Τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα πράγματα πάνε στραβά;

Όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν εξειδικευμένες ομάδες διαχείρισης κρίσεων που αναλαμβάνουν να σώσουν την κατάσταση
κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Συχνά, οι ομάδες αυτές δουλεύουν επάνω σε πιθανά σενάρια κρίσεων ώστε να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο πριν ακόμα αυτό συμβεί. Το ίδιο ίσως θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς στην προσωπική μας ζωή!
 
Αυτή τη στιγμή ολόκληρη η χώρα είναι σε κρίση. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε προβλήματα, άλλοι μικρότερα κι άλλοι μεγαλύτερα. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε και να αντιδράσουμε με έναν εποικοδομητικό τρόπο. Γιατί πολλοί υποφέρουν σιωπηλά και κλείνονται στο «καβούκι τους», περιμένοντας να περάσει η μπόρα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί έτσι από μόνο του. Πρέπει κι εμείς να κάνουμε τα σωστά βήματα. Να είμαστε υλικά και ψυχολογικά προετοιμασμένοι για το χειρότερο και να λειτουργούμε βάση σχεδίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επαγγελματικές ή προσωπικές μας δυσκολίες αποτελεσματικά.
 
Μερικά από τα βήματα που θα ήταν καλό να κάνουμε είναι τα εξής:
 
Ψυχραιμία
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την αυτοκυριαρχία μας και το ηθικό μας. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις όπως είναι μία απόλυση ή το κλείσιμο μιας επιχείρησης αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε το θυμό μας και τα έντονα συναισθήματα να επηρεάσουν την ορθή μας κρίση. Επίσης είναι σημαντικό να κρατήσουμε μία εγωιστική στάση βάζοντας πάνω από όλα το δικό μας συμφέρον και μετά να αναλύσουμε τα πραγματικά γεγονότα. Μπορεί και οι άλλοι να έχουν κάποιο δίκιο αλλά πάνω από όλα είμαστε εμείς. Πρέπει σε αυτή τη φάση να αναπτύξουμε στο έπακρο κάθε ένστικτο αυτοσυντήρησης που κρύβουμε μέσα μας.
 
Υποστήριξη
Χρειαζόμαστε τη δική μας ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Αυτοί πρέπει να είναι κοντινοί μας άνθρωποι που μπορούμε να εμπιστευτούμε την κρίση τους και να στηριχθούμε πάνω τους. Οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες και η εμπειρία τους θα μας δώσει καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Επίσης θα μας βοηθήσουν να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης και να κινηθούμε πιο γρήγορα στην εφαρμογή των λύσεων.
Το ύψος των περιστάσεων
Σε περίπτωση κρίσης πρέπει κι εμείς να δείξουμε υπευθυνότητα. Να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, κοιτάζοντας την πραγματικότητα χωρίς προκαταλήψεις ή παρωπίδες και με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές κάποιες από τις αποφάσεις μας, μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη τη ζωή μας.
 
Προετοιμασία
Η ζωή είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή κάτι θα χαλάσει. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι τα τακτικά service ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ή να προλάβουμε μια σοβαρή βλάβη. Έτσι και στην πραγματική ζωή πρέπει να κάνουμε ένα προληπτικό check up σε κάθε τομέα (επαγγελματικό, προσωπικό, φιλικό, οικογενειακό, κτλ), ώστε να διακρίνουμε αν κάτι δεν πάει καλά και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε πριν εξελιχθεί σε κρίση.
 
Γιατί ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια κρίση είναι να την προλάβεις.
 
Πηγή: tsemperlidou

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue