Skip to main content
likewomangr varos 040e8393

Βάρος: 6 αιτίες που «ανεβοκατεβαίνει» η ζυγαριά και πως να τις αντιμετωπίσεις

Προσπαθείς να χάσεις κιλά, όμως παρατηρείς ότι μέσα στην εβδομάδα μια ανεβαίνει η ζυγαριά μια κατεβαίνει. Οι αριθμοί αλλάζουν και η ψυχολογία σας πέφτει.

Όπως όλες γνωρίζεται ένα κομμάτι της αυτοπεποίθησης έχει να κάνει και με τα κιλά.

Οι διακυμάνσεις βάρους είναι ως επί το πλείστον απολύτως φυσιολογικές.

Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι μέσα στο σώμα σας  χρειάζεται αντιμετώπιση.

Αν η ζυγαριά ανεβαίνει 5 ή περισσότερα κιλά για περισσότερο από μία ή δύο μέρες, οι πιθανότητες είναι ότι δεν είναι απλά το βάρος νερού.

Παρακάτω διαβάστε 6 πιθανές αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό και πως θα το αντιμετωπίσετε:

1. Έχετε φάει περισσότερες θερμίδες τροφές από το κανονικό
2. Έχετε καταναλώσει περισσότερους υδατάνθρακες
3. Δεν έχετε πιει αρκετό νερό
4. Έχετε άγχος ή έχετε άσχημο ύπνο
5. Έρχεται η περίοδος
6. Έχετε δυσκοιλιότητα ή αντιμετωπίζετε ερεθισμό του εντέρου

Η αύξηση βάρους και οι διακυμάνσεις του βάρους μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν σταδιακά βάρος καθώς γερνούν ή κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, η γρήγορη αύξηση μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή , τα νεφρά ή την καρδιά. Πέρα από αυτά όμως οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι και ψυχοσωματικές.

likewomangr varos 1

Διαταραχή Υπερφαγίας

Σίγουρα έχεις ακούσει ή και βιώσει το γεγονός του να τρως όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά. Η άνεση στο φαγητό και η υπερφαγία προκαλείται από τις μη ισορροπημένες ορμόνες. Και η λύση δεν είναι ούτε η διατροφή ούτε η άσκηση. Το να καταφεύγεις στο φαγοπότι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις και βρίσκεις διέξοδο στο φαγητό είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα μεταξύ της αίσθησης της παρόρμησης και της προσπάθειας να την ικανοποιήσεις.

Το κλειδί για να βάλεις ένα τέλος σε αυτό είναι να το καταλάβεις και στην συνέχεια θα αρχίσεις να εκτιμάς τη διατροφική αξία κάθε γεύματος και, να καταλαβαίνεις πότε δεν θες περισσότερο. Οι περισσότερες μέρες μπορεί να είναι εύκολες, αλλά μερικές φορές υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να σκάψεις λίγο βαθύτερα για να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να υποχωρήσεις ξανά στον κύκλο που περιόριζε τη ζωή σου για τόσο καιρό. Δεν πρόκειται να σας πω ότι είναι εύκολο, αλλά η προσπάθεια μάλλον αξίζει τον κόπο.

likewomangr varos fagito 1

Τι είναι η διαταραχή υπερφαγίας (BED) και πώς μπορείτε να την εντοπίσετε;

Η Δρ Lorna Richards είναι σύμβουλος ψυχίατρος που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές ενηλίκων στο Κέντρο Αποκατάστασης του Priory’s Life Works στο Woking και μίλησε για τις διαταραχές υπερφαγίας. Όπως αναφέρει, είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια και μια από τις πιο κοινές διατροφικές διαταραχές, που αντιπροσωπεύει το 22% των γνωστών περιπτώσεων. Το βασικό σύμπτωμα είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά τα επεισόδια είναι πολύ οδυνηρά και οδηγούν τους πάσχοντες να έχουν αισθήματα ενοχής, ντροπής και αηδίας. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι συχνά κρατούν κρυφές τις δυσκολίες τους και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Τι προκαλεί το BED;

Η διαταραχή μπορεί να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους. Όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο ευάλωτοι, ενώ ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να την πυροδοτήσει ή να την επιδεινώσει. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως τρόπος διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων και να γίνει ένας συνήθης τρόπος αντιμετώπισης. Πολλοί πάσχοντες γίνονται υπέρβαροι, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος, ενώ μπορεί επίσης να επηρεαστούν οι σχέσεις και η εργασία.

Πού μπορεί κάποιος να αναζητήσει υποστήριξη για το BED;

Εάν κάποιος αισθάνεται ότι η σχέση του με το φαγητό ή το βάρος έχει γίνει προβληματική, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τον γιατρό του. Η θεραπεία για το BED αποτελείται από μια εξειδικευμένη ψυχολογική θεραπεία. Το να έχετε υποστήριξη για να τρώς τακτικά για να καλύψεΙς τις διατροφικές ανάγκες και να διαχειριστείς τα συναισθήματα, παράλληλα με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο έχει αναπτυχθεί το πρόβλημα αρχικά, θα βοηθήσει στην ανάρρωση.

Το ταξίδι μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει στον εαυτό του.

Το να θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου δεν είναι λάθος! Απλά να το κάνεις σωστά!

Αγάπησε το πρώτα και φέρσου του όπως του αξίζει. Έχεις ένα σώμα και μια ζωή!

Διάβασε περισσότερα για την διατροφή εδώ!

Screenshot 5 1

Μαρία Τεπετίδου Blogger

Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων και θα μοιραζόμαστε μαζί το κομμάτι της ομορφιάς και του fitness από την οπτική γωνιά της ψυχαγωγίας έτσι ώστε να τα κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Επίσης θα προσεγγίζουμε επίκαιρα κοινωνικά θέματα που χρίζουν ιδιαίτερη σημασία.

RECENT

RELATED