Skip to main content
likewomangr traxanas ypertrofi 1 35df05cd

Τραχανάς: Η υπερτροφή του χειμώνα (Φτιάξτε τη νόστιμη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη)

Ο τραχανάς είναι μια ελληνική παραδοσιακή συνταγή φτιαγμένος από αλεύρι και γάλα.

Το διαδεδομένο αυτό ζυμαρικό το προτιμούν τον χειμώνα καθώς είναι ιδανικός για το κρύο.

Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Bοηθά στην καλή υγεία του εντέρου, χάρη στις φυτικές ίνες και τους υδατάνθρακες που περιέχει, ενώ οι γαλακτοβάκιλοι που βρίσκονται στο γάλα επιδρούν θετικά σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού.

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχει καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και συντελεί στη μείωση των ελευθέρων ριζών που τυχόν υπάρχουν στον οργανισμό.

Μπορείτε να τον μαγειρέψετε με διάφορους συνδιασμούς και να του δώσετε την νοστιμιά που σας ταιριάζει.

#tip: “Σβήστε” τα λαχανικά (κρεμμύδι κτλ) που σοτάρετε στην κατσαρόλα με λικέρ μαστίχας. Αφού μετά σιγοβράσετε τον τραχανά για 30΄, σερβίρετε με κατσικίσιο τυρί.

#PsomaMedicalWellness | www.psoma.gr | 210 6801085-6

Follow me στα social Facebook Instagram

Παρακάτω σας έχουμε συνταγή κοκκινιστής σούπας τραχανά του Άκη Πετρετζίκη!

TIP

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για τη συνταγή

ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, μεγάλο, ξερό
500 γρ. μανιτάρια champignon
3 σκ. σκόρδο
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κούπα τραχανά γλυκό
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι
1 κ.σ. τυρί cottage
1 κ.γ. πάπρικα, καυτερή

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIP: Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Σε καυτό τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Κάποια αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα θα τα ενσωματώσουμε στη σούπα μας.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μανιτάρια και τις ντομάτες.
Συμπληρώνουμε όσο νερό χρειαστεί και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Προσθέτουμε 1 κ.σ. από το κότατζ, πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο, θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαβάστε περισσότερα για διατροφή εδώ!

Μαρία Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος

Είμαι η Μαρία Ψωμά, γιατρός – βιοπαθολόγος παχυσαρκίας. Μπόρεσα να συνδυάσω την κλασική ιατρική με την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά γιατρός. Σπούδασα Ιατρική και δεν αρέσκομαι στη λέξη «δίαιτα», αλλά στη «διατροφή». Δεν πιστεύω στις δίαιτες. Αν κάνεις μία αυστηρή δίαιτα, θα στερηθείς και μετά θα «πέσεις με τα μούτρα» λέει.

RECENT

RELATED