Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F04%2Fimages easyblog images 928 d5c23e4072dad16f0fc4139ee6073e36 XL

Τι ρόλο παίζει η ψυχική διάθεση στην διατροφή μας!

Οι αλλαγές στην ψυχική διάθεση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε όλους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η καλή ή η κακή διάθεση, κάποιες φορές περνάει και από το τραπέζι!!!

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κάποιους νευρο-μεταβιβαστές (ουσίες που εκτελούν την μεταβίβαση πληροφοριών στα νευρικά κύτταρα) που επηρεάζουν συναισθήματα, διάθεση, σκέψεις και μνήμη. Οι ποσότητες των νευρο-μεταβιβαστών αυτών εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής.

Ο κυριότερος νευρο-μεταβιβαστής για καλή διάθεση είναι η ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη βρίσκεται στα ψάρια, το κρέας και τα δημητριακά αλλά κυρίως στα φιστίκια, στα αμύγδαλα και στα καρύδια.
Η σεροτονίνη είναι επίσης ένας νευρο-μεταβιβαστής που μας βοηθά να ηρεμούμε και βρίσκεται στην σόγια και στα ελαφρά τυριά.
Η χολίνη είναι ακόμη μια ουσία, υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και περιέχεται στην μαγιά μπύρας, στα πράσινα λαχανικά, την λεκιθίνη του αυγού και το σιτάρι. Ηρεμιστική δράση έχουν και οι πράσινες σαλάτες αλλά και τα βερίκοκα.

Σημαντική είναι και η επίδραση των αλκαλοειδών που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Τα αλκαλοειδή περιέχονται στις πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες.

Άλλες ουσίες που επηρεάζουν τον ψυχισμό μας, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως η Β1, Β12, Β6 και το φιλικό οξύ. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι η μαγιά μπύρας, τα αυγά και οι σπόροι.

Τέλος, ένα καλό πρωινό που αποτελείται από υδατάνθρακες (ανεπεξέργαστο ψωμί, φρυγανιές και δημητριακά) , πρωτεΐνες (αυγό, τυρί κ.α.) και μικροθρεπτικά συστατικά (από φρούτα-λαχανικά) σας προφυλάσσει από την κόπωση και τον εκνευρισμό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εκτός όμως της σχέσης: ποιότητα τροφής – διάθεση, υπάρχει και η σχέση : ποσότητα τροφής – διάθεση. 
Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία που υπάρχει άσχημη διάθεση, είναι γεγονός ότι αυτή επηρεάζει το τι και πόσο τρώτε. 
Οι στρατηγικές αντιμετώπισης μιας «άσχημης» μέρας, είναι εξατομικευμένες και αμφιβόλου αποτελέσματος. 

Τα κυριότερα βήματα αποφυγής της πολυφαγίας, που σας διακατέχει τέτοιες μέρες, είναι:

Tο καλό πρωινό ακόμη και αν δεν πεινάτε βοηθά να ελεγχθεί η πείνα στο υπόλοιπο της ημέρας.
* Τα γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 3-4ώρες) βοηθούν στο να ελέγξετε την πείνα σας. 
* Η οργάνωση των κατάλληλων τροφών σας για τα γευματά σας είναι σύμμαχος στην προσπάθειά σας. 
Η άσκηση ή η γενικότερη απασχόληση με κάτι που θα σας κρατάει μακριά από την κουζίνα.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και βοτάνων

Περισσότερο από όλα όμως θα πρέπει να φανείτε δυνατοί και να αντισταθείτε στα γλυκά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αντί να γλυκάνουν τον πόνο σας, θα προσθέσουν έναν ακόμη λόγο για στενοχώρια την επόμενη ημέρα.

Δρυγιαννάκη Άρτεμις 
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
facebook

Άρτεμις Δρυγιαννάκη, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RECENT

RELATED