Βιβλιοθεραπεία: Ένας διαφορετικός τρόπος ψυχοθεραπείας

Αλήθεια, πόσοι και πόσες από εμάς δεν έχουμε νιώσει κάποια στιγμή της ζωής μας τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, το κάστρο της ψυχικής μας υγείας να απειλείται;  Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, από την μια το άγχος της καθημερινότητας, η εργασία, το σπίτι και η οικογένεια.

Τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία και αρτιότητα;

Μια νέα μέθοδος, η οποία τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, είναι η βιβλιοθεραπεία. Η μέθοδος αυτή σύμφωνα με επικείμενες έρευνες έχει αποδεχθεί αποτελεσματική στην διαχείριση του άγχους και των συναισθηματικών προβλημάτων. Ενώ προτείνεται  για κοινωνικές διαταραχές, την κατάθλιψη αλλά και για ανθρώπους που εν γένει δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα προβλήματά τους.

Αξιόλογη είναι και η συνεισφορά του δημόσιου  βρετανικού φορέα Reading Agency, ο οποίος συνιστά την βιβλιοθεραπεία ως αποτελεσματική μέθοδο και οργανώνει συχνά προγράμματα θεραπευτικής ανάγνωσης . Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται συστηματικά σε κέντρα αποτοξίνωσης και ως μέθοδος  αυτοβελτίωσης, ενώ στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στην αρχαία Αίγυπτο το βιβλίο ήταν συνδεδεμένο με την ψυχική ίαση.

Στην Ελλάδα δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως συστηματική  μέθοδος, μέχρι που αρκετοί επιστήμονες του χώρου, κυρίως ψυχοθεραπευτές , άρχισαν να την εφαρμόζουν ως μέθοδος αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Γενικότερα η βιβλιοθεραπεία είναι αποτελεσματική, ωστόσο δεν καλύπτει όλο το φάσμα των  θεραπευόμενων καθώς υπάρχουν ψυχικές διαταραχές πιο σοβαρές, που χρήζουν άλλης αντιμετώπισης. Πολύ σημαντικό είναι: τα βιβλία που  διαβάζουν οι θεραπευόμενοι  να δίνονται από τον ψυχοθεραπευτή με ιδιαίτερη προσοχή, από το νόημα έως και τους χαρακτήρες  που συμμετέχουν στην πλοκή του έργου.

Τέλος η βιβλιοθεραπεία είναι μια μέθοδος, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική δυσκολία, καθώς συμβάλουν στην χαλάρωση και βοηθούν τους αναγνώστες να αποφορτίζονται από τους ασθματικούς ρυθμούς και το άγχος  της καθημερινότητας.

Μπες και εσύ  στην διαδικασία της ανάγνωσης , διάβασε ένα βιβλίο που σου αρέσει και αφιέρωσε λίγο αλλά πολύτιμο χρόνο στον εαυτό σου.

 

Ανδριανή Κακογιάννη

Όλοι μας έχουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Για εμένα αυτό είναι το γράψιμο! Πάντα με βοηθά να χαλαρώνω και να αποφορτιζομαι από το άγχος της ημέρας. Ελπίζω να νιώσετε και εσείς το ίδιο με τα άρθρα μου.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue