Ψητά λαχανικά με λαδολέμονο μυρωδικών και πλιγούρι

Εάν αυτές είναι μέρες διατροφής ή θέλετε κάτι νόστιμο και διαφορετικό, κάντε ψητά λαχανικά με μυρωδικά και πλιγούρι. Αυτό το πιάτο θα το αγαπήσετε. 

Σερβίρετε σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο, είναι ελαφρύ και φυσικά χωρίς πολλές θερμίδες!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:

2 ½ μεγάλα καρότα

2 ½ μεγάλα κολοκύθια

½ κουνουπίδι

1 μέτριο κρεμμύδι

σουσάμι

4 μανιτάρια σαμπινιόν (κομμένα στα 4 ή στα 8)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια(μεγάλες μπουκιές), και έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα μπόλ, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια καθώς και αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε σε ταψί καιψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα και να κάνουν κρούστα και να χαμηλώσουμε μετά στους 180.Θυμηθείτε τα θέλουμε και λίγο τραγανά! Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε ξανά στο μπόλ και φτιάχνουμε την γεύση με αλάτι, πιπέρι λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με σουσάμι! Σερβίρουμε πάνω ή δίπλα από το πλιγούρι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ:

230γρ πλιγούρι

230γρ νερό (βραστό)

8-10 τοματίνια (κομμένα στα 8)

2τμχ φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

Αλάτι/πιπέρι

Δυόσμος ψιλοκομμένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζουμε το πλιγούρι στο βραστό νερό (σύμφωνα και με τις οδηγίες της συσκευασίας). Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε την γεύση με το λαδολέμονο και περισσότερο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ:

150γρ ελαιόλαδο

150γρ ηλιέλαιο

100γρ χυμός λεμόνι

Ξύσμα από ½ λεμόνι

10-15φύλλα κόλιανδρος ψιλοκομμένος

10-15 φύλλα δυόσμος ψιλοκομμένος

Αλάτι/πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το λεμόνι με τα μυρωδικά στο μπίμερ χειρός και έπειτα ρίχνουμε αργά και σταθερά τα λάδια, προσεκτικά για να μην μας κόψει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με την γεύση μας και κρυώνουμε στο ψυγείο.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 20-30 λεπτά

ΜΕΡΙΔΕΣ: 2


Λίγα λόγια για τον κόλιναδρο

Γεύση που άλλοι λατρεύουν και άλλοι μισούν. Δεν υπάρχει μέση λύση για τον αγαπημένο (μου) κόλιανδρο.

Ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού, θα τον βρείτε φρέσκο ή ξερό (σε σπόρους ή τριμμένο). Θυμηθείτε αν χρησιμοποιήσετε τους σπόρους να τους σπάσετε ελαφρώς καισωτάρετε λίγο για να βγάλουν περισσότερο άρωμα. Ο φρέσκος όπως και όλα τα μυρωδικά καλό είναι να μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος.

Ο κόλιανδρος μειώνει το άγχος, και βοηθά στις οφθαλμικές διαταραχέςαλλά και στην υγιή οστική δομή ενώ περιορίζει τις νευρωτικές βλάβες του εγκεφάλου.

Βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης και ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργεία.

Τέλος είναι αποτοξινωτικός για αυυτό και τον χρησιμοποιούμε σε αποτοξινωτικά smoothie και χυμούς φρούτων και λαχανικών.

Ταιριάζει υπέροχα με κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρια, κάρυ, καρύδα ενώ είναι από τα βασικά υλικά της Μεξικάνικης αλλά και της Περουβιανής κουζίνας. 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue