Τι πραγματικά συμβαίνει όταν έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Πολλές φορές μπορεί να έχετε κι εσείς αναρωτηθεί πόσο συνηθισμένη είναι η έλλειψη βιταμίνης D ανά τον κόσμο και ποιά είναι τα συμπτώματα που μπορεί να σας βάλουν σε υποψίες.

Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες αλλά και συμβουλές από γιατρούς, διαιτολόγους, ειδικούς στην ευεξία αλλά και κάποιους συναδέλφους που πάσχουν από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σας τα παρουσιάζουμε ώστε να έχουμε όλοι κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις για να μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα στο μέλλον (γιατί πραγματικά πρόκειται περί προβλήματος).

img.thelist.com img gallery what really happens when youre low on vitamin d what is vitamin d

Τί είναι η βιταμίνη D?

Κατ΄αρχάς, τι είναι η βιταμίνη D και γιατί έχει τόση σημασία; Σύμφωνα με τον Dr. Scott Schreiber, χειροπρακτικό γιατρό, πιστοποιημένο στην αποκατάσταση και στην κλινική διατροφή, η βιταμίνη D κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι συνηθίζαμε να πιστεύουμε. «Παραδοσιακά, η βιταμίνη D θεωρούνταν ως η βιταμίνη που «έχτιζε» τα κόκκαλα, αλλά κάποιες σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι εμπλέκεται σε πολλά, πολύ περισσότερα. Κάθε κύτταρο στο σώμα διαθέτει υποδοχείς βιταμίνης D». Ακούγεται σημαντικό, σωστά; Και είναι. Σύμφωνα με τον Dr. Scott Schreiber, η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει πάνω από το 80% του πληθυσμού! Λοιπόν, πώς θα μπορούσατε να γνωρίζετε αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία;

Η Dr. Lisa Ashe, ιατρική διευθύντρια του Ομίλου Be Well Medical, έχει δηλώσει ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να το πούμε και ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα ή είναι τόσο ανεπαίσθητα που δεν μπορούν να κινήσουν υποψίες μέχρι τη στιγμή που κάποιος γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις.

Η διάθεσή σας μπορεί να αλλάζει

Η διαδικασία της πέψης μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε

Μπορεί να νιώθετε συνέχεια άρρωστοι

Οι μύες και τα οστά σας μπορεί να πονούν

Μπορεί να νιώθετε το μυαλό σας θολωμένο

Μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι

Μπορεί να έχετε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη 

4c0a3c0dc27892b95ea14c19a76e0718

Γιατί μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο η χαμηλή ή ανεπαρκής βιταμίνη D;

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι ένα κοινό ζήτημα παγκοσμίως αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Δεδομένου ότι, ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, σύμφωνα με τον διαιτολόγο Gillean Barkyoumb, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα εάν μένετε διαρκώς κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, αν ζείτε σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος, αν φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας 100% ή αν δουλεύετε κάπου όπου η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη.

Ο Dr. Ashe πρόσθεσε ότι μια δίαιτα vegan μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D καθώς τα τρόφιμα όπου βρίσκεται εκ φύσεως η βιταμίνη D δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τύπο δίαιτας. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότερες φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των ιχθυελαίων και του εμπλουτισμένου γάλακτος. Σύμφωνα πάλι με τον Dr. Ashe, η σκούρα επιδερμίδα μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή η μελανίνη μειώνει την παραγωγή βιταμίνης D όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Αντιμετώπιση της χαμηλής βιταμίνης D ή της ανεπάρκειας

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων (καθώς και μέσω της μεγαλύτερης έκθεσης στον ήλιο). Η διαιτολόγος Rachel Begun, η οποία εκπροσωπεί και τις βιταμίνες Sundown Naturals, έχει δηλώσει ότι είναι πάντα καλύτερο να μεγιστοποιήσετε πρώτα τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών μέσω των τροφίμων.

«Εστιάζετε σε φυσικές πηγές βιταμίνης D, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια, οι κρόκοι αυγών και το συκώτι», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένες παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn και η κυστική ίνωση μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απορρόφηση της βιταμίνης D από τα τρόφιμα. «Αν η διατροφή δεν είναι αρκετή, μιλήστε με τον γιατρό σας εάν είναι απαραίτητο να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D και αν ναι, σε ποια δοσολογία».

Ενώ μπορεί να είστε σε θέση να λαμβάνετε με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D ή έστω μέσω ενός συμπληρώματος, ίσως χρειάζεστε κι εσείς ένα extra bonus κάτω από τον ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο (με αντηλιακό πάντα, φυσικά).

 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue