Παθαίνω Έμφραγμα…Ή Μήπως Όχι;

Η κρίση πανικού είναι μία αιφνίδια εκδήλωση έντονου άγχους και ανησυχίας, κατά την οποία το άτομο κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις κυριευμένο από το φόβο ότι θα πάθει κάτι κακό (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό) ή ότι θα τρελαθεί.

Άλλα συμπτώματα της κρίσης πανικού αποτελούν η ταχυπαλμία, το αίσθημα ότι δεν “φτάνει ο αέρας” (δύσπνοια), τo σφίξιμο στο στήθος, η εφίδρωση, οι εξάψεις, ενδεχομένως και η δυσκολία κατάποσης.

Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια–Ομαδική Αναλύτρια

Η κρίση πανικού συνήθως εκδηλώνεται όταν υπάρχει μια υποβόσκουσα κατάθλιψη, μία γονιδιακή προδιάθεση, έντονο στρες ή ένας χαρακτήρας με ευαλωτότητα στα αρνητικά συναισθήματα. Για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα για τις κρίσεις πανικού, ξεκινά ένας “Γολγοθάς” με επισκέψεις στους γιατρούς και τα νοσοκομεία προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω εξετάσεων ότι τα αίτια δεν είναι οργανικά.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία (όπου διερευνώνται τα αίτια των κρίσεων και η διαχείριση αυτών) και τη φαρμακευτική αγωγή (αγχολυτικά, ήπια αντικαταθλιπτικά). Ιδιαίτερα αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός και των δύο επιλογών, δηλαδή της ψυχοθεραπείας μετά φαρμακευτικής αγωγής. 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue