Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου

Η μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και έχει οριστεί ως ημέρα υπενθύμισης των διατροφικών ζητημάτων που μας απασχολούν.
 
Σύμφωνα με την GreenPeace  παγκοσμίως 850εκ. άνθρωποι υποφέρουν από πείνα ενώ 40εκ. πεθαίνουν απ΄αυτή. Ακόμα, 2δεκ. άνθρωποί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών. Αυτή τη στιγμή, η παχυσάρκια έχει σπάσει ρεκόρ σημειώνοντας 300 εκ. πλυθησμό που πάσχει από την πάθηση αυτή,  αλλά ταυτόχρονα οι πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου αυξάνονται.
 
Ωστόσο, συμβάν θλιβερό για την ανθρωπότητα είναι πως εμείς οι ιδιοί καταστρέφουμε τη ζωή μας ή ακόμα χειρότερα τη ζωή άλλων καθώς, αν  670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο σε συνεργασία με  τη βιομηχανία τροφίμων ξοδεύουν  500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων ενώ , βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις. δολάρια σε διαφήμιση. Η υπερκατανάλωση κρεάτων έχει ως αποτέλεσμα τα δάση και το φυσικό της ζωής να καταστρέφεται, να καίγεται και τη θέση του φαίνεται να κερδίζουν τα  βοσκοτόπια βοειδών κ.α.  
 
Σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε καινούργια πρότυπα διατροφής και να αλλάξουμε αισθήτα τις διατροφικές μας συνήθειες.
 
Μπορούμε να κάνουμε ως εξής:
 
– να μειώσουμε αισθητά τα junk food (κύριο πρόβλημα γ τη παχυσαρκία στους νέους)
– τα νοικοκυριά να μην είναι σπάταλα και να μειώσουν τις ποσότητες τροφής 
– να μειώσουμε το λίπος, αλατισμένα προιόντα και ζάχαρη 
– να εντάξουμε στο ημερήσιο διατροφολόγιο μας τα φρούτα τα λαχανικά 
– να οργανώνουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής που θα περιλαμβάνει φρούτα,λαχανικά,όσπρια,πουλερικά,θαλασσινά, μοσχάρι και χοιρινό( 1 φορά την εβδομάδα).
 
Μ΄αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα παχυσαρκίας, καρδειαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου. Επίσης, με τη σωστή διατροφή θα υπάρχουν λιγότερα άτομα με προβλήματα λόγω έλλειψης θρεπτικών  ουσιών. 
 
Επομένως, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα και την  ποιότητα ζωής. 
 
 
 
 
 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue