Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F06%252Flikewomangr vraveia ellinikis kouzinas

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 

author likewoman

17 Ιούν 2022

Η ΕΛΟΠΥ στηρίζει τη γαστρονομία και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 

  • Με όραμα «θάλασσες χωρίς αποτύπωμα»

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) στήριξε για 2η φορά έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της γαστρονομίας, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022, τα οποία διοργανώθηκαν από το Αθηνόραμα, την Τρίτη 7 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της φετινής τελετής απονομής των βραβείων ήταν «Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα» και στόχο είχε να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της υπεραλίευσης, καθώς ήδη το 33% των ψαριών παγκοσμίως υπεραλιεύεται και ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης. Η ΕΛΟΠΥ, που έχει σαν κύριο μέλημα την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέσω της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, δεν θα μπορούσε παρά να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καταξιωμένων chefs που θέλουν πάντα να επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Το μενού της βραδιάς δημιούργησε ο πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, με την πολύτιμη συμβολή του executive chef του ξενοδοχείου Makedonia Palace, Σωτήρη Ευαγγέλου. Το μενού βασίστηκε σε προϊόντα βιώσιμης αλιείας με οικολογική ευαισθησία και εκλεπτυσμένες θαλασσινές γεύσεις. Δύο από τα πιάτα του μενού δημιουργήθηκαν με λαβράκι και κρανιό από τις εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ: Σούπα από μικρά πετρόψαρα, μελάνι σουπιάς, λαβράκι, μαύρο σκόρδο και Κρανιός με μους ξινού τραχανά και αφρό αβγολέμονου.

Την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησαν στην τελετή απονομής ο Πρόεδρος του ΔΣ, Απόστολος Τουραλιάς, και η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Ισμήνη Μπογδάνου. Κατά τον χαιρετισμό της η Ισμήνη Μπογδάνου δήλωσε: «Το θέμα της αποψινής βραδιάς, η βιώσιμη αλιεία χωρίς οικολογικό αποτύπωμα, είναι κι ένας από τους βασικούς στόχους του κλάδου μας: να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τις θάλασσές μας, το σπίτι όπου μεγαλώνουν τα ψάρια μας. Η υδατοκαλλιέργεια είναι η πλέον βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υπεραλίευσης, με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Σήμερα, εδώ, γιορτάζουμε τη γεύση και τιμούμε τα εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας μας, επιλέγοντας τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη και η ελληνική θάλασσα.»

Η παρουσία της ΕΛΟΠΥ σε έναν θεσμό που αντιπροσωπεύει και επιβραβεύει τους επαγγελματίες σεφ, οι οποίοι λαμβάνουν την τελική απόφαση για τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα τους, είναι πολύ σημαντική και έχει στόχο την περαιτέρω ενημέρωση τους για τα οφέλη του ψαριού ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους προς τον κλάδο και τη συνειδητή επιλογή των προϊόντων του.

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece 

Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.

RELATED