Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F03%2F%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82 %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82 640x360 1

«Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821»

author likewoman

26 Μαρ 2021

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δάσιος συντονίζει την πρώτη συζήτηση του κύκλου «Συναντήσεις Επιστήμης»

Η πρώτη συζήτηση του κύκλου «Συναντήσεις Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00, με θέμα «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821», θα ξετυλίξει την ιστορία των Μαθηματικών και της Φυσικής, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την ίδρυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το 1842.

Οι ιστορικοί των Μαθηματικών, Καθηγητές Μιχάλης Λάμπρου και Χριστίνα Φίλη, και οι ιστορικοί της Φυσικής, Καθηγητές Γεώργιος Βλαχάκης και Ευθύμιος Νικολαΐδης, παρουσιάζουν την συνεισφορά των Ελλήνων επιστημόνων στα Μαθηματικά και τη Φυσική, τόσο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας όσο και μετά την Επανάσταση του 1821. Τέσσερις διακεκριμένοι Καθηγητές, με συντονιστή τον κύριο Γεώργιο Δάσιο, Ομότιμο Καθηγητή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2017 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ακολουθούν την πορεία των Μαθηματικών και της Φυσικής πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.

Ο κύριος Μιχάλης Λάμπρου, Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα εξετάσει τα Μαθηματικά την εποχή της Tουρκοκρατίας και η κυρία Χριστίνα Φίλη, Καθηγήτρια Ιστορίας των Μαθηματικών στο ΕΜΠ, θα μιλήσει για τη δημιουργία της Ελληνικής Μαθηματικής Κοινότητας από την Ιόνιο Ακαδημία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κύριος Γεώργιος Βλαχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), θα αναφερθεί στις Φυσικές Επιστήμες ως «όχημα» για τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης κατά τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, ενώ ο Καθηγητής Ευθύμιος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα ξεδιπλώσει την ιστορία του Αστεροσκοπείου Αθηνών τον 19ο αιώνα.

Λίγα λόγια για τον Kαθηγητή Γεώργιο Δάσιο:
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1946. Πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1970 και στην συνέχεια Master of Science το 1972 και Ph.D το 1975 στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Illinois. Από το 1975 εργάζεται στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και από το 1981 ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει δημοσιεύσει 180 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, έχει κάνει πάνω από 200 επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, έχει εκδώσει 21 διδακτικά και ερευνητικά συγγράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πάνω από 100 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Κορέα. Έχει ακόμα επιβλέψει 23 διδακτορικές διατριβές και είναι μέλος σε 22 επιστημονικές εταιρίες του εξωτερικού και της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει, αλλά και ηγηθεί ως επιστημονικός υπεύθυνος, σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2005 ως το 2008 ήταν κάτοχος «Έδρας Αριστείας Marie Curie» στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι Πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής «Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων», που διενεργεί τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ το 2017 εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Για να κάνετε την εγγραφή σας στην πρώτη  – διαδικτυακή –  συζήτηση των «Συναντήσεων Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου πατήστε ΕΔΩ.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube.

RECENT

RELATED