Skip to main content
likewomangr chakras meditation 1 d7c5afd7

Τρίτο και τέταρτο τσάκρα – Ιδιότητες και θεραπεία

Τα επτά τσάκρα όπως ξέρουμε είναι τα κύρια ενεργειακά κέντρα του σώματος.

Σε συνέχεια της αναφορά μας στα ενεργειακά αυτά κέντρα σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για το πρώτο και το δεύτερο τσάκρα.

Σήμερα θα δούμε τον ρόλο που παίζουν το Τρίτο και Τέταρτο τσάκρα.

Το τρίτο τσάκρα λέγεται και ηλιακό πλέγμα ή Manipura.

Βρίσκεται στην περιοχή του στομάχου, ανάμεσα στον αφαλό και το διάφραγμα.

Σχετίζεται με το στομάχι, το πάγκρεας, το συκώτι και την χολή.

Επηρεάζει τον μεταβολισμό και την πέψη.

Το χρώμα του είναι το κίτρινο.

Το τσάκρα αυτό εντοπίζεται ακριβώς μια παλάμη πάνω από τον αφαλό.

Είναι το κέντρο των συναισθημάτων μας. Είναι η σύνδεσή μας με τους συνανθρώπους μας και η «πόρτα» μας στο σύμπαν.

Γι’ αυτό όταν δυσαρεστούμαστε με κάτι ή με κάποιον, νιώθουμε έναν «κόμπο» στο στομάχι και η αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει αρχίζει από το.

Το κέντρο αυτό μπορεί να διαταραχτεί όταν το άτομο δεν έχει ισορροπημένες σχέσεις και με τον εαυτό του, αλλά σίγουρα και με τους γύρω του.

Όταν έχει πολύ συσσωρευμένο θυμό, άγχος, πικρία, απογοήτευση.

Όταν δέχεται ενεργειακή αφαίμαξη από άτομα γύρω του.

Τα όργανα που επηρεάζονται στο συγκεκριμένο κέντρο, και μπορούν να φτάσουν να πληγούν σοβαρά από συσσώρευση συναισθημάτων, είναι:

Το συκώτι, από συσσωρευμένο και ανέκφραστο θυμό. Ο θυμός αυτός μπορεί να έχει να κάνει και με μας τους ίδιους, όχι μόνο με εξωτερικούς παράγοντες.

Το στομάχι, από συνεχόμενο άγχος, στρες.

Η χολή, από μη εκφραζόμενη πικρία.

Το πάγκρεας, από αλλεπάλληλες απογοητεύσεις, που δεν τις έχουμε εξομολογηθεί ποτέ και συσσωρεύονται εκεί.

Κάτι που συμβαίνει σε πολλούς από εμάς, είναι η απομύζηση της ενέργειάς μας από άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον μας και που, κάμποσες φορές, δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από αυτά.

Μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν ιδέα ότι είναι «ενεργειακά βαμπίρ». Να μην το κάνουν εσκεμμένα. Το θέμα είναι ότι μπορεί να απομυζούν την ενέργειά σου και μετά εσύ να νιώθεις αδύναμη, «άδεια», ακόμα και αδιάθετη και να μην αντιλαμβάνεσαι γιατί. Μπορεί αυτά τα άτομα να είναι συγγενείς σου, σύντροφοι, συνάδελφοι, φίλοι. Όταν εντοπίζεις τέτοιες καταστάσεις και δεν μπορείς να απομακρύνεις τέτοια άτομα από κοντά σου, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να δημιουργείς με τα χέρια σου ένα «πλέγμα» και να τα βάζεις μπροστά στο στομάχι σου, για να εμποδίσεις την διαρροή ενέργειας από κει. Γιατί συνήθως όταν απομυζείται η ενέργειά σου με τέτοιον τρόπο δεν ξαναγεμίζουν οι «αποθήκες» σου, γι’ αυτό και αισθάνεσαι αδύναμη. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι θωράκισης, όπως ενεργειακός καθαρισμός ή εξισορρόπηση των τσάκρα με κρυστάλλους, που είναι πιο αποτελεσματικοί και μακροπρόθεσμοι.

likewomangr 3 chakra 1

Τέταρτο chakra ή Anahata. Το chakra της καρδιάς.

Βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα.

Έχει να κάνει με τους πνεύμονες και την καρδιά.

Επηρεάζει το κυκλοφορικό, ανοσοποιητικό και ενδοκρινολογικό μας σύστημα.

Το χρώμα του είναι το πράσινο.

Το ενεργειακό αυτό κέντρο είναι το πιο σημαντικό και από τα 7 κέντρα που υπάρχουν στο υλικό μας σώμα. Είναι ο ρυθμιστής της ενέργειας όλων των κέντρων μας. Είναι το σημείο σύνδεσης μεταξύ των ανώτερων και κατώτερων κέντρων. Λέγεται ότι είναι το σημείο της ψυχής μας και το κέντρο της ουράνιας αγάπης.

Είναι πολύ δύσκολο να δυσλειτουργήσει αυτό το κέντρο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Ακόμα κι όλα τα’ άλλα κέντρα μας να έχουν μπλοκάρει και να μην τροφοδοτούν με ενέργεια την ύπαρξή μας, αν αυτό είναι ανοιχτό, η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Δυστυχώς είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί το αντίθετο.

Όμως υπάρχει κι ένα ενεργειακό κέντρο πίσω από την καρδιά, που έχει να κάνει με την υλικά εuνοούμενη αγάπη. Με την αγάπη όπως την ξέρουμε και την βιώνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο. Το χρώμα που το χαρακτηρίζει είναι το ροζ.

Αυτό κυρίως υφίσταται ανισορροπία σε άτομα που νιώθουν ότι δεν αγαπιούνται και δεν έχουν εισπράξει αγάπη στη ζωή τους. Μπορεί να επιφέρει βλάβες στους πνεύμονες και (κυρίως στις γυναίκες) στο στήθος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Λέγεται και κέντρο της θλίψης, γιατί η έλλειψη αγάπης έχει σαν αποτέλεσμα την θλίψη. Και μιλάμε κυρίως για αγάπη και αποδοχή από τον/την σύντροφο.

Κατά την άποψή μου, σε τέτοιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει αγάπη, καλό είναι να μην συμβιβάζεσαι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρες χώρους δράσεων που μπορείς να δώσεις και να πάρεις αγάπη. Μπορεί να είναι φιλανθρωπικοί ή φιλοζωικοί σύλλογοι. Εθελοντισμός σε άπειρα πεδία, ακόμα και αθλητισμός.

Μα πάνω και πρώτα απ’ όλα, αγάπησε τον εαυτό σου. Από εκεί πηγάζουν όλα!

likewomangr 4 chakra anahata 1

Πολλή-πολλή αγάπη,

Αναστασία.

 

15555

Αναστασία Ριζοκώστα, Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Η ενασχόλησή μου με τον κόσμο της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, ξεκινάει χρόνια πριν από την ανάγκη να θεραπεύσω το σώμα και να ηρεμήσω την ψυχή μου. Ένα ταξίδι σ’ έναν υπέροχο κόσμο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, που αγάπησα τόσο πολύ ώστε να γίνει η επαγγελματική μου ενασχόληση.

RECENT

RELATED