Δείξε ψυχραιμία: Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος των πανελλαδικών 

Σιγά- σιγά πλησιάζει η περίοδος  των πανελλαδικών εξετάσεων, με δεδομένο ότι  το μεγαλύτερο μέρος της ύλης καλύφθηκε  διαδικτυακά.

Είναι επόμενο (χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό) να στρεσάρεσαι περισσότερο. Υπάρχουν όμως μικρά μυστικά και κάποιες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν, να νιώσεις καλύτερα και σωματικά και ψυχολογικά.

Ψυχολογία και αυτοπεποίθηση

Το Α και το Ω αυτή την περίοδο είναι η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση του μαθητή, γι΄αυτό προσπάθησε να τροφοδοτείς τον εαυτό σου με μικρές ενέσεις αυτοπεποίθησης. Σκέψου, πως όλο αυτό μπορεί τώρα να μοιάζει με βουνό, αλλά η ευχαρίστηση που θα νιώσεις όταν τελειώσει είναι μεγάλη. Επίσης, σκέψου ότι σε περιμένει ένα αξέχαστο καλοκαίρι, χωρίς άγχος και υποχρεώσεις. Προσπάθησε (το ξέρω δεν είναι εύκολο) να αντιμετωπίσεις τις εξετάσεις όχι σαν κάτι το οποίο θα κριθεί η ζωή σου, αλλά σαν κάτι το οποίο θα φέρει θετικά πράγματα στο μέλλον σου. Οι εξετάσεις που δίνεις μετράνε τον γνωστικό δείκτη σου και όχι την αξία σου σαν άνθρωπο. Ότι και αν γίνει αντιμετώπισε το, δεν μπορεί να δυσκολέψει την ζωή σου, όπως ίσως να φαντάζεσαι. Η εσωτερική σου δύναμη, η ψυχραιμία και το καλό διάβασμα, που είμαι σίγουρη ότι έχεις κάνει,  είναι τα πιο ισχυρά σου όπλα.

f99f8302ee109ac408c07bcc533b702d

Πιθανοί φόβοι

Προσπάθησε να ξεπεράσεις τους φόβους που σε καταβάλλουν και ότι έχεις διαβάσει το έχεις εμπεδώσει αυτό είναι δεδομένο. Επίσης, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τα καταφέρεις, να θυμάσαι πως εσύ έκανες ότι μπορούσες και πάνω απ’ όλα έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό. Μην τρέμεις στην σκέψη της αποτυχίας όλα είναι μέσα στη ζωή, απλά μην το σκέφτεσαι εκ των προτέρων.

Επί του πρακτέου

Προσπάθησε να εξασφαλίσεις τις ιδανικές συνθήκες για διάβασμα. Ένα ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον, το οποίο εσύ θα έχεις προσαρμόσει στα μέτρα σου. Άκου λίγη κλασική μουσική, σε βοηθά να ηρεμείς και να χαλαρώνεις. Μην παραμελήσεις τον εαυτό σου, να τρέφεσαι υγιεινά και όσο δύσκολο και αν είναι αφιέρωσε του λίγο χρόνο χωρίς τύψεις. Κάνε παύσεις, έστω λίγο γυμναστική και ασκήσεις χαλάρωσης. Έχει αποδειχθεί πως η γυμναστική αναζωογονεί και το σώμα και το πνεύμα, και έτσι θα επιστρέψεις για να διαβάσεις με μεγαλύτερη όρεξη και συγκέντρωση.

c16d1dfb51bf12c36418162a1ad88802

Γονείς

Το παιδί έχει ανάγκη την στήριξή σας, αποφύγετε τους καβγάδες και τις συγκρούσεις και μην ξεχνάτε να τα ενισχύεται με τον τρόπο σας. Αυτές τις στιγμές εκτός από τον φρεσκοστυμμένο χυμό, που είναι και αυτός απαραίτητος, το παιδί έχει ανάγκη να βλέπει έμπρακτα ότι είστε κοντά του, ότι είστε περήφανοι γι΄αυτό και θα το στηρίξετε σε κάθε του επιλογή. Μιλήστε μαζί του και τονίστε του αυτά τα οποία έχει καταφέρει έως τώρα, μέσα και έξω από τον χώρο του σχολείου. Μην το συγκρίνεται με τα αδέλφια ή τους φίλους του, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Μεταφέρετέ του την θετική σας ενέργεια και να του υπενθυμίζεται πως πάντα υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Αρκεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

Τελειώνοντας την ανάγνωση του άρθρου, σίγουρα  θα σκεφτείς πως μιλάω εκ του ασφαλούς. Και όμως, χρειάστηκα τρία χρόνια μετά από τις πανελλαδικές για να συνειδητοποιήσω, ότι όλα αυτά που λέω δεν είναι αερολογίες αλλά το κλειδί της επιτυχίας για όλη σου την ζωή. Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλει, δεν είναι σύμμαχος αλλά εχθρός. Ωφέλιμο είναι μόνο το παραγωγικό άγχος, αυτό που δεν σε θολώνει αλλά σε κινητοποιεί.  Σκέψου θετικά και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις.

Καλή επιτυχία!

 

Ανδριανή Κακογιάννη

Όλοι μας έχουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Για εμένα αυτό είναι το γράψιμο! Πάντα με βοηθά να χαλαρώνω και να αποφορτιζομαι από το άγχος της ημέρας. Ελπίζω να νιώσετε και εσείς το ίδιο με τα άρθρα μου.

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue