
Νέα δεδομένα έρχονται στο φως που ισχυρίζονται ότι αυτή η γενιά είναι πιο πλούσια από ό,τι πιστεύαμε. Αλλά γιατί αισθάνονται ότι δεν είναι;
Ένα είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη γενιά έχει ακούσει τα πάντα. Τους αποκαλούνε τεμπέληδες, έως σπάταλους. Αλλά η πιο κοινή ταμπέλα ήταν αυτή του «broke millennial», μονίμως πίσω από τα οικονομικά και ως εκ τούτου, στη ζωή.
«Οι Millennials έχουν στριμωχτεί με πολλούς τρόπους που δεν είχαν οι γονείς μας», λέει η Jill Filipovic, συγγραφέας του OK Boomer, Let’s Talk: How My Generation Got Left Behind . «Πήγαμε στο κολέγιο σε αριθμούς ρεκόρ – και αναλάβαμε αστρονομικά φοιτητικά δάνεια – μόνο για να αποφοιτήσουμε σε μια ύφεση όπου ήταν δύσκολο να βρούμε δουλειά. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από εμάς πήραμε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είχαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα οικονομικά μας».
Πράγματι, το στερεότυπο του «broke millennial» ήταν σε μεγάλο βαθμό αληθινό. Αλλά τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν μια διαφορετική θέση, που ισχυρίζεται ότι αυτή η γενιά έχει χρήματα τελικά. Οι Millennials είναι, στην πραγματικότητα, πιο πλούσιοι από ό,τι οι γονείς τους στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με μια πρόσφατη Έρευνα για τα Οικονομικά των Καταναλωτών (SCF) του 2022. Ερευνητές της Federal Reserve Bank of St. δεκαετία του ’90 τετραπλασιάστηκε.
Ερευνητές από το Institute for Economic Equity είπαν ότι τα δεδομένα πραγματικά τους εξέπληξαν. Προηγουμένως, η ανάλυσή τους για τα δεδομένα του SCF του 2019 έδειξε ότι ο πλούτος των μεγαλύτερων και νεότερων millennials ήταν 9 και 44 τοις εκατό κάτω από τις προσδοκίες, αντίστοιχα, με βάση τις προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία και προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό. Αλλά μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2022, τα δεδομένα του SCF έδειξαν ότι ο πλούτος των μεγαλύτερων και των νεότερων millennials αυξήθηκε στο 37 και 39 τοις εκατό πάνω από τις προσδοκίες – μια σημαντική αύξηση και για τις δύο ομάδες.
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι millennials ευδοκιμούν, οπότε γιατί δεν αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα;
Σύμφωνα με αναλύσεις, η ακίνητη περιουσία ήταν ο κύριος μοχλός της αύξησης του πλούτου για τους millennials μεταξύ 2019 και 2022. Ο λόγος; Οι αξίες του σπιτιού εκτιμήθηκαν εξαιρετικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με μια έκθεση του Κοινού Κέντρου Σπουδών Στέγασης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε εθνικό επίπεδο κατά 47 τοις εκατό (23 τοις εκατό όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό) μεταξύ 2020 και 2024. Έτσι, αν αγόρασαν ένα σπίτι πριν από την πανδημία, οι πιθανότητες είναι, τα ίδια κεφάλαιά τους—και η καθαρή θέση— αυξήθηκαν δραματικά.
Η ψυχολογική αποσύνδεση μεταξύ του να φαίνεσαι πλούσιος στο χαρτί και στην πραγματικότητα να νιώθεις πλούσιος στην καθημερινή σου ζωή έχει περιγραφεί ως «φανταστικός πλούτος». Η ιδέα είναι ότι το να έχεις περιουσιακά στοιχεία όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο αυξάνει την καθαρή σου αξία, αλλά επειδή δεν είναι ρευστά, δεν τους κάνει να νιώθουν καλύτερα στην καθημερινότητά τους, καθώς δεν μπορούν να μην πληρώσουν για είδη πρώτης ανάγκης όπως βενζίνη και τρόφιμα.
Εκτός από τα φοιτητικά δάνεια, οι millennials αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος στέγασης, τη μη οικονομικά προσιτή παιδική φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη και τις χαμηλές θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες. Για να κλείσει το χάσμα πλούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τους νομοθέτες να δημιουργήσουν πολιτικές που να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, λένε οι ειδικοί επί των οικονομικών.
Άρα οι millennials είναι πραγματικά καλύτερα από τους γονείς τους; Το θέμα είναι περίπλοκο. Ο συνολικός πλούτος των millennials έχει πράγματι αυξηθεί, αλλά είναι πιο άνισα κατανεμημένος από ποτέ. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την ιστορία. «Υπάρχει αυτό που λένε τα δεδομένα και υπάρχει η βιώσιμη εμπειρία, και μερικές φορές αυτά τα πράγματα μπορεί να αισθάνονται αντικρουόμενα».
cover photo freepik