Πώς να αντιμετωπίσεις τους αιώνιους γκρινιάρηδες της ζωής σου

Μήπως σου παίρνουν όλη την ενέργεια; Πώς θα τους σταματήσεις;
 
 
Προσπαθείς να είσαι μια καλή φίλη, βοηθάς τους αγαπημενους σου σε κάθε τους δύσκολη στιγμή και είσαι on alert κάθε στιγμή που θα σε χρειαστούν. Συμπάσχεις, νιώθεις τις λύπες και τις χαρές τους και βάζεις τα δυνατά σου να λύσεις όσο μπορείς τα προβλήματά τους. Τί γίνεται όμως αν οι προσπάθειές σου πέφτουν στο κενό; Μήπως ενώ προσπαθείς με όλη σου τη δύναμη να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς συνεχίζεις να ακούς συνεχόμενη γκρίνια για τα “κακά” που έχουν βρει την καλύτερή σου φίλη; Και πόσο  (πρέπει να) το αντέχει αυτό κάποιος;
 
 
 
Πριν πούμε οτιδήποτε σχετικό, να ξεκαθαρίσουμε πως εννοείται οτι θα συμπαρασταθείς στους φίλους σου όποτε το χρειάζονται, όπως θα έκαναν και αυτοί άλλωσε για σένα. Έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και είναι αν μη τι άλλο ένδειξη αγάπης να συμπαραστέκεσαι σε δύσκολες στιγμές, όπως και το να χαίρεσαι με τις χαρές των αγαπημένων σου προσώπων. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε οτι δε μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό του αλλου και να του αλλάξει τη γνώμη και τη συμπεριφορά αυτόματα. 
Μπορούμε να επηρρεάσουμε, να διαφωτίσουμε πάνω σε ένα ζήτημα, να προσφέρουμε μια οπτική γωνία που ίσως να μην την έχει σκεφτεί ο φίλος/φίλη αλλά από κει και πέρα ο καθένας είναι μόνος του απεναντι στις αποφάσεις και τη συμπεριφόρά του. 
 
Αν η διάθεση για γκρίνια και αρνητικά συναισθήματα συνεχίζουν για πολύ καιρό ή μετά από πολυάριθμες και πολύωρες συζητήσεις για το πρόβλημα της φίλης ίσως ανακαλύψεις οτι πλέον έχεις κουραστεί να επαναλαμβάνεις τα ίδια θέματα και συμβουλές ή να φλερτάρεις με το ερώτημα “για πόσο καιρό ακόμα πρέπει να το κάνω αυτο;”
 
Mερικά απλά βήματα θα σε σώσουν από το αδιέξοδο.
 
1. Αξιολόγησε το πρόβλημα του φίλου/φίλης. 
Πες οτι καταλαβαίνεις γιατί νιώθει έτσι και οτι δεν είναι τρελός/ή που έχει απογοητευτεί ή νευριάσει με μαι κατάσταση, μη δώσεις όμως ολοκληρωτικά δίκιο απλά και μόνο επειδή μιλάς με έναν αγαπημένο σου άνθρωπο. Κάθε ιστορία έχει δυο όψεις, μπορεί να μην ξέρεις σφαιρικά μια κατάσταση ή ο φίλος/η να σου την έχει μεταφέρει με τη δική του σκοπιά. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενική και να μεταφέρεις ένα κλίμα ψυχραιμίας και παραγωγικής κριτικής. Οι υστερίες δε βοήθησαν ποτέ κανέναν
 
2. Mην τους παραχαϊδεύεις
Οι γκρινιάρηδες άνθρωποι τείνουν να συνηθίζουν οτι κάποιος θα βρίκεται πάντα stand-by για να ακούσει το πρόβλημά τους και να διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση γιατί τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια και τους δίνει σημαντικότητα. Φρόντισε να είσαι εκεί όσο μπορείς αλλά όχι κάθε ώρα και στιγμή. Επιπλέον, δε γίνεται πάντα οι φίλοι μας να έχουν δίκιο. Αν νιώσεις οτι διαφωνείς με την αντιμετώπιση τους απέναντι σε μια κατάσταση έκφρασέ το ευγενικά αλλά ξεκάθαρα. Θα τους βοηθήσεις περισσότερο από το να είσαι άκριτα υπέρ τους.
 
3. Θέσε όρια
Η υποστήριξη των άλλων δεν πρέπει να εμποδίζει τη δική σου προσωπική εξέλιξη. Φρόντισε να βάλεις όρια στην προσωπική σου ζωή, τη σχέση σου ή την καριέρα σου, προστατεύοντας το χρόνο και την ηρεμία σου. Διατήρησε μια ισορροπία ανάμεσα στα δικά σου θέλω και στην ενέργεια που αφιερώνεις στους άλλους γιατί όπως γνωρίζεις η γκρίνια είναι “τοξική” και μπορεί να επηρρεάσει τελικά και τη δική σου διάθεση για ζωή.
 
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue