«Το 2015 θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς»


6 Σεπ 2014

Προς κατάρρευση οδεύει η ψυχική υγεία όπως επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί μια δημοσιονομική προσαρμογή με βάση τις επιταγές της τρόικας σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), Θανάσης Βαξεβάνης, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΨΝΘ είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Παναγούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, το οποίο είναι το μεγαλύτερων το Βαλκανίων, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων που εισήχθησαν.

«Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν 20.000 άστεγοι το 70-80% των οποίων αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Το 2015 θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς. Οι 2800 εργαζόμενοι στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας υπερασπίζονται ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της ψυχικής υγείας», πρόσθεσε ο κ Παναγούλης.

Αναφερόμενος στην τύχη των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου το οποίο έκλεισε το 2004, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Στέργιος Καστόρης, είπε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που ήταν από την περιοχή μπήκανε σε ξενώνες και οικοτροφεία της Κατερίνης, ενώ οι άλλοι μισοί πήγαν στον τόπο καταγωγής τους όπου επειδή δεν υπήρχαν δομές αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

«Στην Κατερίνη έχουμε 17 δομές και ο όγκος ασθενών που δεχόμαστε είναι μεγάλος ενώ δεν υπάρχει προσωπικό και υποχρηματοδοτούμαστε. Θα οδηγηθούν οι ψυχικά ασθενείς κάτω από τις γέφυρες και σε πάρκα», πρόσθεσε.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue