Ανατιμήσεις-φωτιά σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και αυξήσεις-σοκ, 23%, στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων έρχονται από Δευτέρα, καθώς οι νέες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστούν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Ετσι, από την προσεχή Δευτέρα εκατοντάδες είδη διατροφής που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και τα είδη εστίασης, θα αλλάξουν συντελεστή ΦΠΑ (από το 13% στο 23%), με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν άμεσα κατά 9%.
Από το 13% στο 23% θα πάει και ο ΦΠΑ στην εστίαση και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις υπηρεσίες που προσφέρουν διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι υπηρεσίες επιχειρήσεων που πάνε στο 23% από Δευτέρα:
Τρόφιμα που πάνε στο 23% από Δευτέρα:
Αλλα προϊόντα που πάνε στο 23% από Δευτέρα:
Σημειώνεται ακόμη ότι τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.
Τρόφιμα που πάνε στο 13% ΦΠΑ από Δευτέρα:
Υπηρεσίες που πάνε στο 13% από Δευτέρα:
Από Δευτέρα ΦΠΑ 6% στα εξής:
Νησιά Αιγαίου
Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Πιο «αλμυρό» γίνεται από εδώ και πέρα το μοσχαράκι, αφού πριν μπουν οι τελικές υπογραφές στο νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα, έγιναν περίεργες τράμπες με το ΦΠΑ. Με ψυχρολουσία ξύπνησαν και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, αφού ενώ είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα διατηρήσουν το μειωμένο ΦΠΑ, τελικά θα βάζουν κι αυτοί πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα διαπιστώσει ότι έγιναν τρεις αλλαγές βασικές, σε σχέση με τις διορθώσεις που είχαν προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι. Κατ’ αρχάς, το μοσχαρίσιο κρέας «πέταξε» από το 13% στο 23%, ενώ αντιθέτως τα πουλερικά και τα κουνέλια που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στο 23%, επέστρεψαν στο 13% μαζί με τα αμνοερίφια. Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για το κρέας, αφού τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.
Σημαντική αλλαγή- ευτυχώς προς το καλύτερο- επήλθε στα γαλακτοκομικά, αφού όλα υπάγονται στο 13%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο αλαλούμ με τους διαφορετικούς συντελεστές αν το τυρί είναι τριμμένο ή όχι, αν έχει πολλά ή λίγα λιπαρά κ.ο.κ. Η αλλαγή αυτή αφορά και στα γιαούρτια, αφού στο 13% παραμένουν και όσα έχουν προσθήκη ζάχαρης ή φρούτων.
Τρίτη και φαρμακερή αλλαγή έγινε στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι χαμένοι είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, οι οποίοι δεν γλίτωσαν την κατάργηση. Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.