Τραγανή ψητή πάπια με σάλτσα εσπεριδοειδών

Μιας και αυτές τις μέρες περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα, σας δίνουμε την καλύτερη συνταγή για πάπια φούρνου που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.

Τραγανή πέτσα, ζουμερό εσωτερικό…..και δεν θα μείνει κοκαλάκι!

Καλό μαγείρεμα σε όλους και Καλή Χρονιά!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ:

1 κρεμμύδι ολόκληρο (λευκό)

1 σκ σκόρδο

100γρ ζάχαρη καστανή

50-70γρ ξύδι από κόκκινο κρασί

400γρ χυμός από φρέσκο πορτοκάλι

200γρ χυμός από φρέσκο μανταρίνι

1 κύβος κότα

3-4 κλωνάρια θυμάρι

1 κς φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

3κς μέλι

4 κς bbq sauce (εμπορίου)

Χυμός από 1 ρόδι

30γρ βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά μέχρι να μειωθεί περίπου στο ½ και να γίνει αρκετά πηχτό. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και το θυμάρι και προσθέτουμε αν χρειαστεί αλάτι και πιπέρι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ:

1 πάπια περίπου 2- 2 ½ κιλά

Αλάτι-πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για αρχή πλένουμε καλά την πάπια μας και στεγνώνουμε πολύ προσεκτικά!

Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε την πάπια μας στο ψυγείο ξεσκέπαστη για μερικές ώρες (δεν είναι υποχρεωτικό), έτσι θα γίνει η πέτσα της πιο τραγανή.

Όταν έρθει η ώρα του μαγειρέματος φροντίζουμε η πάπια μας να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (αυτό θα πάρει περίπου 20 λεπτά). Την χαράζουμε (σε σχήμα μπακλαβά) και κάνουμε καλύτερο χάραγμα στο σημείο ανάμεσα στα πόδια και το στήθος.

Τρίβουμε όλη την πάπια με το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Με έναν σπάγγο δένουμε τα πόδια της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.

Την υοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και έπειτα σε ένα ταψί.

Ψήνουμε για 40 λεπτά (στο κάτω μέρος του φούρνου) και ανά διαστήματα την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να φύγει το περιττό λίπος.

Μετά τα 40 λεπτά την γυρίζουμε, με το στήθος να ακουμπάει στην σχάρα και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα. Τέλος γυρνάμε την πάπια στην αρχική της θέση και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ακόμα (θυμηθείτε να αδειάζετε το ταψί από το περιττό λίπος της).

Την βγάζουμε και αφαιρούμε πάλι τυχόν λίπος από το ταψί. Δυναμώνουμε στους 200 βαθμούς και την αλείφουμε πολύ καλά 2 φορές με το γλάσσο (πολύ προσεκτικά να πάει παντού). Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει όμορφη και τραγανή κρούστα.

Αν έχετε θερμόμετρο θα πρέπει η εσωτερική θερμοκρασία της πάπιας να είναι 75 βαθμοί.

Το εσωτερικό της θα είναι ελαφρώς ρόζ, αλλά θυμηθείτε έτσι θα είναι πιο ζουμερή.

Πριν σερβίρουμε ξεκουράζουμε την πάπια μας για περίπου 15 λεπτά, και συνοδεύουμε με το υπόλοιπο γλάσσο.

Για συνοδευτικό μπορούμε να βάλουμε πατάτες, πουρέ, ρύζι ή ότι άλλο επιθυμούμε!!!

 

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue