Ποια Είναι Η Νέα Δίαιτα Που «Σαρώνει» Στην Αμερική;

 Ανοίγει ο καιρός και ξέρω πως και εσύ όπως και εγώ θέλεις να χάσεις τα λίγα η τα πολλά παραπάνω κιλάκια σου για να σε βρει το καλοκαίρι στα καλύτερα σου! 

Όφειλα λοιπόν, γνωρίζοντας το μεγάλο καημό του καλοκαιριού, το βάρος, να ψάξω να βρω πληροφορίες για τη νέα δίαιτα-τάση που σαρώνει στην Αμερική, γιατί σε βοηθάει να κάψεις μεγάλη ποσότητα λίπους και να μειώσεις την όρεξη σου σε 2 εβδομάδες! Το όνομα της; ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ. 

Δε ξέρω αν την έχεις ακουσει, εγώ όχι μόνο την έχω ακούσει, αλλά πρόσφατα ειδα και τα θεαματικά αποτελέσματα της σε φίλο μου και άρχισα να ψάχνω γι’ αυτήν! 

1. Γιατί ονομάζεται κετογονική; 

Το όνομα της το πήρε από τις κέτονες, το καύσιμο ενέργειας που παράγει ο οργανισμός, όταν το σάκχαρο είναι χαμηλό. Γνωρίζεις βέβαια πως το σάκχαρο είναι η βασική πηγή ενέργειας; Γνωρίζεις πως όταν το σάκχαρο είναι χαμηλό, ο οργανισμός χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως πηγή ενέργειας παράγοντας τις λεγόμενες κετονες; Πάνω σε αυτό το μηχανισμό βασίζεται η κετογονική δίαιτα και έτσι το αποθηκευμένο λίπος χρησιμοποιείται μέσω των κετονών για παραγωγή ενεργειας! Το φαινόμενο λοιπόν, αυτό ονομάζεται κέτωση -ένα είδος νηστείας για τον οργανισμό σου. Η κετωση βοηθάει να κάψεις λίπος, να μειώσεις την όρεξη σου και να χάσεις βάρος. 

2. Τι τρώω στην κετογονική δίαιτα και τι αποφεύγω; Για να πραγματοποιηθεί το φαινόμενο της κέτωσης θα πρέπει η ημερήσια πρόσληψη σε υδατάνθρακες και σάκχαρα να είναι χαμηλή (λιγότερη από 50gr), μέτρια σε πρωτείνες και υψηλή σε καλά λιπαρά . Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε: φρούτα 6-20 gr υδάτ./100 gr , πατάτες 15gr, μακαρόνια 29gr, μπύρα 13gr, ρύζι 28gr, ψωμί 46gr, ντονατ 49gr, καραμέλες 60gr, σοκολάτα 60gr, αναψυκτικά 52 gr Επιλέγουμε: ψάρι -θαλασσινά , τυρί, ελαιόλαδο- βούτυρο, κρέας, λαχανικά, κρέας και αβγά. Ροφήματα: νερό, τσάι, καφέ. Αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και καφέδες τύπου λάττε. 

3. Ποσό γρήγορα βλέπεις αποτέλεσμα; 

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής με ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων μικρότερο από 50 gr, μπορείς να χάσεις ένα κιλό λίπους την εβδομάδα! Η δίαιτα αυτή προτείνεται για 2 εβδομάδες και μετά ακολουθείς μια δίαιτα υψηλότερη σε υδατανθράκες. Βέβαια, μπορείς να τη συνεχίσεις και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό φαίνεται πιο επικίνδυνο στις γυναίκες που μπορεί να παρουσιάσουν ορμονικές διαταραχές. Στη συνέχεια, μπορείς να την επαναλάβεις για 2 εβδομάδες μετά την πάροδο ενός «κενού» χρονικού διαστήματος. 

4. Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη δίαιτα αυτήν; 

Δεν προτείνεται για διαβητικούς, για ανθρώπους με υψηλή πίεση και για εγκυμονούσες! Για να ‘μαι ειλικρινής υπάρχουν και πολλές αντιρρήσεις για τη ασφάλεια της δίαιτας αυτής, γι’ αυτό για τους πιο επιφυλακτικούς θα πρότεινα τη συμβουλή του ειδικού! 

5. Τι προσφέρει η κέτωση στον οργανισμό και επομένως η κετογονική δίαιτα; 

1. απώλεια λίπους
2. μειωμένη όρεξη
3. ρύθμιση σακχάρου, καλή λειτουργία του στομαχιού και καλύτερους δείκτες υγείας σε βάθος χρόνου. 

6. Τι μειονεκτήματα έχει η κετογονική δίαιτα ; 

Τις πρώτες μέρες τις δίαιτας μπορεί να παρουσιάσεις μικρή ξηροστομία και χαμηλή ενέργεια. Αυτό διαρκεί για πολύ λίγο και ο οργανισμός ανακάμπτει αμέσως, όπως μπορεί να είναι και σε μια συμβατική νηστεία από το κρέας! Μόνο που εδώ η κέτωση είναι μια «νηστεία» υδατανθράκων και σακχάρων. Προσωπικά, δυσκολεύομαι και μόνο στην ιδέα μείωσης των υδατανθράκων στη διατροφή μου σε τόσο χαμηλούς δείκτες! Η απώλεια όμως κιλών που είδα σε δικό μου άνθρωπο ήταν εκπληκτική!  Δεν είμαι διατροφολόγος και δε ξέρω αν μπορώ να την προτείνω ή όχι σε κάποιον, απλά μόνο να την επικοινωνήσω και να καταγράψω όσα είδα και έμαθα γι’ αυτήν! 

Αξιζει τον κόπο,όμως αν θέλεις να χάσεις βάρος και να κάνεις ένα restart στον οργανισμό σου να ρωτήσεις τη γνώμη ενός ειδικού και αν σου ταιριαζει να τη ξεκινήσεις. Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα εκπληκτικά και στην Αμερική έχει γίνει η απόλυτη νέα τάση στο χώρο της διατροφής! Νατασα Σπυριδη Φαρμακοποιος 

Νατάσα Σπυρίδη Φαρμακοποιός

Είμαι η Νατάσα Σπυρίδη και είμαι απόφοιτη Φαρμακευτικής Αθηνών. Αν και ασκώ το επάγγελμα του φαρμακοποιού κανονικά χρόνια τώρα, πάντα υπήρχε το “μικρόβιο” της δημοσιογραφίας μέσα μου. Μέσα από την αρθογραφία μου θέλω να μοιραστώ μαζί σας με εύκολο και κατανοητό τρόπο μυστικά ομορφιάς και διατροφή

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue