Οργάνωση – Το μυστικό για να ζούμε καλύτερα

Όσο ψυχαναγκαστικό και αν ακούγεται, προγραμματίζοντας το μέλλον δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να ζήσει καλύτερα το παρόν. Προσωπικά είμαι άνθρωπος της οργάνωσης και του προγραμματισμού. Αυτά τα δύο, πάνε χέρι-χέρι και με βοηθούν ώστε να σχεδιάζω και να οργανώνω καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την ημέρα και τον χρόνο μου. Έχω παρατηρήσει ότι η έλλειψη προγραμματισμού,  μου προκαλεί άγχος και στρες και μια γενικότερη αποδιοργάνωση πράγμα που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Η οργάνωση λοιπόν είναι το μυστικό μου για να ζω καλύτερα. Είναι γνωστό ότι η οργάνωση βοηθά στο να προγραμματίσουμε την ημέρα μας στο μέγιστο και να εκμεταλλευθούμε κάθε της στιγμή, μικρή ή μεγάλη. Ειδικά, ως full time εργαζόμενη μητέρα, το να γνωρίζω τι πρέπει να κάνω κάθε μέρα με βοηθά ώστε να οργανώνω τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις μου καλύτερα.

Βάλτε την οργάνωση στη ζωή σας και σας διαβεβαιώ ότι αυτή η συνήθεια θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής προς το καλύτερο.

Δείτε γιατί:

1. Brain dumb

Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ διασπάται η προσοχή μας από τα τόσα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας. Γράφοντας σε μια απλή λίστα όλες τις υποχρεώσεις, εκκρεμότητες κλπ. και στη συνέχεια οργανώνοντας και προγραμματίζοντάς τα βοηθάμε το μυαλό μας να «αδειάσει» από τα περιττά. Με λίγα λόγια, διατηρώντας ένα to-do list καθαρίζουμε το μυαλό μας από τα περιττά και αφήνουμε χώρο όχι μόνο για να σημαντικά αλλά και για να “αναπνεύσει”.

h organosi mas

2. Αντιμετωπίστε τα To-Dos σας αποτελεσματικά

Έχει ποτέ παρατηρήσει ότι όσες φορές αισθάνεστε πνιγμένη στις δουλειές και τα διάφορα to-do’s στο τέλος δεν ολοκληρώνετε τίποτα; Όταν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ οικογένειας-εργασίας-προσωπικού χρόνου και όταν γενικότερα έχουμε “πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη” δικαιολογημένα κατακλυζόμαστε από άγχος να τα προλάβουμε όλα, να τα κάνουμε όλα.  Όλη αυτή η πίεση όμως δεν λειτουργεί αποδοτικά.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταστρώσετε ένα σχέδιο δράσης ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την to-do λίστα σας. Ξεκινήστε με ένα απλό χαρτί στο οποίο θα καταγράψετε όλα όσα έχετε να κάνετε. Όταν τελειώσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ρίξτε μια ματιά στη λίστα σας. Μήπως τελικά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλα από εσάς; Μήπως τελικά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλα σήμερα; Οργανώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο και τις δουλειές σας όχι μόνο επιτυγχάνετε την ολοκλήρωσή τους αλλά ταυτόχρονο κερδίζετε χρόνο. Χρόνο για τον εαυτό σας, χρόνο για την οικογένειά σας, χρόνο για να ζήσετε την στιγμή.

Φυσικά υπάρχουν και περίοδοι της ζωής μας που είναι πιο απαιτητικές από άλλες και οι λίστες μας να είναι τεράστιες. Όμως αυτό δεν χρειάζεται να μας αποκαρδιώνει. Τότε είναι που χρειαζόμαστε την οργάνωση. Αν γνωρίζουμε ξεκάθαρα αυτά που πρέπει να γίνουν, τα deadlines και οτιδήποτε άλλο, τότε όλα θα γίνουν και πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Η έγκαιρη, από νωρίς, οργάνωση βοηθά στο να διατηρήσουμε την εσωτερική και εξωτερική μας ηρεμία αλλά και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας, αφού μπορούμε και έχουμε καταφέρει τα πάντα. Άλλωστε “των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουμε μαγειρεύουν!”

3. Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας

Ξέρετε ποια είναι η καλύτερη μητέρα και σύντροφος; Αυτή που αγαπά και φροντίζει τον εαυτό της, τόσο όσο και την οικογένειά της. Το να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας δεν είναι εγωιστικό και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αισθανόμαστε ενοχές γι’ αυτό. Κάθε άλλο, με τον τρόπο αυτό φροντίζουμε για εμάς, το σώμα μας αλλά και την ψυχική μας υγεία. Προγραμματίστε λοιπόν χρόνο για τον εαυτό σας. Για να κάνετε πράγματα που χρειάζεται η ψυχή σας, το μυαλό σας, το σώμα σας. Αυτό μπορεί να είναι μια συνάντηση με αγαπημένες φίλες, μια θεατρική παράσταση, μια ταινία, ένα βιβλίο, μια περιποίηση … οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Και μην νοιώθετε τύψεις και ενοχές που το σπίτι χρειάζεται σφουγγάρισμα (σε 10 λεπτά πάλι χάλια θα είναι!) ή τα ασιδέρωτα είναι βουνό (καθαρά να είναι!).

2b8324da0d7ac8018356bdafeff793dc

Είναι σημαντικό για όλες μας να είμαστε παρούσες. Να ελαττώσουμε ταχύτητα, να ζούμε το παρόν, τις στιγμές – μεγάλες ή μικρές – που κρύβει η καθημερινότητά μας. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε βάζοντας την οργάνωση και τον προγραμματισμό στη ζωή μας. Αν δεν το κάνετε ήδη, δοκιμάστε το. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

 

Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue