Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F02%2Ftilergasia me paidia

Τηλεργασία με παιδιά | Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικές συμβουλές για εργασία από το σπίτι με παιδιά.

Μπορεί να μοιάζει αρχικά αδύνατο αλλά είναι δυνατό! Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται! Εάν λοιπόν αναρωτιέστε πως θα τα καταφέρετε και εσείς να δουλέψετε στο σπίτι με μικρά παιδιά τριγύρω να αποζητούν την προσοχή σας, παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται και αυτό είναι που έχει σημασία τώρα.

Μπορεί να μην είναι το περιβάλλον εργασίας που έχετε συνηθίσει. Σκεφτείτε το σαν να προσπαθείτε να δουλέψετε σε ένα θορυβώδες καφέ και να έχετε ξεχάσει τα ακουστικά σας στο σπίτι! Το να δουλεύει κανείς από το σπίτι με παιδιά δεν είναι το ιδανικό αλλά θα πρέπει να το αποδεχθείτε. Πρώτα από όλα, ξεκινήστε με το να μειώσετε τις προσδοκίες σας στο μισό … τώρα αμέσως! Όχι αρκετά αισιόδοξο αλλά το θέμα είναι να κάνουμε δουλειά, σωστά;

Τηλεργασία με παιδιά – Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικές συμβουλές για εργασία από το σπίτι με παιδιά. Μπορεί να μοιάζει αρχικά αδύνατο αλλά είναι δυνατό! Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται!

1. Διατηρήστε το καθημερινό σας πρόγραμμα

Προσπαθήστε να μην αλλάξετε πολύ το πρόγραμμά σας. Εάν φυσικά ξυπνάτε πολύ νωρίς, ίσως θα πρέπει να χαρίσετε στον εαυτό σας μια ώρα επιπλέον ύπνου (γλιτώνετε και τα πήγαινε-έλα!). Γενικά πάντως, ξεκινήστε την ημέρα σας πάνω-κάτω στη συνηθισμένη σας ώρα. Φυσικά, τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε τα παιδιά πολύ νωρίς. Ποιος ξυπνάει μικρά παιδιά που κοιμούνται ήσυχα; Απλά προσπαθήστε να κρατήσετε μια λογική ώρα που θα πηγαίνουν για ύπνο το βράδυ. Με τη σειρά σας, αποφύγετε και εσείς τα άσκοπα ξενύχτια και χαρίστε στον εαυτό σας μερικές ώρες ύπνου. Το χρειάζεστε άλλωστε! Πότε ήταν η τελευταία φορά που ευχαριστηθήκατε τον ύπνο σας;

2. Οργανώστε τη δουλειά σας ανάλογα με την σπουδαιότητά της

Όταν δουλεύουμε από το σπίτι είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την συνηθισμένη μας εργασιακή ρουτίνα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει λίγο, διότι κακά τα ψέματα … δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψετε στο σπίτι 8 ώρες συνεχόμενα. Έτσι λοιπόν, χωρίστε τις εργασίες σας ανάλογα με την σπουδαιότητά τους. Στα σημαντικά, αυτά που απαιτούν την αμέριστη προσοχή σας και τα άλλα που απλά πρέπει να γίνουν. Όταν λοιπόν τα παιδιά είναι τριγύρω σας, κάντε αυτά που απλά πρέπει να γίνουν. Απαντήστε στα e-mails, ελέγξτε τις εκκρεμότητες σας κλπ. Αφήστε την απαιτητική δουλειά για όταν τα παιδιά κοιμούνται.

3. Ώρα ύπνου = Ώρα για τα σημαντικά

Όταν πλησιάζει η ώρα του μεσημεριανού ύπνου των παιδιών φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα οργανωμένα. Σίγουρα δεν θα θέλετε να χάσετε χρόνο ψάχνοντας σημειώσεις κλπ. γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος. Οργανώστε λοιπόν τον χώρο σας ώστε να ξεκινήσετε αμέσως τη σκληρή δουλειά, χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο. Εάν τα παιδιά σας δεν κοιμούνται το μεσημέρι, μια καλή ιδέα είναι να οργανώσετε μια μεσημεριανή προβολή ταινία. Βάλτε τα στον καναπέ με όλα τα απαραίτητα (νερό, κουβερτούλα, snacks κλπ.). Ενημερώστε τα ότι δουλεύετε και καλό θα ήταν να μην σας ενοχλήσουν. Βάλτε μερικούς κανόνες, δεν είναι κακό. Εάν πάλι τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά για να μείνουν μόνα τους, βάλτε ακουστικά και παραμείνετε στον ίδιο χώρο.

4. Αν δουλεύετε και οι δύο, μοιράστε τον χρόνο σας

Εάν εργάζεστε και οι δύο από το σπίτι, μπορείτε να δουλεύετε με βάρδιες. Συζητήστε για το ποιες είναι οι ιδανικές ώρες για τον καθένα σας. Μπορεί να είστε πρωινός ή ίσως βραδινός τύπος. Όμως μην ξεχάσετε να κάνετε διάλειμμα το μεσημέρι και να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα. Ευκαιρία είναι τώρα που είστε όλοι στο σπίτι!

5. Εκμεταλλευτείτε σοφά τον χρόνο επί της οθόνης

Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο επί της οθόνης των παιδιών για να δουλέψετε. Μια ταινία όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ακόμη και ένα επεισόδιο από την αγαπημένη τους παιδική σειρά, μπορεί να σας εξασφαλίσει τον χρόνο να απαντήσετε σε κάποια emails. Η οθόνη δεν είναι ότι καλύτερο για την απασχόληση των παιδιών, αλλά μερικές φορές δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς! Μπορείτε να τους δώσετε να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα όπως π.χ. χρωμοσελίδες, πλαστελίνες, ζωγραφική, παζλ κλπ. Απλά καθίστε δίπλα τους και δουλέψτε … δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασίας αλλά σίγουρα είναι μοναδικό!

6. Μιλήστε με τα παιδιά σας

Μπορεί να μοιάζει πεζό αλλά τα παιδιά – όσο μικρά και αν είναι – καταλαβαίνουν. Εξηγήστε τους ότι για ένα διάστημα θα είστε στο σπίτι (γιούπι!) αλλά θα πρέπει να δουλεύετε μερικές ώρες. Επιπλέον πείτε τους ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσετε την δουλειά σας τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε να παίξετε παρέα, να δείτε ταινίες κλπ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να σας αφήνουν να δουλέψετε με ησυχία για όσο χρειαστεί.

7. Προσπαθήστε να να είστε ελαστικοί με τα παιδιά αλλλά και με τον εαυτό σας

Χαμηλώστε τις προσδοκίες και μειώστε τις απαιτήσεις σας. Το είπαμε και παραπάνω. Μην περιμένετε η δουλειά – όποια δουλειά – να γίνει όπως πριν. Μειώστε λοιπόν τις προσδοκίες σας διαφορετικά θα νευριάσετε, θα αγχωθείτε και το αποτέλεσμα δεν θα αρέσει σε κανέναν. Η περίοδος είναι περίεργη για όλους. Δείτε την κάθε ημέρα διαφορετικά. Μπορεί σήμερα να δουλέψετε περισσότερο και καλύτερα από χθες, μπορεί και όχι.

8. Κρατήστε τα απογεύματα για εσάς

Με αυτό φυσικά εννοώ ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει τα απογεύματα. Για πολλούς είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να δουλέψουν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποδίδουν και τόσο καλά. Εάν επιλέξετε να δουλέψετε το απόγευμα, φροντίστε να σταματήσετε σε μια λογική ώρα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάτε για ύπνο διότι απλά το πρωί θα πρέπει να τα κάνετε όλα από την αρχή! Η ξεκούραση είναι απαραίτητη όχι μόνο για το σώμα μας αλλά και για το μυαλό μας. Με το να πιέζουμε τον εαυτό μας στα άκρα δεν ωφελείτε κανείς.

Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED