Σύρος: Εδώ το Πάσχα έχει άλλη γοητεία…!

Σε κάθε γωνιά ανακαλύπτεις την αριστοκρατική καταγωγή της, σε κάθε ανηφορικό, λιθόστρωτο σοκάκι ξετρυπώνεις την ιδιαίτερη γοητεία της… µα σαν ζήσεις το Πάσχα της, σίγουρα δεν θα την ξεχάσεις ποτέ!
Εδώ, στην «καρδιά» του Αιγαίου, η αρµονική συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών σηµατοδοτεί το νησί τούτο, που ‘χει τις χάρες όλες… Σαν αληθινή «αρχόντισσα-Κυρά», η Σύρος µάς προσκαλεί φέτος να κάνουµε µαζί της Ανάσταση!
 
ΚΕΙΜΕΝΟ: Ιωάννα Παραβάλου (paravaloui@yahoo.gr)
1190 IMG 1424
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ευτυχία Σιγάλα, iωαννα παραβαλου, Θοδωρής Φράγκος
 
To Πάσχα στη Σύρο έχει ξεχωριστή µαγεία. Ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν µαζί, µε αρµονική συνύπαρξη και µέσα σε κατανυκτική ατµόσφαιρα. Η πιο σηµαντική µέρα από πλευράς εκδηλώσων είναι η Μεγάλη Παρασκευή, τόσο στην Ερµούπολη, όσο και στην Άνω Σύρα.
 
Με ύφος… πασχαλινό
 
Τι γίνεται, όµως, στη Σύρο τέτοιες µέρες; Τα δροµάκια της Ερµούπολης όλη τη Μεγάλη Εβδοµάδα µοσχοµυρίζουν από τα φρεσκοψηµένα πασχαλινά κουλουράκια και τα αφράτα τσουρέκια. Οι γειτονιές σφύζουν από ζωή, καθώς πέρα από τους ταξιδιώτες, έρχονται στο νησί και όσοι κατάγονται από εδώ. Αν ταξιδέψετε εδώ από τη Μ. Τρίτη, φροντίστε τα βρεθείτε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του Πλούσιου), στη συνοικία Βαπόρια, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, είναι εµπειρία να ακούσει κανείς τη χορωδία της εκκλησίας αυτής να ψέλνει το Τροπάριο της Κασσιανής.
  
 
Ωστόσο, η πιο σηµαντική µέρα από πλευράς εκδηλώσεων είναι η Μ. Παρασκευή… Το ραντεβού στην Ερµούπολη για τον Επιτάφιο κλείνεται στις εννιά το βράδυ, καθώς µία ώρα µετά ξεκινούν οι ορθόδοξες ποµπές από τους ναούς της Μεταµόρφωσης (της Μητρόπολης), της Κοίµησης της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου. Είναι ωραία ιδέα να ακολουθήσετε µαζί µε την παρέα σας κάποια από αυτές, κρατώντας αναµµένα κεριά και περιδιαβαίνοντας κατανυκτικά τα γραφικά δροµάκια… Οι τρεις αυτοί Επιτάφιοι (τα Επιτάφια, όπως τα λένε εδώ), συναντώνται στην Πλατεία Μιαούλη, µπροστά στο Δηµαρχείο, όπου γίνεται δέηση και ακούγονται ύµνοι από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και την µπάντα του δήµου. Πρόκειται για ένα θέαµα µοναδικό που αξίζει να ζήσετε! Αν πάλι θέλετε να παρευρεθείτε στην ακολουθία του Επιταφίου των καθολικών από την εκκλησία της Μεταµόρφωσης, να γνωρίζετε ότι βγαίνει νωρίτερα, γύρω στις 20:30. Αυτές τις άγιες µέρες το νησί βρίθει από κόσµο, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε κάποια µυστικά για να µη χάσετε τη µαγεία της ηµέρας αυτής µε εκνευρισµούς… Αν ακολουθήσετε κάποιον από τους τρεις Επιταφίους, θα καταλήξετε ασφαλώς στην πλατεία που έχει πάρα πολύ κόσµο, γι’ αυτό, σε περίπτωση που χαθείτε µε τους φίλους σας, κανονίστε από πριν σηµείο συνάντησης σε κάποιο από τα cafes της πόλης. Σε αντίθετη περίπτωση, απλώς πιάστε θέση στα σκαλιά του Δηµαρχείου, από όπου θα παρακολουθήσετε τα δρώµενα… από ψηλά. Μην αφήσετε, επίσης, καθόλου τα παιδιά από το χέρι σας! Αν αναζητάτε πιο ήρεµες στιγµές, θα ανεβείτε ως το µοναδικό ορθόδοξο µοναστήρι του νησιού, τη Μονή Αγίας Βαρβάρας, ψηλά, πάνω από το
1190 IMG 6953
 
 
Κίνι. Η λειτουργία ξεκινά γύρω στις 16:00 και η περιφορά του Επιταφίου γύρω στις 17:00. Ο Επιτάφιος βγαίνει έξω από το µοναστήρι, στα µονοπάτια του βουνού, µέσα στ’ αγριολούλουδα, µε τις µυρωδιές από το ανθισµένο θυµάρι, τη ρίγανη και την άγρια µέντα να πληµµυρίζουν το δροσερό αεράκι που «χαϊδεύει» τις αισθήσεις.
 
 
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue