρος: Όχι, Εσείς!

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκέρνικα, στην χώρα των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά…

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Μουσείο Reina Sofia στην Μαδρίτη – παρουσία της ίδιας της Βασίλισσας.

Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Μια μεγάλη έκθεση με έργα του Πάμπλο Πικάσο θα φιλοξενήσει από τον Απρίλιο το Μουσείο ReinaSofia της Μαδρίτης για να τιμήσει τα 80 χρόνια της Guernica του πίνακα που αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο της ωμότητας του πολέμου. Η έκθεση, που τιτλοφορείται “Ο δρόμος προς τηνGuernica θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 4 Απριλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου στην ισπανική πρωτεύουσα. Θα είναι μια μεγάλη έκθεση για να γιορτάσουμε τα 80 χρόνια από τη δημιουργία τηςGuernica από τον Pablo Picasso και τα 25 χρόνια από την άφιξη αυτού του πίνακα στο ΜουσείοReina Sofia

Οι Μαδριλένοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά περίπου 150 από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές ή σε άλλα μεγάλα μουσεία σε όλον τον κόσμο. Ιδρύματα όπως το Μουσείο Πικάσο και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, η πινακοθήκη Tate Modern του Λονδίνου, το MoMA της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Μπάγιελερ της Βασιλείας καθώς και πολλοί ιδιώτες συλλέκτες θα δανείσουν προσωρινά πίνακες που έχουν στην κατοχή τους.

Διαβάστε την συνέχεια στο…. nikosonline.gr

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue