Peeling – Δερμοαπόξεση-Για ένα αναζωογονημένο, απαλό και καθαρό πρόσωπο.

Peeling – Δερμοαπόξεση
 
 
Τα χημικά Peeling ή δερμοαπόξεση μέσω χημικών παραγόντων είναι μια καλή, εναλλακτική, μη επεμβάτική λύση βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος στις λοιπές διαθέσιμες επεμβατικές μεθόδους όπως το Laser ή η μηχανική δερμοαπόξεση.
 
Με την βοήθεια του Peeling απομακρύνoνται τα σημάδια της φωτογήρανσης όπως οι λεκέδες, οι λεπτές γραμμές και οι κηλίδες ενώ διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία έχουν μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Το δέρμα αποκτά μια καθαρότητα που απομακρύνει την θαμπάδα και αναζωογονεί την όψη της επιδερμίδας.
 
Είναι από πολύ παλιά γνωστή σαν μέθοδος (ήδη από την εποχή των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων-ποιός δεν γνωρίζει την προτίμηση της βασίλισσας Κλεοπάτρας για το μπάνιο σε γάλα, μια φυσική πηγή λακτικού οξέος) και οι χημικοί παράγοντες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολλαπλοί όπως το τριχλωροακετικό οξύ (TCA), το σαλικυλικό οξύ, η φορμαλδεύδη, η φαινόλη κλπ
 
Από την δεκαετία του 1940 έγινε πιο ευρέως γνωστή σαν μέθοδος και εφαρμόστηκε για την αναέωση του προσώπου αλλά και των ουλών πχ α?πο ακμή. Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες έντασης ενός peeling και εξαρτώνται α?πο το βάθος της επίδρασης του χρησιμοποιούμενου παράγοντα στην επιδερμίδα.
Ετσι, έχουμε το επιφανειακό peeling, όπου η δράση του παράγοντα “καίει” χημικά το δέρμα με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να απομακρύνονται σταδιακά τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας ενώ το βαθύτερο εισχωρεί στα πιο βαθιά στρώματα της. Όσο πιο βαθύ είναι, τόσο πιο εμφανές είναι το αποτέλεσμα και μεγαλύτερη η διάρκειά του αλλά και ο χρόνος ανάρρωσης και οι πιθανές επιπλοκές( υπέρχρωση, υποχρωμία, ουλές κλπ).
Ωστόσο, η τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς της αισθητικής χειρουργικής και δερματολογίας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την μικρότερη δυνατή βλάβη των ιστών και συνεπώς χρόνο ανάρρωσης. Έτσι από τους αρκετά δραστικούς παράγοντες της φαινόλης και του TCA (τριχλωροακετικό οξύ) έχουμε μεταβεί στην πιο ευρύτερη χρήση ηπιότερων παραγόντων, των α-Υδροξυ-οξέων (AHAs)όπως είναι το γλυκολικό και το λακτικό οξύ ή και ο?ξεων φρούτων που έχουν παρόμοια σύσταση.
 
Επίσης πολύ δημοφιλής είναι και η χρήση θεραπειών με τοπική εφαρμογή ρετινοειδών (φυσικών μεταβολιτών της βιταμίνης A) και ειδικότερα της τρετινοίνης, που έχει ευρύτατα χρησιμοποιηθεί, αλλά και άλλων  cosmoceuticals (ο όρος προέρχεται από τις λέξεις cosmetics + pharmaceuticals), που ενσώματώνουν φαρμακευτική έρευνα και εμπειρία ετών, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας καλλυντικών.
 
Ουσιαστικά, αυτά τα προιόντα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τα καλλυντικά, που μπορεί κανείς να βρεί στα καταστηματα, μιας και περιέχουν ουσίες που προαναφέρθηκαν και είναι αρκετά δραστικές αλλά σε μικρές πσότητες. Γι’αυτόν τον λόγο τα προϊόντα αυτά, μπορούν και π?ρεπει να προτείνονται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς και κάτω από την παρακολούθηση τους, με βάση βέβαια τις ανάγκες και τις αντοχές κάθε ασθενούς και κάθε τύπου δέρματος.
 
Ωστόσο, είναι πολύ απλά στη χρήση τους και ουσιαστικά αντικαθιστούν τα προϊόντα που, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, χρησιμοποιούν για την καθημερινή τους φροντίδα (προϊόντα καθαρισμού, ενυδατικές κρέμες, αντηλιακές κρέμες κτλ). Τα αποτελέσματα της καθημερινής και με συγκεκριμένες δοσολογίες χρήσης τους δίνει σε μερικές εβδομάδες το αποτέλεσμα που μπορεί να κάνει ένα μικρής-μεσαίας βαρύτητας peeling, χωρίς όμως τον απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης.
 
Επίσης σε περιπτώσεις που θέλουμε πιο δραστικά και γρήγορα αποτελέσματα μπορούμε να συνδυάσουμε την χρήση αυτών των προιόντων με ελαφρύ peeling γλυκολικού ή άλλου AHA οξέος ανά δύο ή τέσσερεις εβδομάδες.
 
Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν αρκετοί παραγοντες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση χημικών peeling.
 
Πιο αναλυτικά και με σειρά δραστικότητας έχουμε την φαινόλη που χρησιμοποι’ηθηκε περισσότερο με την δοσολογία που κατέληξε ο Baker στην φόρμουλα του. Πρόκειται για ένα πολύ δραστικό παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει επιφανειακό ή και βαθύτερο έγκαυμα στην επιδερμίδα με συνοδό ?πονο και ενδεχομένως και συστηματικές αντιδράσεις όπως  αρρυθμία. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να εκτελείται από πεπειραμένους γιατρούς στο χειρουργείο και υπό μέθη. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου 7-10 μέρες και κατόπιν παραμένει ερυθρότης για πολλές εβδομάδες ενώ το αποτέλεσμα είναι συνήθως εντυπωσιακό και πολύ μακροχρ’ονιο. 
 
Ενα άλλο δημοφιλές χημικό peeling είναι αυτό που έχει ως βάση το τριχλωροακετικό οξύ (TCA) και είναι γνωστό και ως Blue Peel. Το μπλε χρώμα βοηθά στο να αναγνωρίζουμε κάποια ορατά κλινικά σημάδια που καταδεικνύουν το βάθος στο οποίο δρα το peeling. Το Blue Peel λειτουργεί, ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να φτάσουμε και εξαρτάται από την συγκέντρωση του διαλύματος TCA που χρησιμοποιείται.
 
Ετσι η χρήση διαλύματος TCA 10-30% προκαλεί ένα επιφανειακό peeling ενώ το 35-45% πολύ βαθύτερο που φθάνει έως και την θηλώδη στιβάδα του δέρματος. Το πόσο βαθιά θα δράσει η μέθοδος εξαρτάται από την περίπτωση κάθε ασθενή και προσαρμόζεται στις ανάγκες του. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι σε κάθε περίπτωση βαθύτερου χημικού peeling πρέπει να χορηγείται προφύλαξη για επιχείλιο έρπητα και βέβαια ισχυρή αντιηλιακή προστασία.
 
Το Blue Peel ωστόσο, απαιτεί ένα μικρό χρονικό διάστημα ανάρρωσης 2-7 ημέρες ανάλογα του βάθους εφαρμογής και πρέπει να γίνεται υπό χρήση αναλγητικών αν και είναι πολύ καλ’ύτερα ανεκτό από της φαινόλης, πιο ασφαλές σε έμπειρα χέρια, και με πολυ καλά και μακροχρόνια αποτελέσματα.
 
Η πιο σύγχρονη εναλλακτική λύση, όπως αναφέραμε,για όσους επιθυμούν ανάλογα αποτελέσματα αλλά δεν μπορούν – λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων – να διαθέσουν χρόνο ανάρρωσης είναι ακόμα ελαφρύτερες θεραπείες, που συνδυάζουν την προετοιμασία του δέρματος στο σπίτι με συνδυασμό συγκεκριμένων προιόντων που επιλέγει ο γιατρός κατά περίπτωση και θεραπείες ήπιων peeling που πραγματοποιεί ο γιατρός στο ιατρείο του.
 
Αυτά τα ήπια peeling επιταχύνουν και βελτιώνουν τα αποτελέσματα από την χρήση των προιόντων και καλό είναι να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα 2-4 εβδομάδων ανάλογα το πρόβλημα. Εκτελούνται με την χρήση μικρής έως μέτριας συγκέντρωσης διαλύματος γλυκολικού οξέος 25-50% και το βάθος δράσης τους εξαρτάται από το χρόνο που παραμένει το γλυκολικό οξύ στο δέρμα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ανήκουν στην κατηγορία των α-υδροξυ-οξέων είναι το λακτικό και το σαλυκιλικό οξύ. Ενα αρκετά χρησιμοποιούμενο διαλύμα που τα συνδυάζει μαζί με αιθανόλη είναι του Jessner.
Γενικά, αυτά τα ήπια peeling είναι εξαιρετικά δημοφιλή γιατι είναι πολύ καλά ανεκτά, με σχεδόν μηδενικό χρόνο ανάρρωσης, καλά αλλά πιο σταδιακά, σε σχέση με τα βαθύτερα peelings, αποτελέσματα και μπορεί να εφαρμοσθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος εκτός του προσώπου όπως, ντεκολτέ, χέρια, ώμους κλπ.
 
Τέτοιου είδους θεραπείες ενδείκνυνται για άνδρες και γυναίκες με πρόσωπα με δέρμα θαμπό και κουρασμένο, που ζητά ανανέωση. Επίσης, εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ουλών ακμής, πανάδων και ρυτίδων. Σε περίπου 4 – 6 εβδομάδες, η εικόνα του προσώπου θα είναι ανανεωμένη και ο περίγυρος θα παρατηρήσει τη διαφορά. Η βελτίωση συνεχίζεται για όσο καιρό διαρκούν οι θεραπείες, ενώ τα αποτελέσματά τους παραμένουν για αρκετές εβδομάδες μετά.
 
Είναι, εξάλλου, μια αποτελεσματική μέθοδος για τους ανθρώπους που επιθυμούν να ενεργήσουν προληπτικά, ώστε να διατηρήσουν την εικόνα του προσώπου τους σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει χρόνος ανάρρωσης και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του, δείχνοντας μάλιστα ανανεωμένος και ξεκούραστος.
 
Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ & ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 
 
Το ιατρείο πλαστικής χειρουργικής του κ. Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο Χαλάνδρι και η πρόσβαση είναι δυνατή σχεδόν με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η διεύθυνση μας είναι Κηφισίας 332 3ος όροφος 15233 Χαλάνδρι
Κηφισίας 332 3ος όροφος 15233 Χαλάνδρι
Τηλ: 210-6834639

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue