Το Γλωσσάριο της πειθαρχίας


24 Απρ 2017

Είναι αλήθεια ότι και η πειθαρχία έχει το δικό της λεξικό!!!

Οι παρακάτω όροι  διευκρινίζονται  σύμφωνα με το πως μπορούμε να είμαστε πιο συνεργάσιμοι με τα παιδιά μας και αυτά μαζί μας..

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ

Πρόκειται για μια τεχνική που  δίνει κίνητρα  στο παιδί  χρησιμοποιώντας την αντιγανωστική φύση  του  για να ενθαρρυνθεί  να εκτελέσει κάποιο καθήκον  που του έχει αναθέσει .Λειτουργεί ως εξής: Ρυθμίζετε ένα χρονόμετρο  σύμφωνα με τον χρόνο  μέσα στον οποίο  θέλετε να ολοκληρώσει  το παιδί σας ,μια εργασία. Το ρωτάτε :<<Mπορείς να τελειώσεις  πριν χτυπήσει το ρολόϊ?>> Επειδή σε όλα  τα παιδιά αρέσει να  κερδίζουν , η διαδικασία αυτή τους επιτρέπει   να βγουν νικητές  σε έναν αγώνα  ενάντια στον χρόνο .Κάτι ακόμα πιο σημαντικό : Το παιδί ολοκληρώνει την εργασία  που του έχει ανατεθεί έγκαιρα και χωρίς να ανταγωνίζετε εσάς. Μετά από αρκετά χρόνια  παιδιά και οικογένειες  μας έχουν δείξει  ότι η τεχνική του αγώνα  ενάντια στο ρολόϊ,μειώνει  τις συγκρούσεις  μεταξύ γονέων και παιδιών ,αφού  με τον τρόπο αυτό η εξουσία  μεταβιβάζεται σε μια ουδέτερη  φιγούρα : το χρονόμετρο.

ΕΠΑΙΝΟΣ

Πρόκειται για τη λεκτική  επιβεβαίωση της συμπεριφοράς  που θέλετε να προωθήσετε .Ο  έπαινος  πρέπει πάντοτε  να αναφέρεται στη συμπεριφορά  και όχι στο ίδιο το παιδί. Να λέτε ,για παράδειγμα : <<Τι καλά που τρως>> και όχι <<Τι καλό παιδί  είσαι που τρως>> .Αν πείτε το δεύτερο,κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε: συνδέετε την αξία  του παιδιού  ότι όσο συμπεριφέρεται σωστά είναι καλό,αλλά αν κάνει κάποιο λάθος  γίνεται κακό. Πιστεύω  ότι όλα τα παιδιά  είναι  από την φύση τους καλά. Αυτό που κρίνουν οι γονείς  και αυτό που μοχθούν να αλλάξουν  προς το καλύτερο είναι η συμπεριφορά τους.

ΕΠΙΠΛΗΞΗ

Μια σύντομη δήλωση που περιλαμβλάνει τα εξής:

  • Μια  εντολή  προς το παιδί  να σταματήσει   τη συγκεκριμένη συμπεριφορά
  • Μια αιτιολόγηση του γιατί πρέπει να το κάνει και
  • Μια εναλλακτική  συμπεριφορά.

Μπορείτε για παράδειγμα  να πείτε:<< Σταμάτα να χτυπάς. Το χτύπημα κάνει κακό στου άλλους  .Ζήτησε ευγενικά  από τον φίλο σου να σου δώσει το παιχνίδι>>.

ΚΑΝΟΝΑΣ

Η θέσπιση και η επιβολή κανόνων  αποτελεί  αποτελεσματική τεχνική επίλυσης  προλημάτων.Όταν υπάρχουν όρια τα παιδιά συνεργάζονται καλύτερα, γιατί  ο κόσμος του  έχει σαφή όρια, πάντα με ενσυνάισθηση.

Ο  ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Αν κάνεις το Χ ,τότε μπορείς να κάνεις το Ψ. Ο κανόνας αυτός  είναι καλύτερα να  διατυπώνεται με τρόπο  θετικό  παρά με αρνητικό. Ποτέ μην αντικαθιστάτε το <<όταν>> με το <<εάν>>.

ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Είναι ο ελεύθερος χρόνος  από συγκρούσεις ,όπως το διάστημα που ακολουθεί μετά από ένα ξέσπασμα θυμού ,όταν πια το παιδί παίζει ήρεμο. Ο ουδέτερος χρόνος  αποτελεί την καλύτερη χρονική στιγμή για διδασκαλία νέων τρόπων συμπεριφοράς, μια και το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και είναι ιδιαίτερα δεκτικό στη διδασκαλία.

 Μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις στην σελίδα 4moms.gr  ή και ακόμα στην σελίδα μου familiy choise, για λύσουμε δικές σας απορίες!!

Nτέμη Κληρονόμου-Παιδαγωγός-Σύμβουλος γονέων και Ιδρύτρια της σελίδα: family choise

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue