Σε Τι Χρησιμεύει Το Μικρό «Εσωτερικό» Τσεπάκι Του Τζιν Που Όλες Αγαπάμε;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σε τι χρησιμεύει αυτό το μικρό τσεπάκι που φαίνεται να ξεπηδά μέσα από τη δεξιά κανονική τσέπη του τζιν παντελονιού που όλες αγαπάμε και φοράμε κάθε μέρα, όλη μέρα και σε όλες τις περιστάσεις; Ιδού λοιπόν η εξήγηση…

jean1

Τα πρώτα denim blue jeans που κυκλοφόρησαν στην αμερικανική αγορά στις 20 Μαίου του 1873 ήταν δημιουργία του πασίγνωστου πλέον σε όλους μας LeviStrauss και του «εμπνευστή» του JacobDavis. Στην αρχική τους μορφή διέθεταν συνολικά τέσσερις (4) τσέπες – μία (1) στην πίσω όψη του παντελονιού, δύο (2) στη μπροστινή όψη συν το μικρό «εσωτερικό» τσεπάκι που έμοιαζε να ξεπηδά μέσα από τη δεξιά κανονική τσέπη του παντελονιού. Σκοπός της δημιουργίας του λοιπόν ήταν η εξυπηρέτηση και η διευκόλυνση των αγελαδάρηδων (cowboys) της εποχής εκείνης προκειμένου να τοποθετούν μέσα σε αυτό τα ρολόγια με αλυσίδα που κρατούσαν συχνά επάνω τους.

jean2

Μέχρι τότε, οι cowboys συνήθιζαν να τοποθετούν τα κρεμαστά ρολόγια με αλυσίδα στις τσέπες των γιλέκων που φορούσαν. Τα γιλέκα όμως ήταν φτιαγμένα από πιο λεπτά και ευαίσθητα υφάσματα (σε σχέση με το ανθεκτικό και πρωτοπόρο denimτης εποχής) με αποτέλεσμα τα πολύτιμα αξεσουάρ τους που παρακολουθούσαν την ώρα να είναι περισσότερο επιρρεπή σε φθορές, γρατζουνιές, σπασίματα, κλπ. Έτσι, προέκυψε η ιδέα του smallwatchpocketτης δεξιάς τσέπης του τζιν (δεξιά μια και η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες) προκειμένου να είναι πιο ασφαλή και πιο προστατευμένα.

jean3

Οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής δεν χρησιμοποιούν πλέον τέτοιου είδους αξεσουάρ για να παρακολουθούν την ώρα (μια και έχει αντικατασταθεί από το ρολόι χειρός) κι έτσι αυτό το πολύ χρήσιμο και πρωτότυπο τσεπάκι χρησιμεύει για χρήματα (κυρίως κέρματα), τσίχλες, καραμέλες και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα της καθημερινότητας.

 

Γιώτα Πετσιώτη

 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue