Τί Φταίει Και Έχεις Πάντα Κακή Διάθεση Την Περίοδο Των Γιορτών;

Η… κατάθλιψη που βιώνουν πολλοί τις γιορτές, είναι γνωστή και ως Christmas Blues. Χωρίς αμφιβολία, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και γενικά αυτή η εορταστική περίοδος θεωρείται ένα διάστημα που κυριαρχεί η χαρά. Όμως πολλοί διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν είναι χαρούμενοι αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά η διάθεσή τους είναι πολύ κακή. Μάλιστα, υπάρχει πληθώρα παραγόντων που ευθύνονται.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kansas διαπίστωσαν ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα που βρέθηκαν σε σχεδόν όλα τα γλυκά των γιορτών μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικές, φλεγμονώδεις και νευροβιολογικές διεργασίες που συνδέονται με την κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα. Εντάξει, δεν θα σου πούμε να μην φας τα εορταστικά γλυκά που τόσους μήνες περίμενες να απολαύσεις, αλλά καλό είναι να προσέξεις λιγάκι με την ποσότητα γιατί αυτή είναι που σε κάνει να νιώθεις αρκετά down.

Δεν είναι μόνο η ποσότητα των γλυκών που θα φας αγαπημένη! Οι εορταστικές λιχουδιές, σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου τον Χειμώνα και τις παραλλαγές στον ύπνο, μπορεί να δημιουργήσουν τον τέλειο συνδυασμό για την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών. Χμμμ… Μάλλον τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και πρέπει να προσέξεις. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως η μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του Χειμώνα μπορεί να ρίξει τους ρυθμούς, διακόπτοντας τον υγιή ύπνο και ωθώντας το 5-10% του πληθυσμού σε μία μικρή κατάθλιψη.

Όπως είναι φυσικό, τα μικρά upside down που έχεις στην καθημερινότητά σου τώρα τελευταία, σε οδηγούν πιο συχνά στην κατανάλωση ζάχαρης. Δηλαδή, νιώθεις down και τρως περισσότερα γλυκά. Κι αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Τί μπορείς να κάνεις για αυτό λοιπόν; Κάτι πάρα πολύ απλό αγαπημένη! Μία μικρή διατροφή χρειάζεται για περίπου τρεις ημέρες. Φέρε ξανά τον οργανισμό σου στο σημείο που χρειάζεται. Πρόσθεσε παραπάνω φρούτα στη διατροφή σου και περισσότερο άμυλο. Φυσικά και θα φας το γλυκό σου, αλλά καλό είναι σε πρόγραμμα. Λίγη ζάχαρη μετά από κάθε γεύμα ίσως καταφέρει να σε… “κρατήσει” και να μην χρειαστεί να κάνεις παρέα με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue