Πέθανε ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη

Σε ηλικία 82 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Gene Cernan, ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

Τα δυσάρεστα νέα έκανε γνωστά η NASA με ανάρτησή της στα social media, το βράδυ της Δευτέρας, εκφράζοντας την θλίψη της.

Ο Cernan είχε πάρει μέρος στις αποστολές  Gemini 9Α (1966) και Apollo 10 (1969), ωστόσο, έγραψε ιστορία ως ο διοικητής του Apollo 17, της τελευταίας αμερικανικής επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, τον Δεκέμβριο του 1972. Σκοπός της ήταν να μελετήσει τη σεληνιακή κοιλάδα Taurus-Littrow, στο νοτιοανατολικό άκρο της Θάλασσας της Γαλήνης, που παρουσίαζε εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον, επειδή υπήρχαν ενδείξεις για προγενέστερη ηφαιστειακή δράση. Μάλιστα, το διαστημόπλοιο μετέφερε και ένα πειραματικό βαρυτόμετρο (μετράει την επιτάχυνση γήινης βαρύτητας) για να διαπιστωθεί πως συμπεριφέρεται το όργανο αυτό στις συνθήκες της Σελήνης.

Η εν λόγω εκτόξευση ήταν η πρώτη νυχτερινή που είχε επιχειρήσει η NASA για επανδρωμένη αποστολή, ενώ αποτέλεσε την μεγαλύτερης διάρκειας επανδρωμένη προσσελήνωση (301 ώρες και 41 λεπτά) και τις μεγαλύτερης διάρκειας δραστηριότητες στην επιφάνεια της Σελήνης (22 ώρες και 6 λεπτά).

 

Κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Σελήνη, οι αστροναύτες εκτέλεσαν σειρά πειραμάτων και μάζεψαν 110 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, τα οποία έφεραν πίσω στη Γη. Συνολικά εργάστηκαν γύρω στις 22 ώρες στο ύπαιθρο της Σελήνης, δηλαδή κάτι παραπάνω από επτά ώρες ημερησίως.

Το Apollo 17 προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 19 Δεκεμβρίου του 1972 και ο Cernan συνταξιοδοτήθηκε την 1η Ιουλίου του 1976, έχοντας καταγράψει 566 ώρες και 15 λεπτά στο διάστημα, με τις 73 ώρες να είναι στην επιφάνεια της Σελήνης.

Μετά την καριέρα του στη NASA, ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, ήταν σχολιαστής στην τηλεόραση και εξέδωσε τα απομνημονεύματα του, ενώ το 2010 κατέθεσε στη Γερουσία κατά της απόφασης του Barack Obama να ακυρώσει το διαστημικό πρόγραμμα Constellation, στόχος του οποίου ήταν η επιστροφή στη Σελήνη το 2020.

peoplegreece.com

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue