Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F08%2Favga e1725696015545

Πρωτεΐνη και Ορμόνες: 6 συμβουλές να διατηρήσεις τη φυσική ισορροπία του σώματός σου με τη σωστή διατροφή

Δεν χρειάζεται να είστε γκουρού υγείας για να γνωρίζετε ότι η πρωτεΐνη είναι ένα απίστευτα σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Χωρίς πρωτεΐνη και τα απαραίτητα αμινοξέα που παρέχει, οι αντιδράσεις και οι διεργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό στο σώμα. Αυτό που πολλοί από εμάς αγνοούμε, ωστόσο, είναι ότι η πρωτεΐνη επηρεάζει επίσης και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών μας.

Όταν οι ορμόνες μας είναι εκτός λειτουργίας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από περίεργες αντιδράσεις. Οι ανισορροπίες στις ορμόνες ενδέχεται να διαταράξουν τα σημάδια πείνας και πληρότητας, την πέψη, το σάκχαρο στο αίμα, την απόκριση στο στρες, τον ενεργειακό μεταβολισμό, την εστίαση, τη γονιμότητα, τη λίμπιντο, τον ύπνο και πολλά άλλα.

Πώς η πρωτεΐνη επηρεάζει τις ορμόνες μας;

Η επίδραση της πρωτεΐνης στις ορμόνες υπερβαίνει την απλή παροχή αμινοξέων. Το σώμα μας βασίζεται στην πρωτεΐνη ως δομικό στοιχείο για ορισμένες κρίσιμες ορμόνες.

kreasUnsplash

Ρυθμίζει την ορμόνη της πείνας

Έρευνες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της παραγωγής ορμονών που ελέγχουν την όρεξή μας. Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σας και ενδεχομένως να επηρεάσει τη διαχείριση του βάρους.

Προωθεί το σταθερό σάκχαρο στο αίμα

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση του σταθερού σακχάρου στο αίμα, έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Διατηρεί τα επίπεδα άγχους υπό έλεγχο

Το άγχος δεν είναι κάτι που απλώς αισθανόμαστε – στην πραγματικότητα προκαλείται από μια απότομη αύξηση μιας ορμόνης γνωστής ως κορτιζόλης. Η κορτιζόλη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αντίδρασης του σώματος στο στρες, σταθεροποιώντας τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση κορτιζόλης.

Μας επιτρέπει να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι

Το άγχος και η αντίστοιχη ορμόνη του, η κορτιζόλη, μπορεί να διαταράξουν σημαντικά τον ύπνο. Η πρωτεΐνη μπορεί να προάγει τον καλύτερο ύπνο επηρεάζοντας την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης. Ο επαρκής, ξεκούραστος ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους και τη συνολική ευεξία.

likewomangr protein diatrofi unsplash
unslplash

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε για μια σωστή ορμονική ισορροπία;

Φυσικά, η πρωτεΐνη δεν είναι το μόνο που απαιτείται για την ορμονική ισορροπία. Άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, η σύσταση του σώματος και οι συνθήκες υγείας. Η τρέχουσα σύσταση για την πρωτεΐνη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα για την πρόληψη της ανεπάρκειας πρωτεΐνης σε υγιείς ενήλικες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι απαιτούνται ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, που κυμαίνονται από 1,2 έως 1,6 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για τη βέλτιστη ορμονική υγεία.

Η κατανάλωση πολύ λίγης πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ορμονική ισορροπία και τη γενική υγεία – ειδικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στις ορμόνες του στρες.

Η υπερβολική πρωτεΐνη επίσης λειτουργεί αρνητικά, καθώς δεν είναι καλή για τα νεφρά μας. Με την πάροδο του χρόνου, η διαταραγμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να βλάψει κάθε σύστημα στο σώμα, ξεκινώντας από το συκώτι.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED