Το μιούζικαλ στην Ελλάδα


17 Φεβ 2018

Από τον Νίκο Μουρατίδη 

Δεν γίνεται σ΄ αυτήν την χώρα όλοι να τα κάνουν όλα και όλοι να έχουν γνώμη για όλα. Σήμερα θα ασχοληθώ με το πολύπαθο μιούζικαλ- που ξαφνικά μέσα στην κρίση- έγινε της μόδας και όλοι θέλουν να ανεβάζουν μεγάλες μουσικές παραστάσεις ή και κανονικά, original μιούζικαλ, λες και το ξέρουν το μιούζικαλ από την κούνια τους.

Το μιούζικαλ κούκλα μου είναι το πιο απαιτητικό είδος θεάτρου μια και συνδυάζει την πρόζα, το τραγούδι, την μουσική, το χορό, το θέαμα…. Υπάρχουν ειδικές σπουδές για μιούζικαλ στο εξωτερικό. Που πας μωρή αμόρφωτη, ατάλαντη, άφωνη κακομοίρα να ανεβάσεις μιούζικαλ; Θέλεις να εξαπατήσεις την κυρά- Κούλα – που δεν ξέρει τι της γίνεται- και να της πάρεις το 20ευρω; Ντροπή σου!!!

Δεν γίνεται κούκλα μου από τον Δαλιανίδη, τον Μεταξόπουλο & την Φοντάνα να πας κατ΄ ευθείαν στο Broadway….

Αν πληκτρολογήσεις στο Googlemusical studies, θα σου βγουν διάφορες σχολές στο εξωτερικό και εκεί θα καταλάβεις για τι μιλάμε. Στο εξωτερικό το μιούζικαλ είναι πολύ σοβαρή τέχνη. Εδώ- στην ψωροκώσταινα- που όλοι τα σφάζουν όλα, και τα μαχαιρώνουν (κυριολεκτικά)… νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν και μιούζικαλ. Χοντρικά την τελευταία δεκαετία έχουμε δει τέρατα! Έχουμε δει…

·         Σκηνοθέτες που έχουν σκηνοθετήσει επιθεωρήσεις να ανεβάζουν με άνεση και θρασύτητα γνωστά και αγαπημένα μιούζικαλ….

·         Δεν γίνεται αποτυχημένοι σκηνοθέτες, που τους έχουν διώξει από παντού- ακόμα να υπάρχουν και να ανεβάζουν μάλιστα μιούζικαλ!

·         Ηθοποιούς – που μετά βίας έχουν παίξει 2-3 ρόλους στην τηλεόραση- να συμμετέχουν σε μιούζικαλ.

·         Ηθοποιούς –λέει- που τραγουδάνε… να παίζουν σε μιούζικαλ και μόλις ανοίξουν το στόμα τους να ακούγονται σαν να έχεις πετάξει πατσαβούρες πάνω στο ηχείο…..

·         Τα χοντρά μπούτια κούκλα μου δεν ενδείκνυνται για μιούζικαλ. Είναι αντιαισθητικά… χοντρά μπούτια μόνο σε άντρες ποδοσφαιριστές. Όχι σε γκόμενα /μιούζικαλ.

·         Η Μαρσέλου λέει θα κάνει την Εβίτα. Κι αν δεν παίξει η Μποφίλιου, ο.κ. δεν έγινε τίποτα, θα πάρει την Παπαρίζου….

·         Τι λέτε madame;

·         Και στην τελική, ποια είναι αυτή η Μαρσέλου – που έχει πάρει φόρα και σκηνοθετεί όποιο μιούζικαλ βρεθεί μπροστά της; Μία φορά έχω πάει να δω δική της παράσταση και έφυγα στην μέση. Ήταν σαν να έβλεπα μια χάλια σχολική παράσταση.

·         Ευτυχώς που έμαθαν και το minimal και δεν χρειάζεται να φτιάξουν σκηνικά….

·         … αλλά όποτε έφτιαξαν κοστούμια, ήταν τόσο κακοφτιαγμένα (από ρετάλια και φόδρες), σε τόσο άσχημους συνδυασμούς… αίσχος!

·         Με ποιο κριτήριο παίρνεις μια τραγουδίστρια από τα μπουζούκια και την βάζεις να παίξει σε μιούζικαλ;

·         Με ποιο κριτήριο παίρνεις κάποιον που μιμείται γυναίκες- να τον βάζεις πρωταγωνιστή σε μιούζικαλ;

·         Δεν γίνεται κούκλες μου με θιάσους ότι ναναι, από τηλεοπτικούς ηθοποιούς, και χωρίς πρόβες και χωρίς budget να παρουσιάσεις ένα μιούζικαλ! Δεν γίνεται!

·         Σιγά- σιγά θα μας πουν ότι το «Στην υγειά μας» είναι μιούζικαλ……

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr

 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue