Πόνοι περιόδου: 4 tips για να αντιμετωπίσετε τον πόνο

Πόσες από εσάς δεν υποφέρετε τις δύσκολες μέρες; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό;

Οι πόνοι περιόδου γίνονται αισθητοί όταν ξεκινά η αιμορραγία και διαρκεί 12-24 ώρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου περιόδου συμβαίνουν όταν το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας συσπάται , έτσι συμπιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρα και διακόπτεται προσωρινά η παροχή αίματος(και συνεπώς η παροχή οξυγόνου) στη μήτρα σας. Χωρίς οξυγόνο, οι ιστοί στη μήτρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν κοιλιακό άλγος, μυικούς σπασμούς, πόνο στην πλάτη,στη μέση και στους μηρούς.Υπάρχουν απλά και βασικά tips για να απαλύνεται τον πόνο της περιόδου χωρίς παυσίπονα φάρμακα με τα παρακάτω βήματα:

Σωστή διατροφή: Κατά τη διάρκεια της περιόδου καταναλώστε τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, Ω3 λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματός Β(βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β1 και Β6). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή κραμπών, άρα ταυτόχρονα και τη μείωση του άλγους.

Μερικές τροφές είναι: Οι ξηροί καρποί(κυρίως τα καρύδια και τα αμύγδαλα), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά προιόντα χωρίς λιπαρά, το συκώτι, τα αβγά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά(όπως, το σπανάκι και το μπρόκολο) και τα φρούτα.Νερό: Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκει της περιόδου, διότι μείωνει τους πόνους. Η ημερήσια πρόσληψη νερού που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός είναι τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό.

Μην πίνετε καφέ: Η καφείνη και τα ανθρακούχα ποτά ενισχύουν τον πόνο της περιόδου, με αποτέλεσμα να νιώθετε σε μεγαλύτερο βαθμό το αίσθημα πόνου. Μπορείτε τις πρώτες ‘’δύσκολες μέρες’’ να αντικαταστήσετε τον καφέ με χαμομήλι.

Γυμναστική: Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως η γυμναστική είναι ικανή να ελλατώσει τους πόνους της περιόδου. Η αεροβική γυμναστική φαίνεται κατάλληλη, καθώς αυξάνει τις φυσικές παυσίπονες ορμόνες του οργανισμού, τις ενδορφίνες. Η σωματική άσκηση(περπάτημα, τρέξιμο κ.α) βοηθάνε στην οξυγόνωση του οργανισμού και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση των πόνων.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue