Ωτοπλαστική για πεταχτά αυτιά-Όλες οι πληροφορίες από τον πλαστικό χειρουργό Ευάγγελο Ακτσαλή

Ωτοπλαστική ή πεταχτά αυτιά. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος, αλλά τώρα πια έχει βρεθεί η λύση εύκολα, ανώδυνα και γρήγορα!
 
Εμείς βρήκαμε τον Πλαστικό Χειρουργό Ευάγγελο Ακτσαλή που θα τον έχουμε παρέα μας στο likewoman.gr και θα λύνει όλες σας τις απορίες!
 
Τι είναι η ωτοπλαστική;
Ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των αφεστώτων ωτών (δηλαδή των “πεταχτών αυτιών”) που αλλάζει το σχήμα, τη θέση ή τις αναλογίες των αυτιών.
 
Ποιός ο σκοπός της επέμβασης;
Σκοπός της ωτοπλαστικής είναι η δημιουργία ενός ζεύγους αυτιών όσο το δυνατόν συμμετρικότερων μεταξύ τους και αρμονικών με το υπόλοιπο πρόσωπο, με φυσιολογικό σχήμα, θέση και αναλογίες.
 
Ποιά η τεχνική της επέμβασης;
Η επέμβαση διενεργείται συνήθως υπό τοπική αναισθησία ή με μέθη (ζάλη) και κρατάει περίπου δύο ώρες. Κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης ο ιατρός κρίνει αν χρειάζεται ενίσχυση ή δημιουργία νέας ανθέλικος, αφαίρεση τμήματος της κόγχης (δηλαδή υπερπλαστικού χόνδρου) ή καθήλωση του ωτός στη μαστοειδή απόφυση του κρανίου. Συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά (σε άλλοτε άλλον βαθμό) και οι τρεις τεχνικές.
 
Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ωτοπλαστική;
Δεδομένου ότι η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά 85-90% μέχρι την ηλικία των 6 ετών, η καταλληλότερη ηλικία για την επέμβαση είναι στα 5-6 χρόνια, πριν δηλαδή το παιδί ξεκινήσει το σχολείο και αντιμετωπίσει τα υποτιμητικά σχόλια των συμμαθητών του. Πέραν, όμως, των παιδιών προσχολικής ηλικίας, οποιοσδήποτε έφηβος ή ενήλικας φέρει την εν λόγω ανατομική δυσμορφία και επιθυμεί να την αλλάξει μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση.
 
Ποιά η περίοδος ανάρρωσης;
Μια ήπια ενόχληση είναι φυσιολογική κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ήπια αναλγητικά (παρακεταμόλη). Οι ασθενείς φέρουν για 4-5 ημέρες ελαστικό επίδεσμο και στη συνέχεια ελαστική ταινία αθλητικού τύπου (μπαντάνα του τένις) για άλλες δύο περίπου εβδομάδες. Τέλος, για άλλες δύο εβδομάδες η μπαντάνα φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αποφυγή υποτροπής από κάποιο ατύχημα, μιάς και η επίδεση λειτουργεί προστατευτικά αλλά και αποτρεπτικά για τους συμμαθητές του παιδιού.
 
Υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά;
Η όλη επέμβαση διενεργείται αποκλειστικά με οπισθωτιαία προσπέλαση με αποτέλεσμα οι ουλές να είναι καλά κρυμμένες στην φυσιολογική οπισθωτιαία πτυχή.
 
Πότε μπορώ να αθληθώ ξανά;
Συνήθως μετά από έναν μήνα για ατομικά και ενάμιση για ομαδικά αθλήματα (επαφής).
 
Ποιοί οι κίνδυνοι από το χειρουργείο;
Σπανίως εκδηλώνεται φλεγμονή ή αιμορραγία. Γι’ αυτόν το λόγο οι ασθενείς λαμβάνουν προληπτικά αντιβιωτική αγωγή άμεσα μετεγχειρητικά, ενώ στην δεύτερη περίπτωση διενεργείται παροχέτευση του αιματώματος. Η συνηθέστερη ‘επιπλοκή’ είναι κάποια ήπια ασυμμετρία, η οποία, όμως, είναι φυσιολογική και εντός λογικών πλαισίων. Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι ενήμεροι εκ των προτέρων για αυτά τα ενδεχόμενα.
 
Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά;
Η ωτοπλαστική έχει άμεσα ορατά και εντυπωσιακά αποτελέσματα, με εμφανή θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία παιδιών και ενηλίκων που υποβάλλονται σε αυτήν.
 
Ευάγγελος Ακτσαλής
Πλαστικός Χειρουργός
 
 
Ιατρείο Θεσσαλονίκης
Μητροπόλεως 51
54623 Θεσσαλονίκη
 τ 2310 225 196
 κ 6972 337 767

 

www.aktsalis.gr

 
 
aktsalis
 
Βιογραφικό 
 • Ο Ευάγγελος Ακτσαλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη
 • Απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου- Λυκείου Θεσσαλονίκης
 • Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1994, από την οποία αποφοίτησε το 2000
 • Αγροτικός Ιατρός στο Π.Ι. Αργυρούπολης Ρεθύμνου (2001)
 • Διετής εκπαίδευση στη Γενική Χειρουργική στο Γ.Ν. Παπανικολάου (2002- 2004)
 • Υπηρέτησε ως Σμηνίας στην Πολεμική Αεροπορία (2005)
 • Ειδικεύθηκε στην Πλαστική Χειρουργική στη Βρετανία (Lister Hospital, Stevenage, St Andrew’s Hospital, Essex και Derriford Hospital, Plymouth) και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών (2006- 2011)
 • Mέλος του Ευρωπα’ι’κού Συμβουλίου της Πλαστικής, Επανορθωτικής κ Αισθητικής Χειρουργικής (E.B.O.P.R.A.S.) μετά από επιτυχείς εξετάσεις (2011)
 • Μετεκπαιδεύθηκε στην αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή στο Μιλάνο (Ι.Ν.Τ. και Ι.Ε.Ο.) και στην Αισθητική Χειρουργική στη Βαρκελώνη (Clinica Planas) και την Ιταλία (κλινική Villabella, Salo) (2012)
 • Διετέλεσε υπότροφος (Fellow) της Ολλανδικής Εταιρείας Χειρουργικής Προσώπου (DAFPRS), εξειδικευόμενος στην Αισθητική Χειρουργική του προσώπου στις κλινικές ‘EMC2’ και ‘Coupure Centrum’ του Βελγίου, δίπλα στους παγκοσμίου φήμης πλαστικούς  χειρουργούς P. Tonnard και A. Verpaele (2012)
 • Ειδικεύεται στην Αισθητική Χειρουργική προσώπου κ μαστού κ στην αποκατάσταση μαστού
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue